Slavlje Zadrana

 TOM DUBRAVEC Cropix
‘BREAK‘ NA STARTU

Zadar furioznom zadnjom četvrtinom slomio Splićane i poveo u velikoj borbi za titulu prvaka

Druga se utakmica na istom mjestu, na splitskim Gripama igra već u četvrtak od 20 sati
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 30. svibanj 2023. 22:17

SPLIT - ZADAR 76:85 (16:24, 30:18, 13:16, 17:27)

SPLIT Gripe. Gledatelja 3.000. Suci: Vovk, Jovović i Stanković.

SPLIT: Sullivan 10p, 7s, 4a, 3ol, Gizdavčić, Kalajžić 3p, 3s, Tišma 9p, 4s, 4il, Runjić 2, Ukić 2p, 5s, 3a, Vuko 6p, 4s, Shorter 17p, 7s, 4a, Jukić, Perkušić, Nelson 14p, 9s, Mavra 13p, 3s, 3a.

ZADAR: Davis, Klarica, Sikirić, Žganec 17p, 13s, 4a, Matulina, Lakić 9, Mekić 5p, 4a, Drežnjak 16p, 8s, Božić 22p, 6s, 4a, Ramljak 13p, 7s, Šantelj 3.

Danijel Jusup, Zadrov trener, bio je u pravu kad je ustvrdio da pet uzastopnih pobjeda Splita nad Zadrom uoči početka finala ništa ne znači. Jer, finale je jedna sasvim posebna priča i u njoj je Zadar u prvoj utakmici, u fenomenalnom ugođaju krcatih Gripa napravio prvi korak prema naslovu prvaka. Slavio je Zadar sa 85:76, utakmicu je prelomio u posljednjih pet minuta, a,i bila je to samo nagrade na sve ono što su Zadrani zidali tijekom cijele utakmice.

Naime, u prvoj utakmici finala uprizorila se najbolja verzija Zara ove sezone. Ona u kojoj se obrana protivnik mora koncentrirati na Luku Božića, ali zato u toj igri ostane dovoljno prostora za ostatak momčadi. Kad se na sve to nadoveže dobra obrana, a Zadar je u utorak posve otupio Splitovu igru oduzimajući pick igru Dominika Mavre nije niti čudno što je Zadar slavio.

Veliku utakmicu odigrao je Karlo Žganec, ubacio je 17 poena, skupio je 13 skokova, neke ključne poslovično u napadu, podijelio je i četiri asista. Upravo je Žganecova trica za 71:65 na ulasku u posljednjih pet minuta i nekako prelomila utakmicu, da bi točku na pojedu Zadra stavio Arijan Lakić s pogođenom tricom za 76:63, a nakon toga za Split više nije bilo povratka.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Dario Drežnjak je razbudio Zadar napadački u trećoj četvrtini i okončao je utakmicu sa 16 peona i osam skokova, dok je Marko Ramljak uz važnih 13 poena i sedam skokova, dao važnu rolu u obrani na Shannonu Shorteru. Ali, ključ za ovu pobjedu Zadra bile su minute koje u obrani na Dominiku Mavri ponudio Makedonac Adem Mekić, naravno uz pomoć visokih igrača preko kojih je Mavra naumio napadati. Nije išlo. A time nije išlo niti Splitu.

Srđan Subotić se odredio da Luku Božića čuvaju viši i snažniji ljudi, pa su mu prve dvije opcije bile Tonko Vuko i Tyler Nelson, a tek nakon njih Shannon Shorter. Ono što je oduzimanja pick igre Mavre bio problem za Split jest i činjenica da se opet opasno osjetilo kako Split nema kemiju u napadu, jer u istoj postavi ne mogu sva tri Amerikanca. Mijenjao je Subotić tako po dvojicu, kad je jednog od Amerikanca želio izvući iz igre, a u kombinaciji za izlazak ili ulazak je bio Shorter. Split tako nije dobio ruku pomoći, osim djelomično od Borisa Tišme, od nikog iz ešalona Ukić, Kalajžić, Runjić, Vuko i Jukić, a bez toga i nisu mogli do inicijalne pobjede.

Danijel Jusup je stigao po ono što je tražio u prve dvije utakmice na Gripama. Barem do jedne pobjede. Sada ima šansi i za dvije...

image
TOM DUBRAVEC Cropix

- Dobro smo odigrali u obrani, napravili smo dobar pritisak na picku. Na koncu smo pogodili i par šuteva nakon kreacija iz unutarnje igre, vratilo nam se. Sada se moramo odmoriti, jer ans već u četvrtak čeka druga utakmica finala. Sve će utakmice ovakve u finalu, ovo su dvije izjednačene momčadi i nijanse će odlučivati - rekao je Danijel Jusup nakon utakmice.

Srđan Subotić i njegova momčad više nemaju prednost domaćeg parketa u ovom finalu.

- Mučili smo se u napadu, nismo pogodili neke otvorene šuteve i to je presudilo. Treba pogledati utakmicu, napraviti analizu, vidjeti gdje možemo bolje napadati u odnosu na prvu utakmicu, kako koristiti bolje rupe u obrani Zadra. Idemo dalje, ovo je tek prva utakmica - objasnio je Subotić.

Jest, prva je utakmica, ali veliki pritisak sada je na strani Splita. S 0-2 u seriji za prvaka i s dvije utakmice ispred sebe u Zadru, san o naslovu nakon dvadeset godine za Žute bi se mogao pretvoriti u košmar...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 20:08