Cibona će put do polufinala tražiti unutar gradskih granica, u dvobojima s Furnirom

 VLADO KOS/CROPIX
POČINJE DOIGRAVANJE

Vukovi idu po duplu krunu, Zadar po obranu titule, a Split po prvi trofej nakon 18 godina

Što nas čeka u lovu na naslov koji brani Zadar, a u doigravanje Cibona ulazi kao prvi favorit
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 10. svibanj 2022. 20:51

Ostalo ih je osam u sedlu, iako to sedlo nije čvrsto za svakoga na startu. Cibona, Zadar i Split love naslov prvaka, Cedevita Junior i Gorica će se boriti za polufinale i tko u njihovom međusobnom srazu u četvrtfinalu stigne do završnih četiri, već će ispuniti i premašiti sve svoje ciljeve. Zabok, Adria Oil Škrljevo i Furnir već su samim plasmanom u osam najboljih ispunili, ili u slučaju Furnira i debelo premašili svoje ciljeve...

To je raspored snaga prije nego li se podbace prve lopte u četvrtfinalnim serijama koje počinju u srijedu. Prve dvije runde play-offa, dodajmo odmah i to, dakle ogledi četvrtfinala i polufinala igraju se na dvije pobjede po sistemu 1-1-1, dok se finale igra na tri pobjede, i to u sustavu 2-2-1...

Gorica - Cedevita J 3-1

Cibona ulazi u doigravanje sa startnom jedinicom i s trofejom pobjednika Kupa Krešimira Ćosića u svojim vitrinama, što je prvi trofej za Vukove unazad tri godine, kad su, uostalom, i zadnji puta bili prvaci. Zanimljivije je pri tome primijetiti kako Vukovi čekaju svoju duplu krunu punih devet godina, a kad se to posljednji puta dogodilo, dobar dio sadašnje momčadi još nije imao čistu predodžbu i hoće li se uopće profesionalno baviti košarkom. Uostalom, onaj trofej Kupa osvojen koncem veljače u Rijeci za dobar dio momčadi bio i prvi trofej uopće u seniorskoj košarci.

Cibona je napravila break baš uoči tog Kupa. Otišao je trener Vladimir Jovanović i stigao je na klupu Gašper Okorn te su Vukovi nanizali seriju od 12 uzastopnih pobjeda. Kasnije, nakon što su Vukovi završili posao u ABA ligi, odigrali su oni od konkurencije najbolju Ligu za prvaka, a posve se vratio i Roko Prkačin, koji je zbog ozljede i operacije propustio središnja tri mjeseca u sezoni. Izgubila je Cibona tako samo, i to glatko u Zadru, kao i zadnjem kolu od Cedevite Junior, znala je okretati minus 20 protiv Splita i Cedevite Junior i izgleda, prije svega, atletski najbolje.

No, ovo je doigravanje i tu jedan poraz zna stvari promijeniti. Uostalom, nakon što su Celticsi pomeli Netse u prvoj rundi ovogodišnjeg play-offa, pa teško stradali u prvom ogledu od Bucksa, netko je napisao, “play-off počinje tek kad izgubiš prvu”...

Cibona ima na startu Furnir, koji se kroz Ligu za ostanak od kandidata za ispadanje pretvorio u momčad koja će doigravati za naslov. Njihova ključna utakmica sezone već je odigrana u subotu kad su u direktnom duelu odvojili od doigravanja Šibenku, a sebe promovirali u osam najboljih momčadi Hrvatske.

image

Košarkaši Splita i Zadra trebali bi se međusobno susresti u polufinalu

JURE MISKOVIC/CROPIX

U tom dijelu ždrijeba čeka nas i najneizvjesniji par četvrtfinala, ogled Cedevite Junior i Gorice. Iako je Cedevita Junior četvrta, a Gorica peta, u dosadašnje četiri utakmice ove sezone Gorica je čak tri puta slavila. I to će biti šlager četvrtfinala. Obje momčadi ulaze s dobrom količinom samopouzdanja u play-off, jer je Cedevita Junior dočekala punu momčad, oporavio se i Filip Bundović, a u zadnja dva kola sredila je Zadar i Cibonu. Gorica je, pak, dobila produžetak u Zadru uoči četvrtfinala.

U donjem dijelu ždrijeba bi četvrtfinala trebala biti zagrijavanje za veliko dalmatinsko polufinale Splita i Zadra. Pri tome je Split u završnici Lige za prvaka uspio osvojiti drugo mjesto, a Zadar je serijom poraza pao na treće mjesto, pa bi u mogućem polufinalu Split imao prednost domaćeg terena, odnosno prvu utakmicu i eventualnu majstoricu na Gripama.

Split, koji traži prvi trofej nakon 18 godina, otvorit će play-off sudarom protiv Adria Oil Škrljeva i tražit će prolaz, s obzirom na načetu momčad i neke igrače u godinama, poput Roka Ukića koji vjerojatno igra i svoje posljednje utakmice u velikoj karijeri, u dvije utakmice. Isti je cilj Zadra u sudarima protiv Zaboka, a za branitelje titule važno je da se posve oporavi Justin Carter, a onda se u momčadi i stvori ugođaj vrijedan obrane naslova. Jer Zadar ima svoju kvalitetu, iako će im jako nedostajati ozlijeđeni Domagoj Vuković.

Premašena očekivanja

Što se tiče, pak, Adria Oil Škrljeva i Zaboka, oni su svoje ciljeve već postigli. Doduše, Škrljevo je po prognozama trebalo biti u Ligi za prvaka, a ne u Ligi za ostanak, a Zabok je napravio svoje baš ulaskom u Ligu za prvaka. U doigravanju će, pak, pokušati barem malo zakomplicirati put Splita, odnosno Zadra prema očekivanom polufinalu.

Sasvim je jasno da će nas čekati zanimljive serije, prije svega ona četvrtfinalna Cedevite Junior i Gorica, zatim očekivano polufinale Splita i Zadra, a nakon toga i samo finale. Sasvim je sigurno da niti Ciboni, bez obzira tko joj dođe u polufinale, Cedevita Junior ili Gorica, te utakmice neće biti jednostavne.

Iako, činjenica je i to da Cibona trenutačno izgleda kao najbolja oklada. Međutim pod Tornjem znaju da je tako izgledala i Cedevita, kad je Cibona zadnji puta bila prvak, pa je finale završilo s metlom od 4-0. Play-off, baby...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 01:22