Pavle Marčinković

 MATIJA DJANJESIC Cropix
INTERVJU: PAVLE MARČINKOVIĆ

‘U Sinj su me doveli prijatelji, a ponuda iz egzotične košarkaške destinacije me iznenadila‘

"Cibona je za mene najveće iznenađenje, s obzirom na stanje s financijama i registracijom igrača"
Piše: Val KraljevićObjavljeno: 10. siječanj 2024. 22:58

Već nekoliko sezona Alkar ne može bez stresa dočekati kraj sezone. Recept koji je prije nekoliko godina donosio uspjehe, s dobro pogođenim Amerikancima (Echols, Wembi, Neal), više nije na snazi, jer Sinjani već dvije sezone stalno rotiraju strance koji najčešće budu dopuna i prolaznici, ne pojačanja i nositelji ekipe.

Ove zime Alkar je mnoge iznenadio kada je dan nakon Božića objavio dolazak novog pojačanja. Ovaj put se nije radilo o Amerikancu, već o negdašnjem reprezentativcu Hrvatske te jedinom igraču koji je nosio dres svih pet hrvatskih trofejnih klubova (Cedevita Junior je svojevrsni nasljednik petorosrukog prvaka koji je preselio u Sloveniju), Pavlu Marčinkoviću.

image

Pavle Marčinković, Ante Žižić i Bojan Bogdanović

VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

Marčinković (34) je sezonu započeo u košarkaški atipičnoj sredini, u redovima aktualnog prvaka Azerbajdžana, Sabaha koji - za razliku od hrvatskih klubova - igra europska natjecanja. Kada je Sabah ispao iz FIBA Eurokupa, Marčinković je otišao jer u domaćem prvenstvu nije imao veliku minutažu zbog ograničenog broja stranaca u ekipi.

Bilo bi sjano uhvatiti playoff

Novopridošli alkar, Pavle Marčinković, o boravku i odlasku iz Azerbajdžana...

- Iznenadila me ponuda iz Azerbajdžana. Radi se o egzotičnoj košarkaškoj destinaciji, ali i atraktivnoj ligi punoj Amerikanaca. Ponajviše me privuklo igranje Eurokupa, nakon kojeg je većina nas stranaca otišla jer je u njihovom Prvenstvu ograničen broj stranaca na sedam u rosteru, pa nas dosta nije participiralo u Prvenstvu Azerbajdžana.

I onda Sinj, za mnoge iznenađujući transfer.

- U klubu imam nekoliko prijatelja među kojima se Petar Kliškinić najviše potrudio da se ova priča ostvari. Stalno smo bili u kontaktu i postojala je opcija da potpišem još ljetos.

image
MARKO TODOROV Cropix

Kakva mu se čini ekipa Alkara i koliko daleko možete?

- Ekipa je zanimljiva, ima dosta mladih momaka, ali i nas starijih. Stranci su se dobro uklopili i mislim da imamo prostora za još bolje igre koje će, siguran sam, doći. Naravno da bi bilo sjajno za ekipu, klub i grad da uhvatimo playoff, ali cilj je biti pravi u svakoj sljedećoj utakmici.

Kako Pavle gleda na igre svog Zadra i atipičnu košarku koja se igra pod palicom trenera Danijela Jusupa, koji ga je vodio u Zadru i Zagrebu?

- Zadar je ekipa na kojoj se baš ističe potpis trenera. Prošao sam Jusupov sustav i djelovao u njemu skoro pet godina, tako da na svakom koraku vidim njegove principe. Trenutno su najkvalitetnija ekipa u Hrvatskoj.

S njim i Jusupom je u Zagrebu bio čovjek koji ruši sve rekorde u ABA ligi, Luka Božić koji definitivno ima poseban odnos s trenerom.

- Drago mi je vidjeti da postoje slučajevi gdje trener zove “svoje” igrače i inzistira na njima, gdje god da radio. U Zagrebu se već vidjelo da će Luka imati dobru karijeru. Njegova kvaliteta je odmah bila vidljiva i ljudi se možda ne sjećaju kakve je on partije pružao dvije, tri godine za redom, dok je igrao kao igrač “zaštićenog godišta” (jedno vrijeme je u PH uvijek na parketu mora biti jedan mladi igrač).

Osim Zadra i naravno Alkara, čije igre još prati u Favbet Premijer ligi i ima li neka ekipa da ga je posebno iznenadila?

- Pratim najviše Split, Cedevitu Junior i Cibonu koja je za mene najveće iznenađenje s obzirom na stanje s financijama i registracijom igrača, unatoč tome drže korak i u PH i u ABA ligi. Split je učinio potrebne korekcije u rosteru i odmah se to očitalo na terenu i mentalitetu ekipe.

image
PR

Volio bih ostati u Dalmaciji

Pavle Marčinković je danas jedan od najiskusnijih igrača lige. Gdje je najveća razlika u odnosu na vrijeme kad je još kao junior, prije više od 16 godina ušao u prvu ekipu Zadra?

- Najveća razlika je u novcu, dok to povlači sve ostalo. Mladi igrači nisu imali toliko prilika kao danas jer su se kupovali gotovi igrači, stranci. Bilo je lijepo iskustvo igrati i gledati te igrače, ali mi je žao što nisam imao ovakvu priliku kakvu danas imaju momci od 18, 19 godina. Mi mladi u Zadru smo tada jedva čekali proljeće da krene Liga za prvaka, da bismo dobili koju minutu protiv slabijih ekipa na plus 30.

Jedini igrač koji je igrao u Zadru, Ciboni, Zagrebu, Splitu i Cedeviti, u svih pet trofejnih momčadi u Hrvatskoj. Gdje je bilo najbolje?

- Sigurno bi bio puno veći doseg da sam za te klubove igrao u nekim drugim vremenima, ha-ha, ali najljepše i najbolje uspomene vučem iz splitskih dana. Tamo se sve poklopilo, ekipa, navijači, klub i najbolja košarka moje karijere.

Koji su planovi nakon završetka ove sezone?

- Nemam još konkretnih planova, ali volio bih ostati doma, negdje u Dalmaciji - zaključio je Pavle Marčinković.

Marčinkovićevi klubovi

Zadar, od 2007. do 2011. i 2020/21.

Cibona, od 2011. do 2013.

Akademik Sofija (BUG), 2013.

Apollon Limassol (CIP), 2013.

Zagreb, od 2013. do 2017.

Split, od 2017. do 2021.

Sonik Puntamika, 2021.

Cedevita Junior, 2022/23.

Sabah (AZE), 2023.

Alkar, od 2024.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 03:35