Krešimir Radovčić

 Cibona/Marin Sušić
INTERVJU ZA SN

Velika ispovijest kapetana Cibone: ‘Razmišljali smo o štrajku, a onda su došla dva Indijca. Bio je to spektakl‘

"Zvezdu smo ubili u psihu. Brane se do posljednje sekunde, a mi im zabijemo nemoguće"
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 07. ožujak 2023. 12:21

Cibona je u nedjelju režirala jednu od najnevjerojatnijih pobjeda u posljednjih deset godina. Sredila je euroligaša Crvenu zvezdu (85:81), momčad koja nije dva ili tri puta skuplja od njih, nego trideset ili četrdeset puta. I protiv koje su igrali bez Krešimira Ljubičića, sa samo tri minute Filipa Bundovića, ili s Bornom Kapustom koji je igrao pod injekcijom, dok je Sven Smajlagić nastupio na vlastitu odgovornost, pod temperaturom. Sve se to dogodilo na koncu tjedna u kojem je svlačionica ozbiljno razmišljala o tome da obustavi rad, jer plaće na računima nije bilo četiri, pet mjeseci.

Onaj tko je u cijeloj toj priči bio i te kako uključen, prvi među jednakima u svlačionici, kapetan Krešimir Radovčić povlačio je tako protekli tjedan važne poteze. Pregovarao je s Upravom, onda i isporučio neke čudesne poene kontra Zvezde. Kao što je isto uradio Ivan Majcunić. I Cibona je upisala osmu regionalnu pobjedu, s kojom je - po svemu sudeći - osigurala ostanak u ABA ligi.

Nakon utakmice je Josip Sesar, Cibonin trener kazao kako nitko tko je dolazio u dvoranu nije očekivao da će sve ovako završiti. Kako je to bilo među igračima, bilo je prvo pitanje za Krešimira Radovčića...

- Iskreno, nitko se nije nadao. Kad smo se okupili u svlačionici, shvatili smo da jednog od nas nema jer je pod virozom, jednog su boljela leđa, jedan je bio pod temperaturom. I krenula je zafrkancija, ono, “ajmo se sad baciti na glavu, pa kud nas to dovede, ajmo ih dobiti”, zajebavali smo se...

Kada ste shvatili da imate šansu, da se Zvezda može pobijediti?

- Na kraju treće četvrtine bilo je minus šest, kasnije odmah minus devet. Onda smo povezali seriju od 10-0 i postali svjesni da smo tu, da imamo šansu. Prošlo je kroz glavu sve, sav naš trud, odricanje, sve što radimo od starta priprema u tišini. I tu se otvorilo, pogodili smo neke čudesne lopte, pomazila nas je i sreća.

Te lude lopte bile su u produkciji Radovčića i Majcunića. Za dobiti puno kvalitetnijeg od sebe mora se i malo otvoriti, tako je to u košarci...

- Je, time smo Zvezdu ubili u psihu. Oni brane do posljednje sekunde napada, a onda se netko od nas podigne i stavi u posljednjoj sekundi, zabije nemoguće. Moralo je to utjecati na moral njihovih igrača.

image
CIBONA/MARIN SUŠIĆ

Cibona je čudesno branila posljednju četvrtinu, odigrala je match-up zonu, u postavi su bila četiri beka (Kapusta, Radovčić, Aranitović i Majcunić), te Baković koji je više krilni centar nego centar. No, ta je obrana posve sludila Zvezdu. Mora da je sjajan osjećaj braniti napad za napadom protivnika i izlaziti kao pobjednik. To je nešto što podiže samopouzdanje do neba...

- Nismo im željeli dati šansu, respekt je bio tu, ali smo se željeli natjecati s momcima koji su ispred nas, čija je cijena dva, tri, četiri milijuna. Ostavili smo sve u tom trenutku na terenu, i srce, i muda, te tu odradili sjajan posao. Zabila nam je Zvezda samo 14 poena u posljednjoj četvrtini, to je bilo ludilo od obrane s naše strane.

I premda je taj Campazzo potpisao za 4,3 milijuna eura za sezonu i pol, i on je na kraju dana samo čovjek.

- Točno to.

U čemu je Krešimir Radovčić osobno pronašao motiv u toj utakmici?

- Dobro sam ušao u utakmicu, pričao sam o tome s trenerom Sesarom, bilo je važno da se u početku razigram s nekim laganim poenima, na neka čitanja u napadu, što je moja prednost. Tu sam se napunio samopouzdanjem, dok se osjećao veliki naboj. Tribine su bile uz nas, ljudi su nas nosili jer su znali da smo se namjerili na boljega od sebe. Na kraju dana to je utakmica, tako nam je i govorio trener, u kojoj moramo pronaći motiv u protivniku. Jer s druge strane su stajali Campazzo ili Vildoza, a kad ih čuvaš, kad ih spriječiš da poentiraju, motivacija samo raste...

image
CIBONA/MARIN SUŠIĆ

I sve se to dogodilo na koncu tjedna u kojemu je Radovčić imao dvojaku ulogu. On je kapetan, pa je bio ispred svlačionice u pregovorima s Upravom. Kako su tekli ti pregovori?

- Bio je to stvarno spektakl. Mi smo razmišljali o tome hoćemo li krenuti u štrajk ili nećemo, a ispalo je da je sva komunikacija išla preko mene. I tu mi je bilo najgore, jer sam zastupao dečke, cijelu svlačionicu, a bio sam između dvije vatre. Onda smo se okupili jednu večer, došla su među nas dva investitora iz Indije i tu smo pronašli neki dogovor. Imali smo tu utakmicu u Zadru, a svi smo bili svjesni situacije, bio je toga svjestan i Sesar, kazao nam je da zna u kakvoj smo poziciji, a i nije bio niti s nama desetak dana zbog obveza u reprezentaciji, pa je bilo jasno da su glave bile negdje drugdje.

I što je sada dogovoreno, kakva ste dobili obećanja?

- Do kraja mjeseca bi trebale sjesti dvije plaće, onda bi se uhvatio normalan ritam isplata, takav je dogovor.

I treba se skupiti do kraja sezone, jer Kup je osvojen, ostali su u ABA ligi i sada će cijela priča biti usmjerena na osvajanje naslova prvaka.

- Kad smo se skupili uoči sezone plan je bio ostati u ABA ligi i biti među četiri u Hrvatskoj. Taj smo cilj već debelo premašili, jer imamo osvojen Kup, dok smo s ovom pobjedom nad Zvezdom sigurni u ostanak u ABA ligi. Sada će fokus biti na Prvenstvu i tu želimo obraniti duplu krunu osvojenu lani. Motiv je tu, igramo zbog sebe, kako bi nam svima skupa vrijednosti porasle sljedeće sezone, sportski motiv je također velik. Ali, idemo iz dana u dana.

image
CIBONA/MARIN SUŠIĆ

Nekako je ispalo da je Cibona prodisala onog trenutka kad je iz momčadi odstranjen Blaž Mesiček?

- Kad se dogodi da trener odreže nekog igrača, onda se i svlačionica skupi, jer nikome nije u interesu da se to dogodi nekom sljedećem. Tu smo se skupili, razgovarali smo međusobno, bio je uz mene i dokapetan Ljubičić i zaključili smo da moramo potegnuti radi sebe samih, ali i zbog stručnog stožera koji od starta vjerovao u nas. Bilo je tom periodu teških poraza, poput onoga od Mege ili Splita, ali nekako smo se skupili, prošli onaj Čačak, a nekako nam se baš tada složio i težak raspored. No, za Kup smo bili pravi, odigrali to maksimalno i osvojili prvi trofej u sezoni.

Cijele sezone dolaze priče iz svlačionice kako momčad diše kao jedan. U čemu je tajna?

- Sve su ovo dobri momci, mi jednostavno nemamo, kako se kaže, pokvarenog zuba u glavi. Nema negative među nama, OK, jasno, postoje neki slučajevi da se porječkamo na treningu, padnu tu teške riječi, ali to su normalne stvari i da toga nema, onda bi to značilo da nam nije stalo. Kliknuli smo kao skupina na prvu zajedno, a 90 posto ove momčadi se zna od ranije, gotovo smo kroz reprezentacije devet, deset godina zajedno. I na sve se to nalijepio Aranitović, kojega nismo znali, ali kad je stigao, kao da je bio oduvijek s nama. Pravi, dobar momak.

U čemu je tajna hrvatskih klubova koji igraju kombinirano najbolju sezonu u ABA ligi, a nikada nisu bili financijski skromniji u odnosu na konkurenciju?

- Super je to stvar za sve nas, za hrvatsku košarku u cjelini. Mislim da se nitko od naša tri kluba nije nadao kako bi mogao doći do doigravanja u ABA ligi kad je sezona kretala, više je tu bilo priče tko će između Zadra, Splita i nas biti najslabiji i tko će od nas tri ispasti iz lige. I ovaj rezultat nam svima služi na čast, uostalom, ne radi se tu samo o nama, evo, Split je imao dobiti Partizan, Zadar je bio blizu u subotu u Podgorici protiv Budućnosti, što znači da smo ovoga vikenda igrali protiv tri najbolje momčadi u ABA ligi i bili konkurentni.

Može li Cibona sad uhvatiti doigravanje u ABA ligi?

- O tome doista nitko nije razmišljao uoči utakmice sa Zvezdom, ali sada kada smo si kupili šansu, zašto ne? Zadar nam do kraja dolazi u goste, u slučaju da ih dobijemo imali bismo s njima 2-0, ali kad smo skinuli Zvezdu, zašto ne bismo pokušali srediti i u subotu Budućnost pod Tornjem? Mi protiv svakog možemo igrati.

Onda slijedi i vrući rasplet u HT Premijer ligi. Ostalo je kolo do konca osnovnog dijela sezone, pa kreće Liga za prvaka najbolje šestorice i love se pozicije za doigravanje. Četiri momčadi imaju jednak omjer na vrhu, uz tri ABA ligaša, tu je i Cedevita Junior...

- I pokazalo se do sada u sezoni da tu svatko svakog može dobiti. Mislim da će ključ za osvajanje titule biti forma u doigravanju, kao i koliko će bilo koja momčad u tom trenutku biti zdrava. Kad se završi ABA liga, ući ćemo u ritam od dvije utakmice tjedno, pa će pitanje forme i rostera biti iznimno važno. Sve će to biti otvoreno do samog kraja - zaključio je Krešimir Radovčić.

Vukovi sad na 12-32 sa Zvezdom

Cibona je u nedjelju odigrala 44. utakmicu protiv Crvene zvezde u ABA ligi, 44 su ih Vukovi odigrali i protiv Partizana, dok su recimo sa Zadrom igrali 41 put u regionalnim okvirima.

Uglavnom, nakon ove pobjede, prve još od beogradskog polufinala 2014. u kojem je Dario Šarić “masakrirao” velikog favorita i nominalnog domaćina na tom Final Fouru, Cibona ima 12-32 sa Zvezdom. Pobjeda je stigla nakon 17 (!) poraza zaredom, s tim kako je zgodno napomenuti da je tamo 2012. omjer Cibone i Crvene zvezde bio izjednačen, 10-10. Od tada su, dakle, odigrane još 24 međusobne utakmice, dvije pobjede Vukova u tom nizu su ovdje već spomenute... (tod)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 02:45