Luka Božić je otišao iz Zadra, a Shannon Shorter ostao u Splitu

 PAUN PAUNOVIC Cropix
DOBAR POSAO ‘VELIKE TROJKE‘

Vraćaju se najveći derbiji hrvatske košarke, gledat ćemo pravu borbu za trofeje

Zadar, Split i Cibona su u prijelaznom roku sastavili momčadi koje jamče zanimljive dvoboje
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 12. rujan 2024. 13:43

Desetak je dana ostalo do početka nove košarkaške sezone. Najbolji hrvatski klubovi novu “NBA avanturu” od 80-ak utakmica počinju ABA ligom, vikend kasnije će i Prvenstvo Hrvatske. Ljeto u perjanicama hrvatske klupske košarke dovelo je do pitanja: “Vraćaju li se najveći košarkaški derbiji u punom svjetlu?”

Na papiru se čini kako će PH biti jače, no košarkaški stručnjaci ipak po tom pitanju “staju na loptu”. Oni najbolji odradili su kvalitetan posao na ljetnoj tržnici, ali sad treba vidjeti kako će sve to fukcionirati na terenu.

Aktualni hrvatski prvak Zadar se pretvorio u kolodvor i upitno je u kojem će finalnom rosteru dočekati početak sezone. Ipak, igrači poput Žganeca, Gegića i Ramljaka su nedodirljivi i oni bi trebali biti nositelji igre, njima je pridodan Mate Kalajžić koji kao radni igrač savršeno odgovara sustavu Danijela Jusupa. Od ostalih valja izdvojiti ostanak Lovre Mazalina koji bi mogao biti prevaga. Klub su napustili Rebec i Serdarušić netom nakon potpisa, ostaje za vidjeti kako će ih Jusup zamijeniti. Treba nadomjestiti i odlazak stožernog dvojca Drežnjak - Lakić, ali to će se vjerojatno pronaći unutar “momčadskih rezervi”. Gegić bi trebao naslijediti Luku Božića i svakako se čini da je za to sposoban. On bi trebao biti udarna igla, dok će u Žganecu i Ramljaku imati značajnu podršku pa je tako Zadar ponovno kandidat za obranu naslova.

image

Danijel Jusup

LUKA GERLANC Cropix

Lov na Top 8 u ABA ligi

Njihovi susjedi, nešto južnije, na splitskim Gripama su odradili stabilno ljeto prožeto promjenama s puno manje amplituda no u slučaju Zadrana. Kalajžića, Perkovića, Funderburka, Runjića i Sullivana zamijenili su Kapusta, Jordano, Benson, Škara i Katić, dok najveće pojačanje predstavlja ostanak Shannona Shortera koji je postao i kapetan momčadi. Žuti su se za novu sezonu očigledno okrenuli iskustvu, ostaje za vidjeti hoće li to biti dobitan recept. Škara je najveća nepoznanica hrvatskoj javnosti, ali dojam s priprema obećava. Rimac će kroz polivalentnost Škare, Vuke i Tišme pokušati nadomjestiti manjak centimetara.

Žuti žele prvenstveno dobiti stabilnost kroz sezonu, što prethodnih godina nikako nije bio slučaj. Presudna figura bi, uz Shortera, trebao biti Borna Kapusta koji bi ulaskom u pravu formu trebao činiti suigrače na terenu boljima prije svega kreacijom, što je forte njegove igre. Jordano bi trebao pospremati otvorene situacije, Ljubičić i Benson zatvarati reket. Škara je pokazao kroz pripremi da može biti i realizator, bude li na razini Sullivana napadački mogao bi biti veliko pojačanje. Glava i fokus su na puno većoj razini od potonjeg, ista je stvar i kod usporedbe Bensona i Funderburka, iako je Amerikanac koji je sada u Anwilu bio napadački talentiraniji.

Po svemu bi Žuti trebali biti uz bok Zadru, u regionalnoj ligi koja je dodatno pojačana je teško bilo što prognozirati. Želja jest stabilizacija u sredini i korak prema Top 8, ali na to će odgovor dati tek teren. Zadar je također postavio visoke granice, ali teško je išta suvislije kazati prije nego krene sezona.

Cibonina priča na prvu izgleda znatno ozbiljnije no lani, kada se muka mučila s dugovanjima koja su sada valjda podmirena te će Vukovi igrati u punom sastavu u oba natjecanja. Ta činjenica ih automatski čini konkurentnima, dok su i okrnjeni su znali “skidati” i Splićane i Zadrane. Najveći hendikep je odlazak Aranitovića, ali njega bi trebao dostojno zamijeniti Cat Barber, playmaker koji je stigao iz Porta i ima poenterski instinkt. Dodatnu dimenziju na vanjskim pozicijama bi konstitucijom i kvalitetom trebao dati južnosudanski olimpijac Peter Jok, dok je tu i nigerijski centar Talib Zanna koji iza sebe ima dobru sezonu u Bugarskoj. Ostao je vjerni “vojnik” Vukova Krešo Radovčić koji će predvoditi domaće snage, uz Perasovića, Bundovića i Smajlagića.

image

Ivan Perasovic i Lovro Mazalin

BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Stigao je iz Dubrave pod Toranj Toni Ročak koji bi trebao biti snaga u domaćem prvenstvu, tu je i mladi Vigo Bart iz Škrljeva. Skorić donosi “dužinu” na krilima, dok je u Šibenki pokazao da može i zabiti. S klupe će Cibonu voditi Amerikanac Christopher Thomas, ali samo u regionalnoj ligi, dok će u PH tu dužnost obavljati Bariša Krasić. Ta je priča s jedne strane čudna, ali sada je tema samo teren i igračka kvaliteta koja sugerira da bi se veliki hrvatski derbiji mogli vratiti na velika vrata.

Ozbiljno ‘loptanje pod obručima’

S nestrpljenjem čekamo otvaranje košarkaše sezone i derbi između Cibone i Zadra na startu ABA lige u Draženovom domu. Taj derbi koji bi ovaj put mogao zasjati u punom svjetlu, prvi je od potencijalnih dvadesetak okršaja između Cibone, Zadra i Splita. Iskreno vjerujemo kako će Draženov Dom, Višnjik i Gripe u tim susretima biti pune, hrvatska košarka bar na kratko poprimiti obrise i mirise povijesti. Zapravo se još uvijek ne usuđujemo povlačiti nikakve paralele i usporedbe, ali kvaliteta igrača koji će ove sezone nositi slavne dresove mogla bi doista donijeti ozbiljno “loptanje pod obručima” na domaćim parketima.

Linker
12. rujan 2024 13:44