Ivan Perinčić

 ZVONKO PAVIC Cropix
INTERVJU: IVAN PERINČIĆ

Važan centar hrvatske košarke ponovno se budi: ‘U budućnosti želimo Europu, a dvorana nam je najveći problem‘

‘Apeliram na sve da se ta dvorana što prije moguće izgradi, jer je neophodna za Dubrovnik‘
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 09. travanj 2024. 15:15

Za novaka, zapravo, za povratnika u elitni rang naše košarke, sezona u kojoj će po svoj prilici završiti u doigravanju, daleko od zone ispadanja, djeluje poput binga.

Upravo se to događa Dubrovniku, kojega već treću sezonu vodi Ivan Perinčić. Zadranin, koji je i u reprezentativnom stožeru, već je treću sezonu na jugu Hrvatske i trudi se podići ovaj jako važan centar hrvatske košarke. Koliko je to važan centar za hrvatsku košarku svjedoče imena ljudi koji su ponikli, koji su uzeli loptu u ruke baš u Dubrovniku. Od Andra Knege, preko Nikše Prkačina, Ante Tomića ili Marija Hezonje.

image

Ivan Perinčić i Mario Hezonja

RONALD GORSIC Cropix

Dubrovnik i košarka u tom biseru Jadrana stoga je strateški važna za ovaj sport u Hrvata. Konsolidirajući struku, Dubrovnik sada mirno plovi prema doigravanju, u tu je svrhu u nedjelju na koncu 29. kola pao DepoLink Škrljevo (74:60), što je bila 13. pobjeda u sezoni.

- Igramo jako dobru sezonu u kojoj nam je primarno bilo osigurati ostanak i stabilizirati klub u Ligi. Napravili smo puno više nego smo očekivali, a za to su najzaslužniji igrači, koji su od prvog dana reagirali sjajno. Shvatili su da bez obrane nećemo puno napraviti, a sada smo jako blizu da osiguramo play-off - počeo je Ivan Perinčić, nadovezujući se o strateškim ciljevima kluba.

image
PR

- Dugoročni je cilj da u svakoj novoj sezoni napredujemo, da budemo bolji. Želimo posložiti klub na što je moguće višu razinu i da tu napravimo iskorak. Iza nas stoji Grad, koji je najveći sponzor, uz neke privatne i ideja je da u budućnosti zaigramo i neki europski kup, da taj iskorak bude prema Europi. Usto, mi kroz klub želimo razvijati i što je više moguće domaćih igrača, želimo ih isprofilirati da budu nositelji, jer mi nemamo mogućnosti dovoditi sedam, osam igrača sa strane.

I ti domaći igrači su doista nositelji.

- Jako dobre sezone imaju iza sebe Filip Vujičić i Petar Dubelj, tu je Jakov Vujičić, a u našem programu bio je i Miović, ali on je oko Nove godine zaradio ozljedu.

Gužva u dvorani

S obzirom na podneblje iz kojega su stigli veliki igrači hrvatske košarke, kakva je sada situacija u mlađim uzrastima?

- Ovo je košarkaški jako zanimljivo područje, puno je vrhunskih košarkaša stiglo iz ovog bazena. I našem klubu u mlađim kategorijama ima jako zanimljivih klinaca, a mi posebno puno očekujemo od generacije igrača rođenih 2007. godine. Tu Darko Kunce radi sjajan posao u organizaciji i slaganju omladinskog pogona. Primarno je da iz tog pogona izlaze igrače koji je puniti seniorski roster Dubrovnika.

Da bi klub mogao otići na novu stepenicu važno je izgraditi dvoranu. Projekt postoji, ali još uvijek se čeka.

- Već je trebalo sve krenuti, jer dvorana je za Dubrovnik neophodna. I ona nam je trenutačno najveći problem. U Gospinu polju trenutačno treniraju i igraju, osim nas, i futsal momčad Square, košarkašice Raguse, odbojkašice i gužva s terminima je velika. Mi, recimo proteklog tjedna nismo mogli trenirati u Gospinu polju, morali smo snalaziti, jer je bilo u dvorani natjecanje u judu. Sada je na programu natjecanje u badmintonu. Stoga i ovoga puta apeliram na sve da se ta dvorana što prije moguće izgradi, jer je neophodna za cijeli dvoranski sport u Dubrovniku.

image

Dvorana Gospino polje

TONCI PLAZIBAT Cropix

Je li Dubrovnik četiri kola prije konca osnovnog dijela sezona stavio ruke na sedmo mjesto?

- Moja mantra da idemo iz utakmicu u utakmicu. Sada nas čeka Dubrava, koja je u sjajnom nizu od pet uzastopnih pobjeda i to će za nas biti izuzetno zahtjevna utakmica. Nastojat ćemo se pripremiti za odigrati pravu mušku utakmicu, jer nama je obrana forte. Mislim da možemo ostati sedmi.

Kakav će biti rasplet na vrhu?

- Zadar je daleko najveći favorit, po svemu što su ove sezone pokazali. Split će vjerojatno stići do finala. Cibona, s obzirom na sve okolnosti, jako dobro gura. Jako će biti zanimljiv četvrtfinalni okršaj Cedevite i Dinama, mislim da će to biti šlager prve runde play-offa. Što se nas tiče, mi želimo u doigravanje, a hoće li to biti sa šestog, sedmog ili osmog mjesta, čak i nije toliko važno. A stvarno smo blizu.

image
BOZO RADIC Cropix

Blizu je Dubrovnik bio i uoči gostovanja u Zadru da uopće ne stigne na utakmicu. Dogodio se kvar na kombiju s kojim dolazili u Zadar, željeli su malo pomaknuti utakmicu, no morali su odmah iz kombija na teren. Navodno su sve službene osobe pristale na odgodu, ali po Ivanu Perinčiću, odnosno prema onome što je izjavio odmah nakon utakmice, stvar je spriječio Danijel Jusup, Zadrov trener.

- Sve što sam imao reći na tu temu, rekao sam. Prošlo svršeno vrijeme - nije više želio dodavati ulje na vatru Perinčić nakon što se Jusup nemušto želio opravdati u ovoj priči.

Nije prvi put.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 21:25