JAKOV PRKIC Cropix
NA KONCU SEZONE

Zadarska dominacija se napada upravo sada, Jusup i društvo iduće će sezone imati opasnu konkurenciju

Zadar je trijumfalno okončao drugu uzastopnu sezonu kojoj je bio nedodirljiv u hrvatskoj konkurenciji
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 04. lipanj 2024. 19:55

Onoga trenutka kad je ljetos Danijel Jusup tvrdoglavo, ali pragmatično tražio od Zadrove uprave da sve okosnice iz prethodne sezone ostanu na okupu, onoga trenutka kad se Zadar rastegnuo u financijama ne bi li zatvorio podebljane ugovore, prije svega onoga koji radi najveću razliku, Luke Božića, bio je predvidljiv scenarij koji se odigrao tijekom ove sezone.

I kad bi se analizira slika protekle dvije sezone Zadrove dominacije, ona je bila ugrožena samo u jednom trenutku. Samo do onog dijela lanjske sezone, do Kupa koji je tada osvojila Cibona. Da je tada Cibona uspjela zadržati na okupu cijelu momčad s kojom je osvojila Kup, da nisu krenuli odlasci pa se sve već raspalo do konca te sezone, dok se definitivno urušilo ove sezone, Zadar bi imao realnu konkurenciju.

Kako je Cibona prestala biti relevantan suparnik, a Split, iako je tražio prekid trofejnog posta od dva desetljeća, pokazat će se, nije bio kadar parirati Zadru, ispred sebe je momčad Danijela Jusupa imala autoput.

I odnijela je Kup i Prvenstvo, bila je šesta u ABA ligi, pa je ova sezone ispala bolja od one lanjske. Morala je biti, jer, Zadar je bio najskuplji, Zadar je bio drugu sezonu u istom sastavu i naučenom sustavu u koji se uklopio vrlo lako samo Lovro Mazalin, pa je sve to bilo je previše. Prije svega za Split.

Karakter svlačionice

Priča Splitove sezone ostat će na četiri utakmice u kojima se mogla okrenuti sezona, no na nesreću Slavena Rimca, Split je u sve četiri posrnuo. Prva je bila u četvrtfinalu Kupa, na Gripama protiv Zadra, onda je uslijedio poraz od Cibone na koncu ABA lige, opet na Gripama, dok bi s tom pobjedom Žuti prvi puta u povijesti stigli u doigravanje ABA lige da bi na kraju, opet na Gripama, treći puta na svom domaćem terenu, Split izgubio meč za naslov nakon što je u finalu poveo s 2-1 u seriji. I nakon toga izgubio i majstoricu na Višnjiku.

Ta četiri posrtaja reći će nešto i o karakteru svlačionice, a kako se uoči sezone igrački sklada sezona, tako se u toj jednadžbi mora uvrstiti i karakterni potencijal materijala s kojim se raspolaže. I ne radi se to u pojedinačnim karakternim crtama, nego u momčadskoj kombinaciji mentalne čvrstine za odlučujuće bitke. Jer ovo je momčadski sport.

image
PR

Zadar je upravo to imao. Zadar je uspio razveseliti svoje navijače, dva puta u sezoni izvesti na Kalelargu cijeli grad u proslavi trofeja, skinuti u nezaboravnom Božićnom ugođaju Partizan u Krešinoj dvorani. Košarka se igra i zbog emocija ljudi koji ju gledaju, a Zadar je taj posao obavio nepogrešivo.

Možemo i o tome da je Zadar prvi u domaćoj konkurenciji kakvu je imao, morao i biti. Ne samo zbog igrače snage i kontinuiteta, nego i zbog financijske moći u osiromašenoj zbilji našeg sporta. Ne postoji u Hrvatskoj iole ozbiljniji sport u kojemu nacionalni prvak nije postala momčad koja je imali najveći proračun, tako je to u nogometu i s Dinamom, tako je to u rukometu i sa Zagrebom, tako je to u vaterpolu i s Jadranom. Tako je to i u košarci sa Zadrom. Da Zadar nije postao prvak, da nije bio ovako dominantan bio bi to popriličan kiks ove sezone.

A spriječiti Zadra da i dalje nastavi dominaciju je nešto o čemu razmišljaju u konkurenciji. Prije svega na Gripama, jer Cibona vodi neke druge borbe, a ostali nisu sposobni već sljedeće sezone, tako se barem čini, napraviti konačni iskorak.

U toj kombinaciji na ruku će, prije svega Splitu, ići i ono što se događa ili će se događati ovih dana u Zadru. Nije tajna da je Luka Božić na odlasku. Čak postoji neka priča da je potpisao predugovor s Valencijom, ali o tome ništa ne zna niti novi trener Valencije Pedro Martinez, ali i da je tome tako, već je Martinez navijestio da njemu lokalni MVP ne treba, već bi ga posudio negdje u sljedećoj sezoni. No, Luka Božić imat će još ponuda i samo se radi o njemu hoće li potražiti novu stepenicu za svoju karijeru ili će ostati, možda i zauvijek, u Zadru. Zauvijek, pak, u Zadru neće ostati Dario Drežnjak koji je na izlaznim vratima, dok bi Zadar bi teško mogao ući u borbu i za ostanak Arijana Lakića. Pitanje je i kakva je situacija s Lovrom Mazalinom.

Ako samo dva od ova četiri igrača odu, ako zapravo ode samo Luka Božić, jer Dario Drežnjak sigurno odlazi, Zadar će biti posve drugačiji i nikako neće moći biti jači sljedeće sezone.

I Split je to osjetio, Split će za još malo povećati proračun za sljedeću sezonu, doveo je već Antonija Jordana i dovodit će još. Jer na Gripama znaju da se sada stvaraju pretpostavke za zaskočiti lidera u novoj sezoni.

‘Američka Cibona’

Znaju to i pod Tornjem, ali tamo to nije prioritet. Jer se još uvijek spašava glava. Do konca lipnja bi gradska Skupština trebala usvojiti posljednji dokument koji treba Ciboni da krene u preoblikovanje i tek kad se ono provede, i ako se uopće provede, krenut će se u sastavljanje momčadi za novu sezonu.

Prema onome što se moglo načuti, Cibona se više neće moći licencirati za novu sezonu 24 sata uoči prve utakmice, nego će to morati učiniti do početka kolovoza. Sam proces licenciranja znači i čišćenje svih dugova iz prethodnih sezona. Igrači se, jasno, mogu dovoditi i kasnije.

Prema dostupnim informacijama, nitko od igrača Cibone, niti ona četiri seniora, nemaju ništa čvrsto vezano za Cibonu i svaki od njih može otići slovom dugova. Čak i kad bi se oni zavezali za novu sezonu, i dalje se može čuti da strani investitori, koji bi u preoblikovanu trebali postati i vlasnici, na klupi Cibone vide stanovitog Chrisa Thomasa i nekoliko neafirmiranih Amerikanca u momčadi, iako postoji i priča da bi trojica njih trebali biti kvalitetom u Top 10 Amera u ABA ligi. Teško je s obzirom na situaciju povjerovati u tu priču, ali živi bili pa vidjeli.

Kako bilo, Cibona ne ulijeva nadu da će biti konkurentna i u sljedećoj sezoni. I dalje bi odmah blizu vrha trebala biti stabilna Cedevita Junior koja traži nasljednika Damira Mulaomerovića u vidu Ivana Rudeža, Vlade Anzulovića ili Dina Repeše, zatim je tu Dinamo koji bi mogao imati povećanje proračuna i biti, posebno ako Cibona nastavi propadati, u prva tri s Josipom Sesarom na klupi, a stabilan će biti i Zabok u kojemu ostaje Ivan Tomas, kao i u Dubrovniku Ivan Perinčić. Dubrava će imati nešto bolji proračun i tu ostaje Marijan Bagarić, u Alkaru bi trebao ostati Damir Milačić, a Šibenka je dovela talentiranog trenera Roka Jurlinu.

Najveći iskorak bi se mogao osjetiti u projektu kojega radi Kvarner 2010, a bit će zanimljivo u elitnom društvu opet vidjeti Antu Nazora, dok će Vrijednosnice Osijek i Domagoj Kujundžić pokušati izboriti ostanak nakon što su se kroz kvalifikacije vratili u Favbet Premijer ligu.

Ali, na kraju dana trebala bi to biti ista bitka kao i ove sezone. Zadar ili Split.

S time da će šansa Splita biti nešto veća, jer Zadar će ovako ili onako morati u stanovitu rekonstrukciju.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. lipanj 2024 14:13