TOMISLAV KRISTO Cropix
LIGA ZA PRVAKA

Zadar četvrti put u nizu uvjerljivo slavio nad Cibonom, ali za prvo mjesto bit će im potrebna pomoć Vukova

Domaćini sa sedmoricom igrača nisu uspjeli parirati pod Tornjem i spriječiti dominaciju protivnika
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 30. travanj 2023. 20:07

Cibona - Zadar 75:96 (21:27, 15:21, 21:25, 18:23)

ZAGREB - KC Dražen Petrović. Gledatelja 300. Suci: Jurčević, Gracin i Terlević.

CIBONA: Radovčić, Perasović, Frančešević, Smajlagić 18p, 4s, Majcunić 13, Mazalin 15p, 3s, Pavković, Aranitović 1p, 5s, 4a, Kapusta 7p, 3s, 8a, Ljubičić 21.

ZADAR: Davis 4p, 3s, Klarica, Sikirić 1, Žganec 13p, 8s, 7a, Čampara 12p, 3il, Matulina, Lakić 6p, 3il, Mekić 4, Drežnjak 13p, 4s, 3ul, Božić 26p, 7s, 5a, 4il, Ramljak 17p, 6s, 6a, Šantelj.

POREDAK: Zadar 25-6, Split 25-6, Cibona 25-6, Cedevita Junior 21-10, Šibenka 14-17, Furnir 13-18.


Zadar je i četvrti puta uzastopno u sedmoj međusobnoj utakmici svladao Cibonu, završilo je 96:75, bilo je to i četvrti puta uzastopno uvjerljivo, a time je momčad Danijela Jusupa došla u priliku da kao prva završi u doigravanju. Za takvo što će Zadru u posljednjem kolu trebati i mala pomoć Cibone.

Naime, Zadar će završiti prvi samo u slučaju da svlada Furnir u Dubravi, a da pri tome Cibone bude bolja od Splita. Split će završiti prvi samo s pobjedom u Zagrebu, dok Ciboni za prvo mjesto treba i pobjeda protiv Splita, ali i trijumf Funrira nad Zadrom...

image
TOMISLAV KRISTO Cropix

Samo je otvaranje utakmice pod Tornjem otišlo na stranu domaćina. Cibona je na pogon oporavljenog Svena Smajlagića imala startnih 18:9. No, Danijel Jusup brzo je razbudio pospani Zadar u početnim minutama. Jer, Marko Ramljak je davao ritam igre gosta, Luka Božić se upalio i Zadar je učas ulovio Cibonu, a već do konca prve četvrtine imao je i prednost d 27:21.

Koja je samo rasla, pa je Zadar čvrsto držao prednost iznad deset poena viška, a Vukovi nisu ničim pokazivali kako su kadri uloviti Zadar.

I dok se u momčad Cibone, osim Svena Smajlagića, vratio i Krešimir Ljubičić, Josip Sesar je ostao na rotaciji od samo sedam igrača. Naime, izvan momčadi je ovoga puta ostao Domagoj Vuković, a Ivan Perasović nakon ozljede zarađene u utakmici protiv Furnira nije ulazio u igru.

image

Karlo Žganec

TOMISLAV KRISTO Cropix

Kako niti tih sedam igrača nije bilo na visokoj razini, dominacija Zadra je bila, zapravo očekivana. Bez obzira što su Jusupovi momci između srijede i nedjelje, dakle u pet dana, čak tri puta bili akciji.

Zadar se u trećoj četvrtini samo približio pobjedi, jer je od 25. minuti ionako skraćena rotacija Vukova, ostala i bez Lovra Mazalina, koji je zaradio peti prekršaj, a Zadar je u tom trenutku bio već na 63:41.

Bio je to okidač nakon kojega su Vukovi pokušali spasiti što se spasiti može. Zaigravši na sve ili ništa, s puno agresivnosti u obrani, ali i s dubinom koju je donosio Krešimir Ljubičić u zidanju Karla Žganeca u napadu, Cibona je spustila na 57:69 u 28. minuti. Da je to ključni dio za krajnji ishod može sugerirati i činjenica kako su oba trenera potrošila dva od tri time-outa u drugom poluvremenu već prije završnih deset minuta.

image

Lovro Mazalin, Dario Drežnjak.

TOMISLAV KRISTO Cropix

U koje je Zadar ušao sa 73:57. I tu završio posao, mirno i bez drame. Konačnih 96:75 će to najbolje oslikati, kao i visinska nemoć Vukova, očitovana u omjeru skokova 21:36, ali i činjenicom kako je većinu vremena na poziciji krilnog centra kod Vukova proveo bek - Ivan Majcunić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 20:06