DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
KARLO ŽGANEC

Veliko pojačanje za Splićane: ‘U Cluju sam pod genijalcem Vujoševićem dobio važniju ulogu i napredovao‘

Nakon dvije sezone u Rumunjskoj, četverostruki prvak Hrvatske stigao je u žuti dres
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 16. kolovoz 2021. 22:29

Odavno na Gripe nije došao trofejniji igrač od Karla Žganeca. To je - činjenica. Žganec je s Cedevitom bio četverostruki prvak Hrvatske (2015-18) i peterostruki osvajač Kupa Krešimira Ćosića (2015-19), te pobjednik Kupa (2020) i prvak Rumunjske (2021) s Clujom. Kad tome dodamo da je u mlađim kategorijama igrajući za reprezentaciju Hrvatske bio U-16 i U-18 prvak Europe, te jednom srebrni, što tome dodati?

Možda mu poželjeti da što prije uhvati igrački ritam i da Splitu pomogne dokopati se nekog trofeja u sljedećoj sezoni, jer su Žuti gađali stative prošle sezone (drugi u Kupu, drugi u prvenstvu). Žganec je, naime, četiri mjeseca bez treninga s momčadi, drugi put je morao na operaciju ramena i praktički je u procesu rehabilitacije. Splitu bi se kao prvo pojačanje trebao priključiti sredinom ovog tjedna.

Bit ćemo kompetitivni

- Meni je Split bio najbolja opcija u ovom trenutku, jesam nešto čekao iz inozemstva, ali kontaktirao sam s trenerom Srđanom Subotićem i odlučio da više neću čekati - rekao je Žganec u uvodu objašnjavajući svoj dolazak u Split.

image
RONALD GORšić/CROPIX

- Jesam prvi, ali neću biti jedini. Trener mi je izložio svoju viziju, kako mene vidi kao igrača, s kim se sve priča i vjerujem da će se dosta toga realizirati, da ćemo biti kompetitivni. Istina je, kasni se u slaganju momčadi, no ne znači da ćemo zakasniti.

Više slobode u igri

Nakon što je Cedevita odlučila preseliti u Ljubljanu i postati Cedevita Olimpija, Žganec je postao slobodan igrač i izabrao je Cluj, na čelu s legendarnim trenerom Duškom Vujoševićem. Te dvije godine u Rumunjskoj bile su vrlo plodonosne za Žganeca, makar mu je drugu sezonu poremetila ta ozljeda ramena i dvije operacije.

- Lani je, zbog pandemije, prekinuto prvenstvo kad smo bili prvi, pa smo se utješili Kupom. U drugoj me nije bilo od kraja ožujka, ali sve skupa bih rekao da mi je u Cluju bilo puno bolje nego što sam očekivao. Velike zasluge za to bih pripisao Vujoševiću. Imao sam veliko strahopoštovanje prema njemu i sada ne mogu reći jednu lošu riječ o njemu. Za mene je on kao trener genijalac. Netko će reći da je zahtjevan, strog, ovo i ono, ali niti jednom njegovom igraču ništa ne fali, prema svima je isti. Ja sam od njega jako puno naučio i uvijek ću o njemu govoriti sve najbolje.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Morate imati na umu da je Karlo Žganec u Cedeviti bio osuđen na epizodne uloge, četvorka ili petica, ali i sam će reći da je bio igrač zadatka. U Cluju se to promijenilo.

- Kod Vujoševića sam dobio više slobode u igri, imao sam važniju ulogu u napadu i mislim da sam puno napredovao u vanjskom šutu. Zbog ozljede sam u drugoj godini igrao više na petici.

Donji i gornji dom

Ako ga je Subotić privukao svojom vizijom njegove uloge u momčadi, onda će i na Gripama imati punu slobodu.

- Gledao sam puno utakmica našeg prvenstva prošle godine, baš sam s guštom pratio i stvarno je liga puno zanimljivija otkako je Cedevita otišla. Da, mi smo glatko izgubili posljednje prvenstvo Hrvatske od Cibone, ali zna se da je Cedevita financijski bila znatno jača u odnosu na sve ostale klubove. Sada se digla Gorica, nekako je sve podjednako i nadam se da će tako biti i ove godine.

Split će, naravno, biti konkurentan u domaćim natjecanjima, kao što je jasno da će u ABA ligi opet voditi grčevitu borbu za ostanak. Lani je katastrofa izbjegnuta u posljednji trenutak u majstorici protiv Sparsa. Naravno, oni koji zagovaraju odlazak hrvatskih klubova iz ABA lige, reći će da bi bilo bolje da je Split ispao.

- Mi još nemamo formiranu momčadi, ali i ovako je jasno da će ABA liga biti podijeljena na gornji i donji dom. Ima tih četiri, pet klubova koji financijski odskaču i na višoj su razini. Niti jedna utakmica nije unaprijed izgubljena, bitno je da kvalitetno radimo i da u svakoj utakmici damo sve od sebe. Najvažnije je ne gubiti doma od sličnih klubova. Ja se nadam da ću opravdati očekivanja, ali prije svega moram zaslužiti tretman, a i trebat će mi vremena da uđem u formu, priviknem se na novu sredinu. Što prije, to bolje, uz pomoć suigrača.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. travanj 2024 05:28