Hoće li Luka Božić odvesti Zadar u finale?

 TOM DUBRAVEC Cropix
KUP KREŠIMIR ĆOSIĆ

Zadar ‘na autopilotu‘ traži osvajanje trofeja, mogu li šestorica Vukova sve zakuhati?

Danas će se u polufinalnim ogledima na Gripama sučeliti Cibona i Dubrava (17.00) te Zadar i Cedevita Junior (20.00)
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 16. veljača 2024. 07:28

U spektakularnom ozračju punih Gripa, uz dodatak u oproštaju Roka Ukića uoči same utakmice, Zadar je slomio Split (80:73) i u finalu prije finala stigao tamo gdje nije bio lani. Tada je, a završnica se igrala pod Tornjem, opet u finalu prije finala - ispalo je tako - Cibona svladala Zadar i kasnije se preko Šibenke i Cedevite Junior dokopala drugog uzastopnog trofeja. U svojoj vitrini ima ih sada ukupno devet, Zadar je tu s osam naslova i osvoji li momčad Danijela Jusupa Kup u subotu, bit će Zadar poravnat na vječnoj listi s Cibonom.

Split čeka okruglih 20 godina svoj novi trofej i činilo se, s obzirom na formu u posljednje vrijeme u kojoj je čak pao i Partizan u Beogradu, da je Kup, nokaut ogledi, pa i domaći parket idealna prilika za prekinuti post dug dva desetljeća.

Loš dan Shannona Shortera

Zašto se nije dogodilo? Split nije imao do kraja razrađen plan što raditi kad su samo dva, ne tri Amerikanca u poziciji da mogu igrati u istoj petorci. S druge strane, jako su Žuti patili na Zadrov stil košarke, u kojemu se iz napada u napad spušta lopta na post igru, jer s ozljedom Krešimira Ljubičića, tu je falio čovjek kojeg bi bilo teško ugurati. Međutim, nije samo to bio problem u taktici na taj jednolični, ali pragmatičan napad Zadra.

Puno veći problem za momčad Slavena Rimca bio je u nepostojećim rotacijama u obranama, gdje je posebno ispadao Shannon Shorter koji je imao loš dan. Ne samo da nije bio udarno napadačko oružje Žutih, Shorter je ispadao na prvim rotacijama, što je prilično zabrinjavajuće za tako klasnog igrača. Djelovao je bez fokusa. Takav Split, bez pokušaja da se razbije ritam Zadra, bez zonske obrane, živio je od poena Tonija Perkovića. Na kraju se pokazalo da je Zadar s dva breaka, jednom na kraju poluvremena i drugi puta na koncu utakmice, prokrčio put do polufinala.

I sada je na autopilotu za trofej. Zadar nije momčad koja igra lijepu košarku, ali igra prilično uspješno i pragmatično. “Winning ugly” na hrvatski način.

Može li se tome suprotstaviti Cedevita Junior? Damir Mulaomerović traži svoje treće uzastopno finale i nije mogao voljom ždrijeba dobiti težeg suparnika u polufinalu. Uoči završnice Kupa ostala je momčad s Velesajma bez Jana Kosija i Josipa Batinića. Posebno je bolan izostanak slovenskog centra, jer je Ivan Karačić postao jedina opcija na “petici” pa ga mijenja, tek u ponekim minutama, Martin Jelić. Zadar će opet spuštati na niski post, tražeći tu prednost, a kako će braniti tu post igru Mazalina, Božića, Žganeca ili Ramljaka Cedevitini Karačić, Jelić ili Serdarušić tek treba vidjeti.

Realno je očekivati kako će Mulaomerović, za razliku od Rimca, pokušati Zadar odvojiti od njihove strategije zonskom obranu, dok će u napadu pokušati živjeti od prodornosti i kreacije svoje američke kombinacije Austin Luke - Kevaughn Allen. Nisu favoriti, ali Mulaomerović će sigurno napaliti svoje momke kako bi kreirali priličnu senzaciju. Da, Cedevita Junior je stigla do polufinala slavljem protiv Dinama (102:95), tu su Dinamo slomili svojom energijom. Za dobiti Zadar trebat će im ista te energija, ali i još dosta toga.

image

Cibona u Kupu igra sa samo šest seniora

TOM DUBRAVEC Cropix

Cibona je i dalje u sedlu, Cibona je u srijedu sredila prvoligaša Kvarner (82:67), dok će za plasman u subotnje finale igrati protiv Dubrave koja je još u utorak bila bolja od prvoligaša Vrijednosnica Osijek.

Dubrava za svoj najveći uspjeh

Dino Repeša i njegov asistent Bariša Krasić, koji stoji ispred klupe jer se Repeša ne smije podizati, moraju izvući snage iz šest seniora. I ako žele u finale, ako se žele potući za treći uzastopni trofej Kupa morat će odigrati bolje nego protiv Riječana u polufinalu. Naime, s obzirom na energiju s kojom su Vukovi ušli u četvrtfinale, pitanje je što bi bilo s tom utakmicom da se nije već u trećoj minuti Kvarneru ozlijedio Paolo Marinelli, uz Marjana Čakaruna, glavni igrač. Cibona, međutim, ima karakterni skup tih šest igrača, koji su kroz sezonu svakog pobjeđivali unutar naših granica. Imaju svoj stil igre, umrtve protivnike, znaju kako dozirati s ritmom tijekom utakmice, posebno su neugodni u egal završnicama koje igraju vrlo mudro. Mogu li, ipak, izdržati, pod uvjetom da potvrde ulogu favorita protiv Dubrave, odigrati u 24 sati dvije velike utakmice, to tek trebamo saznati.

Dubrava, pak, igra za svoj najveći uspjeh, jer nikada nije stigla do 40 minute borbe za trofej. Ususret Kupa stigla je za njih promjena na klupi, Jeronimo Šarin zamijenjen je Marijanom Bagarićem, koji je baš iz Cibone stigao na istok grada, onda je u utorak upisao i prvu pobjedu u karijeri. Uči uz iskusnog Mikija Starčevića i Dubrava će pokušati napraviti malo čudo.

Niti ona nije kompletna, jer su u Splitu bez Tonija Ročaka, svojeg najboljeg igrača ove sezone, dok je uoči odlaska u Split stigla neočekivana odluka Mihaela Kosa, mladog reprezentativca Hrvatske, kojem je tek 19 godina i koji je jako talentiran, odluka o tome kako je mladić odlučio - više ne igrati košarku. Uz nadu kako je ovo ishitrena odluka darovitog klinca i kako će Kos ipak još igrati, činjenica jest da Bagarić ne može računati na jednog od važnijih igrača u rotacije. Dubrava će pokušati držati tempo sa Cibonom, Karlo Vragović će, uz asistenciju Matea Vidovića, iskustvom nositi vanjsku, Kenan Karahodžić unutarnju liniju. Sve ostalo su u Dubravi mladi igrači, doduše, puni motiva da zapapre Ciboni.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 13:26