ZVONKO PAVIC Cropix
RITAM SPORTA

Zadar je počeo slagati pozicije za novu sezonu, povezuju se s četiri igrača, ali jedno je ime - najbitnije

Trebali bi pričekati konačnu otplatu predstečajne nagodbe i od 2024. dobiti svježi kapital
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 10. srpanj 2023. 06:09

Danijel Jusup stavio je potpis na novi, dvogodišnji ugovor sa Zadrom, nakon što je na Kalelargu donio naslov prvaka i zaigrao doigravanje u ABA ligi.

Očekivan je to rasplet, ako je uopće i bilo nekih nedoumica hoće li Zadar zadržati trenera koji je obilježio lanjsku sezonu.
Samo nekoliko dana uoči tog potpisa za produženje ugovora, Zadar je napravio dva koraka ususret novoj sezoni. Prvo je pao potpis doskorašnjeg igrača Šibenke Patrika Jambrovića, a onda je na Grad Zadar odlučio klub financirati kreditom od 840.000 eura, a isti će biti aktiviran i za sljedeće dvije sezone.

image
ZVONKO PAVIC Cropix

Iako je Zadar financijski patio protekle sezone, iako su se igračima dugovale plaće, osim odlaska Antonija Jordana, svi ostali su zaključili sezonu na Višnjiku. Ali, od njih malo tko ima ugovor za sljedeću sezonu, zapravo od onih igrača koji su nosili ambicije kluba, pod ugovorom je tek Arijan Lakić.

image
ZVONKO PAVIC Cropix

I od nedavno Patrik Jambrović, još jedan igrač po mjeri Jusupovog lanjskog Zadra, igrač koji je sposoban odigrati više pozicije, a taj bi potpis mogao sugerirati kako će Zadar tražiti profil momčadi sličan lanjskom.

Božić još istražuje

No, za tako što trebalo bi zadržati ključne igrače. Nije tajna kako su prioriteti za Danijela Jusupa ostanak Luke Božića, MVP-ija ABA lige i domaćeg finala, ali i Marka Ramljaka, Karla Žganeca, vjerojatno i Darija Drežnjaka.

Međutim, kako sada stoje stvari, za ponovni ples svih tih momaka u još jednoj zadarskoj sezoni male su šanse. Luka Božić i njegov agent Ivan Zoroski istražuju tržište, a nije realno da Božić ostane nakon ovakve sezone s ugovorom iste vrijednosti, koji uostalom i nije u cijelosti plaćen. Veći novac na svojim računima tako očekuju i Ramljak, Žganec i Drežnjak.

Netko će od njih ostati, ali je isto tako vrlo izgledno kako će Zadar morati posegnuti na domaće tržište. Na kojemu se otvaraju Cibonini igrači, koji su dostupni. Četiri Cibonina igrača tako se povezuju i sa Zadrom, ali i sa Splitom. To su Borna Kapusta, Aleksandar Aranitović, Krešimir Ljubičić i Lovro Mazalin.

S obzirom na to da bi Zadar mogao imati više novaca, barem u obećanju, od Splita - koji bi trebao nešto sastaviti do Nove godine, a onda pričekati konačnu otplatu predstečajne nagodbe i od 2024. dobiti svježi kapital - tu su Danijel Jusup i ljudi iz Zadra u boljoj poziciji za pregovore.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Iako, za tako što bi trebali požuriti i ne ostaviti otvorenom mogućnost da se Tomislav Šerić, Cibonin direktor ne vrati s poslovnog puta u SAD-a s novom financijskom injekcijom pod Tornjem, pa bi dobar dio momčadi Cibone ostao pod Tornjem. A možda i neki igrači Zadra, poput Darija Drežnjaka, koji je i lani bio želja Cibone.

No, kako je priča oko Cibone na dugom štapu, a Zadar je počeo skladati pozicije za novu sezonu, na Višnjiku mogu prvi sve zatvoriti.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

I time udariti temelje za novu dominaciju unutar hrvatskih granica. Ukoliko, naime, Zadar iskoristi stratešku prednost koju ima ovih dana u odnosu na konkurente i krene potpisivati igrače, teško će ga uloviti, barem prema sadašnjim fluktuacijama, i Split i Cibona.

Što mogu u ABA ligi?

Premda su regionalne ambicije velike, kako u klubu, tako i među navijačima Zadra, još jedna euroligaška sezona Partizana i Zvezde, pojačan proračun Budućnosti, prisutna snaga i osobni angažman Emila Tedeschog u Cedeviti Olimpiji pri dovođenju Simonea Pianigianija, navode da su prva četiri mjesta popunjena i za novu sezonu. Za što onda igra Zadar? Za biti najbolje moguće peti?

Ili su na Višnjiku, znajući da će se spor između gradskih politika zbog kojih je kasnio novac namijenjen klubu ipak razriješiti, trebali uhvatiti širu sliku. U doba svog formativnog razvoja Dejan je Bodiroga, sadašnji predsjednik Eurolige, a time i zadužen za Eurokup, bio je dio Zadra. Da je bilo tko iz Zadra, s naslovom prvaka pod pazuhom otišao do Barcelone, donio na uvid dogovor s gradom s kojim se jamči proračun između 500.000 i milijun eura, ovisno o sposobnosti privlačenja tržišnih sponzora, a to je dovoljno i za otići izvan regije, danas bi Zadar bio dio Eurokupa.

Ili su te ambicije pretjerane za Zadar? Ili je domet, kao i u ostalih naših klubova, igrati tamo gdje se razumijemo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 11:47