Kruno Simon u dvoboju protiv Marina Rozića na utakmici Cibona - Zagreb 2011. godine

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
ZAGREBAČKI OKRŠAJ

Zagrepčanin koji nikada nije igrao za Vukove: ‘Nakon 11 godina igram protiv Cibone, bit će to lijep dan‘

U derbiju 14. kola HT Premijer lige Cedevita Junior gostuje kod Cibone u Draženovoj dvorani (20 sati)
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 11. siječanj 2023. 07:46

Najveće pojačanje hrvatskih klubova u ovoj sezoni, dvostruki europski prvak za kojeg su se otimali Cibona i Cedevita Junior, pa i Dinamo, u srijedu će odigrati prvi derbi ove sezone. U dresu Cedevite Junior, baš protiv Cibone. Kruno Simon je, kao uostalom i njegov klub, posljednji igrački odabir u bogatoj karijeri, imao drukčije planove tijekom ljeta, no svemu se ispriječio lom ruke, pa je Simon odigrao do sada samo dvije utakmice. Obje protiv Bosca. Prvu tamo na početku sezona, a posljednju ovoga vikenda, kad je u pobjedi momčadi s Velesajma od 97:62 podijelio čak 13 asista.

Jedan od najboljih igrača, uz Damira Šolmana vjerojatno i najbolji koji je rođen u Zagrebu, a nikada nije zaigrao za Vukove, večeras će istrčati u Draženovom domu nakon dugo vremena.

- Otkako sam 2012. godine otišao u inozemstvo, samo sam jednom igrao u Draženovoj dvorani i to kad sam s Milanom igrao Euroligu protiv Cedevite. A protiv Cibone nisam igrao još duže, od proljeća 2012. godine. Dakle gotovo 11 godina.

I?

- Pa, moram biti iskren i reći da je za mene ovakav profil utakmice stigao možda i prerano. Iza mene je duga pauza i igramo protiv momčadi koja je uhvatila stabilnost. Ali veselim se, bit će to za mene jedan lijepi dan.

Čim je Kruno Simon potpisao za Cedevitu Junior, ova se momčad automatski pretvorila u najvećeg izazivača vodećoj trojci koja igra ABA ligu, Ciboni, Zadru i Splitu. Sada, s odmakom od pola sezone, i po povratku u na parket kako te procjene djeluju Kruni Simonu?

- Pa to nije realno. Doduše, ja niti u jednom trenutku nisam ispao iz forme, ali opet imam 38 godina i jedna je stvar trčati, ići u teretanu, a pri tome ostati bez pravih podražaja kakve nose samo utakmice. I s obzirom na to da sam pogledao gotovo sve Cibonine utakmice ove sezone, jasno sam vidio kako je riječ o spremnoj momčadi.

image
RANKO SUVAR Cropix

Može li riječ, dvije konkretnije o Vukovima?

- Nije lako Cibonu uspoređeviti u odnosu na euroligaše poput Partizana ili Zvezde. Ali, ono što je vrlo jasno jest kako Josip Sesar jako dobro vodi Cibonu i da iz nje izvlači maksimum. Treba tu otvoreno reći da Cibona nikada nije bila slabija u svojoj povijesti, niti po proračunu ili po imenima, ali za sada se to ne vidi i za mene su oni jako ugodno iznenađenje.

Kakva je njegova Cedevita Junior?

- Ima tu materijala. Riječ je o skupini koju čine odlični momci, ali i dobri igrači. I mene su neki ugodno iznenadili. Treniraju jako puno, ali nedostaje tu malo iskustva i to najviše nedostaje.

Koliko je u svemu tome motivacija Krune Simona. Ipak je on stigao u okvire domaće lige, nakon godina igranja na najvišoj europskoj razini?

- Prije svega ja uživam u tome kako se osjećam na terenu. Tijelo i godine su me zaustavili da igram na najvišoj razini još uvijek. Ozljede uvijek prijete, a i putovanja su ono čega se čovjek zasiti. Niti posljednju sezonu ja iskreno nisam više uživao na terenu, pa sam odlučio reći dosta za taj rang natjecanja i zahtjeva.

Koliko je Cedevita Junor sada daleko ili blizu najboljoj trojici?

- Kad pogledamo individualno igrače, onda mi ne zaostajemo jako puno. Međutim, zaostajemo jer ne igramo utakmice protiv jačih momčadi u kontinuitetu. Najveće probleme vidim u tajmingu, jer kad igraš u kontinuitetu protiv jačih ekipa znaš da vremena za odluke na terenu nema previše.

Uz sve to, Damir Mulaomerović se bori cijele sezone s ozljedama i bolestima u momčadi?

- Protiv Cibone bismo trebali igrati svi, ali svi smo na određenim razinama forme. Netko izlazi poput mene iz ozljede, netko iz korone, netko iz viroze i sve to posložiti s trenerske strane nije lako. Ali ne igramo svaki dan protiv Cibone i ne sumnjam kako ćemo u srijedu navečer dati svoj maksimum.

Kako se u međuvremenu za još jednu sezonu u dresu Splita odlučio Roko Ukić, još jedan 38-godišnjak, dva nekadašnja reprezentativna suigrača dat će HT Premijer ligi patinu, specifičan šarm do konca sezone.

- Mislim da je to dobro, ne samo za cjelokupnu ligu, nego i za naše suigrače, jer im možemo prenijeti nešto od iskustva. Sigurno je da je lijepo igrati za Cedevitu Junior, Split ili Cibonu, ali svatko tko ima neke ambicije, želi jednog dana odigrati i neku višu razinu košarke. U tome svojim suigračima možemo Ukić ili ja biti od koristi, prenijeti neko iskustvo. Osobno, ja tu nemam nekih ambicija promovirati sebe.

image
JOSIP MOLER/CROPIX Cropix

Znači utakmice poput Bosca u kojima je podijelio 13 asista bit će otprilike Simonova zbilja?

- Kažem, nemam nekih ambicija da zabijam ne znam koliko poena, da dokazujem kako sam tu najbolji. Uostalom, tako nikada niti nisam igrao košarku. Što se tiče te utakmice protiv Bosca, tako je jednostavno ispalo. Odluka našeg protivnika je bila da me se limitira u broju poena. Međutim, neće to uvijek biti tako, jer uz mene su i moji suigrači koji imaju kvalitetu. A ja sam oduvijek igrao na instinkt.

I sada smo u dijelu sezone kad se forma tempira za završnicu Kupa Krešimira Ćosića. Cedevita Junior je svakako sposobna u tom formatu, u 40 minuta skinuti svakoga u Hrvatskoj.

- Sigurno je to neki cilj koji ubrzo dolazi. Mi ćemo dati sve od sebe za što bolji rezultat, ali u svemu treba biti i objektivan. Opet, Kup se igra na jednu utakmicu, specifično je to natjecanje, osvajao sam ga i dok sam igrao u Zagrebu, a niti tada nismo bili u statusu favorita. Ali, polako, idemo dan, po dan...

I tako, večeras je Cibona, a Kruno Simon, iako je to bio dio nekog plana, nije završio u Ciboni.

- Na žalost je ispalo tako, jer uvijek je tu bila prisutna ta želja. Jednostavno, to bi za mene bili prenaporno. Morao bih igrati ABA ligu, tu su i utakmice HT Premijer lige, puno putovanja s autobusom. Jednostavno sam procijenio da mi taj ritam bio prezahtjevan. I nisam htio u to ulaziti tvrdoglavo, nisam želio biti nekome na teret, nisam se želio šlepati.

I zato je odluka bila Cedevita Junior i jedna utakmica tjedno. Ali, ambicije nisu male. Dapače, Kruno Simon će biti na čelu kolone momčadi s Velesajma do konca sezone. Počevši od večeras i prvog derbija protiv Cibone kojega će igrati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 05:18