Filip Kraljević (KK Dinamo) tijekom utakmice s Cibonom

 JOSIP BANDIC Cropix
SPEKTAKULARNA UTAKMICA

Zagreb ovakvu dramu dugo nije vidio, Splićani nakon dva produžetka slomili ‘napaljeni‘ Dinamo

Košarkaši Splita slavili su u KC Dražen Petrović protiv domaćeg Dinama sa 121:111
Piše: Val KraljevićObjavljeno: 25. listopad 2024. 23:01

Dinamo - Split 111:121 (27:28, 25:18, 19:24, 21:20 - 12:12, 7:17)

Zagreb, KC Dražen Petrović. Gledatelja 500. Suci: Jovović, Miletić i Modrić

DINAMO ZAGREB: Nakić-Vojnović 8, Mikšić 9p, 4s, 7a, Novačić 13p, 4s, Vučić 12p, 8s, 5a, Kraljević 29p, 10s, Garafolić 18p, 7s, 5a, Paponja 9p, 6a, Križanac, Pehar, Miholić, Kralj 13.

SPLIT: Shorter 28p, 11s, 7a, Jordano 6, Katić 3, Kučić 18, Vuko 16p, 8s, Škara 11p, 10s, Benson 13, Pavin, Perkušić, Kapusta 18p 4s, 10a, Ljubičić 8p, 4s.


Spektakularna utakmica odigrana je pod svodovima Draženove dvorane. U petom kolu Favbet Premijer lige, Split je nakon dva produžetka ipak svladao "napaljeni" Dinamo koji je odigrao najbolju utakmicu ove sezone.

Sjajnu utakmicu, prvom četvrtinom, najavio je Filip Kraljević. Upravo on je u početnim minutama utakmice bio "zagonetka" za koju košarkaši Slavena Rimca nisu imali odgovora. Njegova trica odvela je Dinamo na do tad najvećih +6 (13:7). Kad je Kraljević izašao, Split je uhvatio korak iako je solidne minute odigrao Ivan Nakić-Vojnović.

Dašak svježine Žutima donijeli su Tonko Vuko i Vito Kučić te je izgledalo kako gosti preuzimaju konce igre. No to se nije dogodilo. Košarkaši Dinama dobro su trčali u leđa, dok je Ivan Vučić nakon povratka s klupe sjajno reagirao. U utakmici punoj amplituda, Vučić je prvo je vratio vodstvo svojoj momčadi, zatim je Ivan Novačić, tricom, vratio onih najvećih +6 (45:39), no Splićani su se brzo vratili i izjednačili. Ali ponovno preokret, ponovno +6 (52:46) za Dinamo, ponovno Vučić i ponovno kontra, za kraj prvog poluvremena.

Ljubičićeva tehnička pogreška

Prvi poeni u drugom poluvremenu bili su djelo, koga drugog, nego u ovoj utakmici posebno inspiriranog Kraljevića, s kojim je Dinamo napokon prešao "tradicionalnih" šest poena prednosti. Splićani su se izuzetno nervozni vratili iz svlačionice pa su nakon nepune dvije minute iskoristili bonus. Za prvo dvoznamenkasto vodstvo domaćih pobrinuo se Kraljević (57:48). Nije dugo potrajalo. Split se brzo vratio u egal, serijom 14:6, gdje je najviše povukao Borna Kapusta, koji Rimcu u prvom dijelu nije ništa donio, no "istrpio" ga je i ovaj mu je vratio na najbolji mogući način.

Shannon Shorter tricom je nakon dugo vremena vratio vodstvo Splitu, no kasnije je Karlo Mikšić je položio je za izjednačenje, dok je Kraljević zabio za novi preokret i vodstvo Modrih (83:81), minutu i 30 prije kraja.

Mikšić je također odradio dobar posao, ukrao loptu nakon koje je David Kralj zabio tricu (86:81), a kasnije izborio i prekršaj nakon kojeg je Krešimir Ljubičić dobio tehničku pogrešku. Deset sekundi prije kraja Vuko je ubacio tricu za -1 Splita (88:87). U festivalu slobodnih bacanja gosti su bili nešto precizniji.

Promašaj Garafolića za novi produžetak

Sve je stalo u posljednjih šest sekundi i +2 za Dinamo (92:90). Kapusti je ispala lopta, no zadnji ju je dirao Kralj. Tako da je nakon duže sudačke provjere utvrđeno da je ostalo 0,6 sekundi do kraja iz kojih je David Škara položio za produžetak.

Minutu i 12 sekundi prije kraja prvog produžetka Novačić je Dinamo vratio onih "standardnih" +6 (103:97), ali brzo je tricom odgovorio Kučić. A onda ponovno penal završnica. Nakon promašaja Jordana, skok je uhvatio Vuko, izborivši prekršaj iz kojeg je realizirao oba bacanja za 104:104. Za napad Dinama ostalo je nešto manje od dvije sekunde, a Garafolić je promašajem donio još jedan produžetak.

U drugom produžetku sve je vodilo ka jednom scenariju, a to je pobjeda Splita. Zbog pet prekršaja čak četvorice igrača napustila su igru pa je Miljković morao uvesti golobradog Križanca. S druge strane raspucao se Kučić, a Shorteru se više nije igralo pa je uzeo stvari u svoje ruke te riješio utakmicu.

Splićani već u nedjelju gostuju u Čačku kod Borca, u sklopu ABA lige, dok će idući susret u Favbet Premijer ligi biti domaći derbi sa Zadrom. Dinamo s druge strane ima pet dana odmora pa put na jug Hrvatske, kod Dubrovnika.

Linker
25. listopad 2024 23:02