Roko Ukić
 BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX
SRUŠILI FAVORITA

Trijumfalni povratak Ukića u svoj klub nakon više od 15 godina! ‘Sumnjam da će baš ovako biti svaki dan!‘

Roko Ukić je u prvoj utakmici u žutom dresu nakon dosta vremena bio prvi strijelac Splita
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 11. siječanj 2021. 16:19

Prvi put nakon 15 i pol godina Roko Ukić je jutro nakon utakmice dočekao doma. I to kakve utakmice. Prve u žutom dresu još od 2005. i polufinala doigravanja protiv Zadra. Također na Gripama i također s Ukićevih 20 poena. Uz jednu bitnu razliku. Onomad je Split izgubio od momčadi koja će te godine osvojiti naslov prvaka Hrvatske, dok je ovaj put pala Budućnost, jedan od favorita ABA lige...

- Ugodna noć? Je, bila je, iako ja teško spavam nakon ovakvih pobjeda, teže nego nakon poraza. Vrtim u glavi film, a još mi je ova bila prva pa sam imao 300 zapažanja - blago euforično je djelovao Roko prije no što će u nedjelju Split početi pripremu za utakmicu s Hermes Analiticom.

Trebala nam je i sreća

Koju on nije igrao.
- Ponudio sam se, ali rekli su mi da nije potrebno igrati dan za danom s obzirom da sam tek došao.

Za razliku od ponude, prilično pametna odluka stručnog stožera s obzirom da Ukić sa 36 godina sam teško prihvaća realnost da više nije mladić. Kako je uopće izdržao utakmicu tako visokog inteziteta punih 10 mjeseci nakon što je odigrao posljednju u punoj minutaži kao nositelj igre?- Je, posljednji sam put ovoliko participirao u igri i rezultatu dok sam prošle sezone igrao za Antibes. I nije bilo lako, pogotovo kad sam u završnici izabrao braniti Ejima na low postu pa mi je nestalo snage jer sam se morao gurati s 20 kila težim igračem koji se zna postaviti. Zbog toga sam ušao u greške, izgubio dvije lopte u završnici, koje nas srećom nisu koštale.

Nije mu bilo teško priznati da je sreća također bila jedan od faktora velike pobjede Splita.
- Pogledao sam utakmicu čim sam navečer došao doma i jesmo, imali smo sreće. Ne samo radi tog posljednjeg šuta, već i zato jer su oni imali dva potpuno otvorena koja su promašili, ali bez toga ionako ne ide. Igrali smo protiv favorita i moralo se dogoditi nešto nepredviđeno da bismo pobijedili. Kad sve ide po unaprijed određenim pravilima, to znači da stvari idu na ruku favoritu.

Prilično kaotično djelovala je ta posljednja akcija u kojoj je Ukić uručio loptu Mesičeku, ovaj promašio cijeli obruč, Čampara pokupio “otpadak”, proslijedio do Marčinkovića koji je dijalonagnim dodavanjem kroz srce reketa pronašao Ukića...
- Laga’ bi kad bi reka’ da mi je sve bilo jasno, da sam znao točno di je Čampara i koliko još ima vremena. Prva ideja mi je bila napasti, ali kad su me udvojili sam vidio da je u situaciji za šut i dao sam mu loptu. Da sam dao vrhunski asist, nisam, ali zato je on pogodio strašan šut, stvarno mu svaka čast.

Zaokružilo je to jednu utakmicu u kojoj je Roko vidio puno dobrih stvari u svojoj novoj momčadi.
- Pobjeda je posebno velika iz razloga što je Budućnost u drugom poluvremenu igrala s vrlo visokim intezitetom, dok mi nismo imali neku čudesnu večer sve pogodili, nego smo dobili isključivo zato jer smo se postavili muški, vjerovali da ih možemo iznenaditi. Imali smo priliku i prelomiti, na plus +5 smo imali dva dobro izrađena šuta. Sve skupa me nije puno toga iznenadilo jer sam prije dolaska govorio da ovaj Split ima puno talenta, potencijal biti stvarno dobra momčad.

image
BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX

Pritom protiv Budućnosti niste bili kompletni, nedostajao vam je prvi strijelac Marko Luković?
- Iako je Luković jaki napadački adut ove momčadi i to će opet biti kad se vrati, poznato je da se jedan izostanak uvijek može dobro nadoknaditi kad se ostali igrači skupe. Ključno je da smo pokazali određeni napredak u obrambenom dijelu, odlično smo branili pick što je bio veliki problem za Split u većem dijelu sezone. Ali tek smo na početku, jedna senzacionalna pobjeda neće značiti ništa ako ne uhvatimo kontinuitet.

Roko Ukić se - i to ne krije - u Split vratio da bi osvajao jer ostanak u ABA ligi, što je glavni klupski cilj, sa sadašnjih pet pobjeda gotovo da je već ostvaren. U tom smjeru je sjajna vijest za njega i klub da je HKS omogućio registraciju novih igrača i prije trećeg prvenstvenog kruga te za završnicu Kupa Krešimir Ćosić.
- Ne znam od koga je krenula ta inicijativa, ali tko god je zaslužan za tu odluku, ja mu se zahvaljujem u ime svih nas koji ćemo tako moći igrati odmah. Naravno da pravila moraju postojati, ali mislim da u ovim vremenima treba biti fleksibilan i omogućiti klubovima da u svim natjecanjima igraju s najjačim mogućim rosterom. Drago mu je da je HKS pokazao tu fleksibilnost.

Do kraja sezone bi se trebale promijeniti još neke okolnosti, u nekom trenutku će se na tribine vratiti navijači, makar je Roko i u subotu osjećio dašak ozračja kakvo može vladati na Gripama.
- Ne znam koliko je ljudi bilo na tribinama, odnosno koliko ih je moglo biti u dvorani, ali i tih dvadesetak mahom zaposlenika je napravilo sjajan ugođaj, čak sam imao dojam kao da smo u nekim ljepšim danima kad su gledatelji mogli u dvoranu. Mogu samo zamisliti kakav ću osjećaj imati kad istrčim u ovom dresu pred pune tribine...

I skorer i razigravač

I kad se se on još uigra s momčadi...
- Uopće ne sumnjam da ćemo mi biti bolji, s tim da moram naglasiti kako sumnjam da će ovih 20 poena protiv Budućnosti biti nekakav moj standard. Split ni prije mog dolaska nije imao problema s poenima, gubili su neke utakmice sa 80+ poena. Ja više nisam strijelac kakav sam bio nekad, ovaj put sam iskoristio prostor za šut koji je protivnik otvorio. Zato nije bilo puno asistencija kojih će možda biti kad se suočimo s drukčijom obranom. Tijekom karijere sam pokazao da mogu biti i skorer i razigravač, sve ovisi o tome što momčad treba - zaključio je Roko Ukić.

U beogradskoj Crown Plazi sam od početka sezone proveo više vremena nego doma

Nakon domaćeg debija protiv Budućnosti, Roko Ukić će u petak prvi put ove sezone zaigrati za Split i na gostovanju. Žute u Beogradu čeka FMP.
- Opet u Beograd... Više sam vremena ove sezone proveo u tamošnjoj Crown Plazi nego doma - smije se.
Posljednju utakmicu za Cedevitu Olimpiju odigrao je baš u Beogradu protiv Mege, a prije toga je odradio još Partizan i FMP, gostovanja koja sad mora odraditi i sa Splitom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 02:42