Subotiću ovo definitivno nije start iz snova na poziciji prvog trenera, ali spreman je za izazov
 TOM DUBRAVEC/CROPIX
SRĐAN SUBOTIĆ

‘Trenutno smo u polu-kaosu, ali očekujem da se potučemo za trofeje. ABA liga? Čeka nas borba za ostanak‘

Novi trener Splita u drugom tjednu priprema nema ni približno kompletiranu momčad za novu sezonu
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 21. kolovoz 2021. 09:10

Prošle je godine Srđan Subotić (41) ušao u svoje četvrto desetljeće na Gripama. Počeo je kao klinac sredinom devedesetih, za prvu momčad Splita debitirao je ‘99. da bi se četiri godine kasnije nakon osvajanja naslova prvaka Hrvatske otisnuo u “pečalbu”, igrao za Krku i Cedevitu, u Belgiji, Poljskoj i Švedskoj te se 2010. ponovo vratio doma, u međuvremenu odradio jednu sezonu za Šibenik, a 2017. u najdražem dresu zaključio igračku karijeru.

Međutim, nakon što se igrački umirovio, za Srđana Subotića postojala je samo jedna opcija. Ostanak na Gripama gdje je počeo graditi trenersku karijeru. Prvo kroz mlađe kategorije, potom i na klupi seniorske momčadi kao pomoćnik Ivici Skelinu i Mili Karakašu. I sada kao prvi trener svojih Žutih...

image
Subotić je prošle sezone bio pomoćnik Skelinu (na fotografiji), a kasnije i Karakašu
Luka Gerlanc/CROPIX

- Osjećaj? Sve je po tom pitanju u redu. Ovo je bio nekakav cilj od trenutka kad sam krenuo u trenerske vode, mislim da sam imao prirodan razvoj, preko kadeta došao do seniora i sad se ukazala ta prilika - mirno će Subotić na početku novog puta.

Start s osam igrača

Start mu je pak prilično turbulentan jer desetak dana nakon imenovanja i početka priprema, Split još uvijek slaže momčad za sezonu koja kreće kvalifikacijama FIBA Lige prvaka već 13. rujna.

- Od početka sam na treninzima imao osam igrača pod ugovorom, prvi nam se priključio Karlo Žganec, uskoro će i Nejc Barič, dok čim prije očekujem i Shawna Jonesa. Ne treniramo kako bismo trebali jer zbog tranzicije u klubu, promjene uprave, uvelike kasnimo sa slaganjem momčadi. Svi znamo čemu služe pripreme, ne prave se one reda radi, a potpuno je jasno da ćemo mi zapravo u sezonu ući bez priprema jer sa svime kasnimo.

Dok su Žganec (26) i slovenski playmaker Barič (24) poznata imena u okvirima ABA lige, a u Split dolaze iz rumunjskog Cluja, odnosno Krke, Shawn Jones (29), američki krilni centar s državljanstvom Kosova je nepoznanica, makar klubovi - Andorra, Hapoel Jeruzalem, Avellino, Dinamo Sassari, Hapoel Holon i Anwil Wloclawek - u kojima je igrao od dolaska u Europu prije šest godina sugeriraju kako se radi o pojačanju.

image
Iskustvo Ukića i Marčinkovića svakako bi dobro došlo Subotiću
ABA LIGA/IVICA ČAVKA

- Još uvijek mi je teško govoriti o momčadi, nekakvim očekivanjima jer sam imao drukčiju viziju, htio neke igrače koji su u međuvremenu potpisali drugdje, ali na taj način mogu pričati gotovo svi treneri. Nama trenutno trebaju najmanje još dva igrača, s tim da ovisimo i o tome kako će se rasplesti razgovori s našim veteranima - naglašava Subotić.

Popunjavanje ‘rupa’

Tu je riječ o Roku Ukiću, Luki Babiću, Mateu Kedži, Pavlu Marčinkoviću i Marinu Mariću, koji nisu pod ugovorom, ali na Gripama računaju kako će se u doglednom razdoblju nešto po tom pitanu promijeniti. Pritom puno ovisi o Ukiću, njegovoj odluci hoće li uopće igrati sljedeće sezone jer dugogodišnji kapetan hrvatske reprezentacije još nije odbacio opciju igračkog umirovljenja.

- Mislim da će s Rokom biti sve u redu, ali moramo biti oprezni zbog njegovih problema s tetivama, tu ne treba ništa forsirati. Što se tiče Babića, tu još uvijek razgovaramo, a i ostali će doći na red kad posložimo stvari, vidimo gdje smo deficitarni, kako popuniti eventualne “rupe”.

Subotiću ovo definitivno nije start iz snova ako govorimo o poziciji prvog trenera.

- Iskreno, za ovo me najbolje pripremio rad s kadetima jer tamo nikad nisam znao tko će doći na trening, s koliko ću igrača raditi. To me spremilo za ovu situaciju koja definitivno nije normalna, kao trener kadeta naučio sam funkcionirati u “polu-kaosu”.

Gušt je bio dolaziti

Sve to ne znači da je Suba u ovo ušao bez ambicija. Dapače.

- Ponavljam, ne mogu znati što očekivati od sezone dok ne posložimo momčad, ali definitivno želim da budemo na tragu prošle sezone. Dakle, da budemo konkurentni u Hrvatskoj, ponovo dođemo u situaciju da se potučemo za trofeje. Svjestan sam da nas u ABA ligi čeka borba za ostanak, ali nadam se kako možemo biti bolji, pokušati izbjeći utakmice na život i smrt kakve smo imali sa Sparsom u dodatnim kvalifikacijama prošle sezone.

Srđan Subotić je kao pomoćnik Ivici Skelinu i Mili Karakašu u proteklih godinu dana na Gripama doživio nešto što nije osjetio godinama.

- Nakon dugo vremena smo imali sezonu u kojoj se sa svih strana osjećalo nekakvo pozitivno ozračje. Gušt je bio raditi, dolaziti u dvoranu, općenito boraviti na Gripama. Došli smo do finala, sudjelovali u toj spektakularnoj majstorici u Zadru, još da nije bilo tog stresa protiv Sparsa, mogao bih reći da je zapravo bilo gotovo idealno.

Jedan od ključnih razloga tog dobrog ozračja bila je činjenica da je većina u svlačionici bila domaća, ne samo klinci poput Ivana Perasovića, Roka Gizdavčića i Viktora Šarića, već i Ukić, Babić, Marić pa čak i Marčinković, Zadranin koji se i više nego udomaćio u Splitu. S druge strane, Subotić je kao igrač s dosta tih momaka dijelio svlačionicu, kako će se sad postaviti prema njima kad im je trener?

- Ja na to gledam vrlo jednostavno. Svi smo normalni ljudi, znamo svoj posao, oni su osvjedočeni pravi profesionalci i ne mislim da tu može doći do nekakvih problema. Čak mislim da to što sam igrao s nekima od njih može biti i plus jer ako se dogodi nešto nepredviđeno, dođe do nekakvih razmomilaženja, lakše možemo riješiti.

Kakav će onda biti Split u sljedećoj sezoni?

- Zaista vjerujem da ćemo kvalitetom biti na razini prošle sezone. S tim da će nam trebati nekoliko tjedana da se posložimo, uhodamo kad već krenu utakmice - zaključio je Srđan Subotić.

Prijelazni rok na Gripama

OSTALI
Toni Perković, Roko Gizdavčić, Ivan Perasović, Ante Perkušić, Viktor Šarić, Darko Bajo, Sani Čampara

DOŠLI
Lovre Runjić (Sonik Puntamika, vraćen s posudbe), Karlo Žganec (Cluj, Rumunjska), Nejc Barič (Krka, Slovenija), Shawn Jones (Anwil Wloclawek)

NERAZRIJEŠENO
Roko Leni Ukić, Luka Babić, Mateo Kedžo, Pavle Marčinković, Marin Marić

OTIŠLI
Marko Luković, Bruno Rebić, Ilija Đoković, Blaž Mesiček, Antonio Vranković

Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 03:55