ANTE CIZMIC Cropix
VELIKI ISPIT ZA ŠTIRJANA

Večeras novi spektakl u Draženovom domu: U uzavreloj atmosferi Dinamu stiže trostruki prvak Europe

Novačić i Ukić oči u oči nakon što su prije više od 20 godina postali juniorski prvaci
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 29. siječanj 2023. 09:29

Dinamo će u Draženovom domu ponovno imati priliku iskoristiti umor svojeg protivnika, ovoga puta košarkaša Splita, koji su večer prije imali obavezu u ABA ligi (gostovanje u Laktašima kod Igokee) i u 17. kolu HT Premijer lige doći do nove pobjede.

S druge strane, sličan je scenarij bio i u 6. kolu, kad su se prvi put ove momčadi susrele. Split je tada dva dana ranije odigrao utakmicu protiv Cedevite, a onda na Gripama nanio najteži poraz momčadi trenera Marija Štirjana u debitantskoj sezoni u najvišem rangu (96:62).

U 2023. obje su momčadi na omjeru 3-1, a uoči susreta “o procesu rasta Dinama” razgovarali smo s njihovim najstarijim igračem, Ivanom Novačićem (37).

- Iznimno mi je drago da sam se pridružio Dinamu ove sezone. Uživam u košarci koju igramo i kemija u momčadi je na vrhunskoj razini. Zapravo, ne samo među nama igračima, već čitavo vodstvo kluba, obilazimo zajedno utakmice naših mlađih kategorija, svi u klubu povezani su kao jedna mala obitelj - govori Novačić pa dodaje.

- Pozitivna stvar je što ne dolazimo u dvoranu tek toliko da odradimo svoj posao, a onda kad utakmica ili trening završi pozdravimo svoje kolege i idemo kući. Ovdje je drugačije. Veseli nas svaki naš podvig, emocija koju proživimo na terenu, a kad sve to spojite s glasnom podrškom navijača, dobijete formulu za uspjeh koja nas nosi - nastavio je rođeni Zadranin, pa se osvrnuo na ogled protiv Splita.

- Ovakve utakmice, gdje ne ulazimo kao favorit, daju nam dodatnu motivaciju i sigurno da ti je kao profesionalcu gušt izaći na teren protiv takve momčadi kao što je Split. Isto je tako bilo i ranije ovog mjeseca protiv Cibone, kad smo ih uspjeli poraziti. Znam da raspored ispadne takav da nam protivnici igraju utakmicu dan za danom, ali i ja sam prolazio kroz takve trenutke dok sam nosio dres Cibone i koliko god da si možda istrošen jer si večer prije imao jednu, a drugi dan igraš novu utakmicu, moraš biti spreman na takve trenutke. S druge strane, ono što smo mi kao momčad dokazali jedni drugima jest činjenica da možemo pobjeđivati i na gostovanjima zbog kojih smo sve do pobjede protiv Alkara u Sinju (12. kolo) plaćali danak. Sve je to bilo i normalno, spoj smo mladosti i iskustva, trebalo nam je vremena da dođemo na pravu “radnu temperaturu”, ali mislim da smo sada pronašli svoju optimalnu formu - podvukao je Novačić koji ove sezone briljira u dresu Dinama i vodeći je strijelac momčadi sa 16 poena u prosjeku.

Juniorski prvaci 2002.

Podsjetili smo ga na epizodu staru preko 20 godina, kad je u dresu juniorske reprezentacije 2002. godine postao prvak Europe. S njim je na terenu igrao godinu stariji Roko Ukić, koji je kasnije izabran u najbolju petorku turnira. Roko i Ivan ove će se nedjelje ponovno susresti, samo što će ovoga puta biti na suprotnim stranama.

- Što reći o Roku a da ljudi ne znaju - započeo je uz smijeh pa nastavio.

- Rado se sjetim tog prvenstva kad smo postali prvaci, već se tad vidjelo koliko igrač kao što je Roko-Leni Ukić iskače od ostalih. Gledao sam ga protiv Cedevite u prošlom kolu, i dalje on ima taj potez u sebi. Svaki košarkaš koji ga poznaje, prema njemu ima respekta, on je poput Luke Modrića - s velikom dozom poštovanja govorio je Novačić o svojem nekadašnjem suigraču s kojim, kaže, uvijek voli malo ‘’ćaskati’’ kad se sretnu na utakmicama.

Obojica su došli u fazu kad im nije bitno izboriti inozemni odlazak, svoju košarkašku karijeru gradili su jako dugo, a sve je počelo baš tim trijumfom protiv Slovenije na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Sada guštaju u vremenu kojega provode na terenu, a plodove njihove magije ljubitelji košarke danas će od 18 sati moći gledati u Draženovom domu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 10:33