TOM DUBRAVEC Cropix
LOVRO GNJIDIĆ ZA SN

‘Vidio sam da su naši NBA igrači savršeno kliknuli u reprezentaciji, a Dario Šarić je pravi lider‘

Momak iz zagrebačke Dubrave ljetos je iz Ljubljane stigao u Split, gdje se ‘vraća u život‘ nakon razočaravajuće sezone
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 05. prosinac 2023. 21:48

Nakon odlaska Camerona Sheltona s Gripa, Split nije doveo novog playmakera, nego je Slaven Rimac ključeve organizacije igre povjerio 22-godišnjem reprezentativcu Lovri Gnjidiću. Iza njega je sezona u Cedevita Olimpiji, ljetos je stigao na Gripe. Početkom sezone mučio se s ozljedom zadnje lože i pete, ali u posljednje vrijeme je ušao u kontinuitet nastupa i dobro dirigira igrom Žutih.

Iza Splita je vikend u kojem su upisane nove dvije pobjede, serija produžena na ukupno pet zaredom, prvo je u važnoj utakmici pala Krka, izravni konkurent za ostanak u ABA ligi, dok je hrvatski “fenjeraš” Bosco apsolviran s okruglih 50 razlike. Na početku razgovora se Gnjidić osvrnuo na dvije vezane regionalne pobjede protiv Mornara i Krke.

- Posložili smo ekipu, moramo još izgraditi kemiju i uhvatiti ritam. Najvažnije je da pobjede dolaze. Počinjemo razumjeti svoje uloge u ekipi, dok nam je raspored nam takav da možemo uhvatiti još pobjeda.

Kako ste vidjeli utakmicu protiv Krke?

- Priprema je bila sjajna, ušli smo u utakmicu fokusirano. Nismo uspjeli prelomiti utakmicu na nekih 20-ak razlike, ali smo ipak kontrolirali rezultat. Na kraju se Krka vratila, no mi smo uspjeli izvući jako bitnu pobjedu.

Shorter i Sullivan daju sigurnost

Objasnio je Gnjidić kako se igrači nose s pritiskom koji je bio prisutan zbog imperativa pobjede.

- Uvijek postoji određeni pritisak, ali smo igrali s puno samopouzdanja i znali smo da smo bolja ekipa. To nas je guralo naprijed.
Kako je nakon sezone u Cedevita Olimpiji došlo do vašeg dolaska u Split?

- U Olimpiji nisam igrao gotovo ništa, trebala mi je ekipa u kojoj ću imati ulogu. Odlučio sam se za Split zbog trenera i ekipe koja je fantastična. Divno mi je ovdje u Splitu, iako sam u sezonu krenuo teško s dvije ozljede. Sada polako sve dolazi na svoje mjesto.

image
VOJKO BASIC Cropix

Spomenuo je hrvatski reprezentativac da je ekipa fantastična, evo što misli o tome kako je konstruirana:

- Imamo mladu ekipu, čiji smo temelj mi domaći. Razumijemo se i imamo iste poglede na košarku. Shorter, Sullivan i Funderburk su se uklopili. Imaju puno europskog iskustva i lako im se prilagoditi i s njima igrati.

Igra Splita prodisala je povratkom Shortera i Sullivana te nakon odlaska Stevensona i Sheltona. Razigravač Splita komentirao je njihovu ulogu u ekipi.

- Stevenson i Shelton se nisu uspjeli prilagoditi, dok Shorter i Sullivan imaju i iskustvo i kvalitetu. Dali su nam sigurnost i znamo da se na njih uvijek možemo osloniti.

Zanimljivo je da su i Gnjidić, nedavno i Runjić, u priči o Shorteru i Sullivanu prvo istaknuli da su ova dva povratnika u ekipu donijela sigurnost u obrani i napadu, što se vidi i po rezultatima. Stignete li se međusobno kao ekipa družiti van terena s obzirom na velik broj utakmica i putovanja?

- Uvijek se nađe vremena, svakodnevno se pije kava, to je pod obavezno. Stigne se koji put i zabaviti, ali najvažnije je da mi nastavimo nizati pobjede.

Igramo s puno samopouzdanja

Split ove sezone igra različite uloge u ABA ligi i Prvenstvu Hrvatske, gdje su najveći konkurenti Zadar i Cibona. Što Gnjidić kaže o njima?

- Zadra svi vide kao favorita zbog njihovog nesvakidašnjeg, ali prepoznatljivog načina igre, dok je Cibona mlada i igra bez pritiska.

Momak iz zagrebačke Dubrave veliki je dio karijere, najveći do sada, proveo u Ciboni. Kako mu sa strane izgleda situacija u bivšem klubu?

- Igraju sa samo pet igrača, ali i dalje uživaju u košarci svih 40 minuta. Oni se bore s tim stanjem u klubu, nadam se da će se to riješiti.

Splitu u ABA ligi slijede baš gostovanje kod Cibone (četvrtak), dok potom dolazi Mega. Gdje se tu mogu tražiti novi bodovi?
- Mi smo u pobjedničkom nizu, igramo s puno samopouzdanja i idemo na pobjedu i u Zagrebu i kući protiv Mege.

Kako je surađivati s trenerom Slavenom Rimcem?

- Ima puno znanja i iskustva na visokoj razini tako da se od njega može puno naučiti. Kao trener je pozitivan i vrlo opušten, što je za mene na neki način osvježenje. Daje nam puno samopouzdanja.

Ljetos je Gnjidić imao i reprezentativnu epizodu, koja je nakon dugo vremena bila uspješna.

- Bio sam na prvom djelu i odradio nekoliko treninga s cijelom ekipom i igračima iz NBA. Kliknuli su fantastično, Šarić je pravi lider. Imamo nevjerojatnu kvalitetu s Hezonjom i Zupcem, dok je Jaleen Smith savršen dodatak.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Dotaknuli smo se s Lovrom i nedavnog ždrijeba koji je Hrvatskoj dodijelio skupinu u Ateni, gdje čekaju Grčka s Giannisom Antetokounmpom, Slovenija s Lukom Dončićem, Dominikanska Republika s Karl-Anthonyjem Townsom.

- Izvukli smo vrlo tešku grupu u koju ulazimo kao “underdog” i svakoga možemo iznenaditi.

Opuštanje uz PL i HNL fantasy

Gnjidić je u kontekta s iz reprezentacije i zbog igre koje, kao i s kolegama iz kluba, ugraju zajedno, popularni fanatasy engleske Premijer lige.

- Ove sezone smo krenuli prvo u reprezentaciji, bilo nam je zanimljivo pa smo to nastavili nas nekoliko u klubu. Osim Premijer lige igramo i HNL fantasy. Veliki smo fanovi nogometa i to se redovno gleda i prati, također dobro dođe za odmoriti glavu od košarke.

Gnjidić je epizodu u Splitu započeo s dvije ozljede, zadnja loža i zatim peta, ali kaže kako je stanje trenutno mnogo bolje.

- Još osjećam minimalne bolove, ali oni su gotovo nestali.

Ovog razigravača kroz cijelu karijeru prati etiketa “spasitelja” hrvatske košarke na toj poziciji, ali on je ponudio vrlo jednostavan odgovor.

- Ta etiketa je već prošla, dajem sve od sebe i želim postati što bolji igrač. Potrebno je puno rada i sreće da bi se došlo do najvećih razina.

Koji su ciljevi Splita ove sezone?

- Želimo ostvariti najbolji mogući rezultat, to je trofej.

Gnjidić je otkrio kako se zagrebački dio ekipe osjeća u Splitu.

- Top je u Splitu, navijači su fanatični i sjajni. Prate nas čak i na gostovanjima na čemu im se posebno zahvaljujem. Atmosfera je sjajna, nadam se da će biti još i bolja.

Ovaj mladi Zagrepčanin van terena je uvijek spreman na šalu, dok potezima na parketu često baca navijače u trans. Polako, kako kaže, hvata ritam, kada ga potpuno uhvati mogao bi igrati značajnu ulogu u uspjesima Splita ove sezone.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 03:39