Dominik Mavra u akciji

 MATIJA DJANJESIC Cropix
BITKA ZA NASLOV

Veliko zadarsko slavlje u Zagrebu, gosti oduzeli Ciboni prednost domaćeg terena u finalnoj seriji

Nekoliko minuta prije kraja bilo je 64:64, a onda su Zadrani napravili 10:0 seriju i odlučili meč
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 30. svibanj 2022. 22:05

Cibona - Zadar 70:77 (20:24, 23:18, 10:16, 17:19)

ZAGREB - KC Dražen Petrović. Gledatelja 2000. Suci: Kardum, Hadžić i Jurčević.

CIBONA: Popić, Radovčić 7p, 7a, Prkačin 10p, 8s, Gegić 5p, 4a, 3il, Vildoza 5p, 5s, Majcunić, Novačić 2, Gnjidić, Branković 16, M. Drežnjak 8, Reuvers 10p, 6s, Nakić 7p, 5s, 3a, 3il.

ZADAR: Carter 13p, 6s, 6a, Marčinković 8p, 3s, Paponja, Jordano 5, Brala, Bursać 7p, 4il, Junaković 9p, 6a, Buljan, D. Drežnjak 12p, 9s, Mavra 8p, 3s, 4a, 4il, Thompson 15p, 9s.

-----------------------------------------------------------------

Nakon preokreta u polufinalu doigravanja protiv Splita, majstorice na Gripama u kojoj su u posljednjih pet minuta okrenuli -11 i samo tri dana kasnije došli Ciboni u Draženov dom na prvu utakmicu finalne serije, košarkaši Zadra napravili su prvi korak prema obrani naslova prvaka Hrvatske.

Prvu od tri potrebne pobjede Zadrani su ostvarili sa samo sedam igrača s obzirom da su vrlo rano ostali bez Antonija Jordana, čija bi ozljeda mogla biti ozbiljnije prirode pa će biti upitan i njegov nastup u srijedu u drugoj utakmici na istom mjestu. Međutim, Mavra, Carter i društvo su već sada napravili ono što su mogli samo poželjeti prije prve dvije u Zagrebu. Odmah su Ciboni oduzeli prednost domaćeg terena i u najgorem slučaju - ako Vukovi za dva dana uzvrate - vraćaju se doma s idejom da im dvije domaće pobjede donose titulu...

Iskustvo o kojem se u kontekstu Zadra govori od početka doigravanja možda se na najbolji mogući način ispoljilo u prvih pet minuta prve utakmice jer otvorili su gosti Draženova doma sa 7:0, uz pet poena Pavla Marčinkovića koji je ovakvih utakmica odigrao gomilu, da bi nakon 11:2 došli i do dvoznamenkaste prednosti (14:4) tricom Justina Cartera, još jednog "prekaljenog ratnika" Srđana Helbicha.

image

Martin Junaković

MATIJA DJANJESIC Cropix

S druge strane, Cibona je prilično dugo čekala da se ljudi počnu upisivati na semafor pa je tako Gašper Okorn prva četiri poena dobio od Danka Brankovića, koji će do kraja stvarati puno problema centimetrima deficitarnoj visokoj liniji Zadra, dok su seriju 7:0 iskreirali Amar Gegić sa svoja četiri i Mateo Drežnjak tricom za 11:14 u sedmoj minuti.

Kad su se približili, Vukovi su se do završnice prvog poluvremena uglavnom držali blizu, ali isto tako nisu uspijevali niti izjednačiti, odnosno najbliže su dolazili na "pola koša", i to u tri navrata - 18:19, 29:30 i 36:37. U međuvremenu je Dominik Mavra zbog rane dvije osobne pogreške prosjedio deset minuta, vratio se nakon ozljede Antonija Jordana (izvrnuo gležanj i više se nije vraćao u igru) te odmah zaradio treću. Ali i ostao u igri, uzvratio na Brankovićevu tricu nakon prvog izjednačenja (39:39), no nije spriječio prvo vodstvo Cibone s kojim se pak otišlo na odmor...

image

Roko Prkačin

MATIJA DJANJESIC Cropix

Da bi ga Branković povećao tricom na otvaranju drugog dijela, koju je onda vratio Carter. I to je bio najveći problem domaćina jer svaku od rijetkih pogođenih trica (tek pet iz prva 23 pokušaja) bi brzo dobili nazad. Pa je Zadar kontrolirao rezultat. Između ostalog i zato jer se ozlijedio Gegić, koji je izvan igre održavao tonus mišića vozeći bicikl te se na teren vratio šepajući. Nisu pomogla ni dva uzastopna "air-balla" s trice (!?) Roka Prkačina te se Zadar u završnici treće četvrtine opet odvojio, poveo 58:52 ubačajem Mavre u 29. minuti.

Ali nije trebalo puno da se stvari opet zakuhaju jer nakon nekoliko minuta igre "u leru", košarke kakve bi se posramili i neki niželigaši, dogodilo se čudo. Cibona je pogodila šut. Točnije, pogodio ga je Jose Vildoza, tricu za 62:62 s kojom se "okuražio" i ušao u rijetko viđenu seriju s vezanim "air-ballom" s trice, "ubijanjem" table floaterom i izgubljenom loptom na ulazu u posljednjih pet minuta. Srećom po Cibonu, a nažalost za Zadar, na drugoj strani su otvorene šuteve promašivali Marčinković i Mavra, pa smo ukupno u posljednjoj četvrtini prve utakmice finala četiri i pol minute bili bez koša. Ijednog.

Post je ubačajem za 64:64 prekinuo Prkačin, no, bili su to jedini poeni Cibone u razdoblju od ukupno šest minuta prije zadarskih 10:0, s kojima je stotinjak sekundi prije kraja priča pod Tornjem zaključena, a zaključio ju je stariji Drežnjak tricom za 74:64.

Izjave trenera

Gašper Okorn, trener Cibone:

- Zadar je zaslužio pobjedu, bili su bolji. Naša prva greška je bio ulaz u utakmicu bez malog faula do pete minute. Tu odgovornost mora snositi onih pet koji su počeli. Iako smo iskontrolirali rezultat, nismo do kraja uspjeli pronaći sebe. Utakmici smo izgubili u napadu jer primiti 77 poena nije loše. Ako ne možeš zabiti 80 kući, onda... Napadački smo bili jako loši, birao sam između dva potpuno neraspoložena playa jer kad najbolji ispadne Radovčić koji nije igrao mjesec i pol dana, onda nije dobro. Još jedan problem je da su se oni odmicali Prkačinu, a mi kao da nismo znali da će se to dogoditi, iako smo pripremali, ali nismo napadali kako smo trebali. U igri "pet na pet" mi nemamo šanse sa Zadrom, njihova individualna kvaliteta je viša, iskusniji su. Sada smo u teškoj situaciji, ali nakon što prespavamo trebamo vidjeti kako se izvući, za početak izjednačiti seriju. I to ćemo morati bez Gegića za kojeg smo sigurni da neće igrati u srijedu.

Srđan Helbich, trener Zadra:

- Čestitam momcima na odličnoj partiji, što su uspjeli izvući energiju nakon iscrpljujućeg polufinala. Odradili smo ono što smo naznačili u pripremi utakmice. Iskontrolirali smo skok, nisu nas nadskakali i nismo primili puno poena iz kontranapada. Što se tiče Cibone, oni su promašili dosta otvorenih šuteva i na tim stvarima ćemo morati poraditi za drugu utakmicu. Jedan dio je bio svjesni rizik, ostali baš i nisu. Sad ćemo napraviti analizu i pripremiti se za drugu utakmicu u kojoj moramo biti bolji. Što se tiče ritma, mislim da je Ciboni djelomično naštetilo što su imali relativno lakšeg protivnika u polufinalu i dužu pauzu do utakmice.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 13:23