Košarkaši Splita zaustavili su Zadrane u produžetku

 JURE MISKOVIC/CROPIX Cropix
POBJEDA U PRODUŽETKU

Žuti pokvarili Zadru proslavu 77. rođendana - Splićani slavili nakon velika drame u produžetku

Dalmatinski derbi je otišao na stranu Splićana koji su u slavili nakon dodatnih 5 minuta.
Piše: Dražen ŽuraObjavljeno: 26. travanj 2022. 23:22

Zadar nije uspio na najbolji način proslaviti 77. rođendan, šlag s torte je skinuo Split koji je u dodatnih pet minuta imao raspoloženije pucače. Shorter je zabio dvije trice, Žganec i Ukić po jednu, dovoljno za žuto slavlje na Višnjiku. Konačni rezultat je bio 101:91, a zanimljiv je podatak da je Split u produžetku postigao čak 20 poena. Zadrani ih jednostavno nisu mogli zaustaviti.

Split je bolje otvorio utakmicu, spustili su loptu u zadarski reket gdje su Josip Jukić i Tonko Vuko napravili velike probleme domaćinu. K tomu kod žutih je rastao i broj skokova, u obrani i napadu, što se na isteku prvoga poluvremenu izraženo u brojkama izgledalo 9-21. Uz sve, valja izdvojiti i podatak kako je Split imao čak osam napadačkih skokova koje su u pravilu pretvarali u poene. A kad je ruku potpuno namjestio Shannon Shorter prednost gostiju počela je nemilice rasti.

Zadra doslovce nije bilo nigdje. U nimalo lijep scenarij ugradili su i nekoliko izgubljenih lopte koje su ih također stajale gostujućih koševa. Split je doista dominirao, što je pokazao i semafor na kojem je pisalo 32:48.

U nastavku se malo trgnuo Martin Junaković, ali trica Roka Ukića zaustavila je izlazak Zadrana u bolju poziciju, a dva poena je zabio i Shorter za mir. Potom je stigao i prvi ubačaj Justina Cartera koji se na utakmici "pojavio" tek u 24. minuti. Trevor Thompson je izborio dva plus jedan i Zadar je nakon dugo vremena pao ispod dvoznamenkastog minusa. Ali ne zadugo, opet je Split preuzeo kontrolu, dok se Zadar gubio u prekršajima i tehničkim pogrešaka. Opasno ih je šibala nervoza.

Nakon što je Thompson blokadom u parket "zakucao" Tonija Perkovića, probudila se i zadarska publika, međutim, tricom je sve utišao Roko Ukić. Podosta napeto stanje na parketu dodatno je nekulturnim ponašanjem podgrijao Shorter i zaradio tehničku. Zadar je to kaznio slobodnim bacanjem Dominika Mavre, potom i dva Thompsona. Iza toga je Mavra pogodio za tri poena, ali mu je uzvratio Perković, no pet je Mavra imao glavnu ulogu i svoju momčad odveo na pristojan zaostatak uoči zadnje dionice (61:66).

Ulazak u posljednju četvrtinu zakucavanjem je obilježio Thompson, dok je Carter tricom poravnao na 66:66, a Antonio Jordano donio vodstvo 69:66, pa je nervoza prešla u polje žutih. Nakratko, Perković je pogodio tricu, ali isto je učinio i Mavra. I ponovno Mavra zabija dva plus jedan, uzvraća s tri poena Perkovića pa se sve dublje išlo kroz rezultatski tjesnac kojeg je na splitsku stranu okrenuo Shorter s dva poena i dodatnim bacanjem i opet krajnje bezobrazno proslavio koš.

Drežnjak je uzvratio tricom i realizirao slobodno bacanje. Suci su Jordanu sudili tehničku jer je ušao u prostor igraču Splita koji je ubacivao loptu u polje. Neobično, ali pravila su jasna kad je o igri u zadnje dvije minute riječ. Kasnije je Perković iskoristio jedno od dva slobodna i poravnao na 81:81, dok je Mavra u zadnjoj sekundi iz jako teške situacije promašio za tri poena. Drama se nastavila i otišla u produžetak...

Zadar - Split 91:101

(19:24, 13:21, 29:18, 20:15 - 10:20)

ZADAR - Dvorana Krešimir Ćosić. Gledatelja 1000. Suci: Luka Kardum (Zagreb), Alfred Jovović (Velika Gorica) i Denis Hadžić (Pula).

ZADAR: Carter 18, Marčinković 1, Paponja, Jordano 5, Brala, Bursać (5, Junaković 13, Buljan 2, Drežnjak 12, Mavra 22, Thompson 11.
SPLIT: Perković 16, Kedžo, Runjić 1, Žganec 9, Ukić 20, Vuko 7, Čampara, Jukić 7, Kovačević, Jones 6, Shorter 35.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 18:16