Screenshot YouTube
LJETNA NBA LIGA

HRVATSKA NAJBOLJU UTAKMICU ODIGRALA PROTIV DOSAD NAJJAČEG PROTIVNIKA Dallas smo zaustavili na manje od 80 poena, ali pobjeda je ponovno izostala

LJETNA NBA LIGA Dallas Mavericksi bili su najjača momčad s kojom je Hrvatska igrala u Las Vegasu, a pružili su naši igrači u tom ogledu najviše
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 11. srpanj 2019. 02:05

Dallas Mavericks - Hrvatska 79:71 (19:17, 22:8, 20:21, 18:25)

DALLAS MAVERICKS: Macon 9p, 6a, 6il, Thompson, Roby 9p, 6s, Arakji 4, Baba, Payne, Pierre, Reaves 15p, 3s, 5il, Burrell 2, Whittington 19p, 4s, Delany 4p, 3s, Ndoye, K. Antekounmpo 3p, 3s, 3il, Cleveland 14p, 4s, 5ol, 3il.

HRVATSKA: Radovčić, Čakarun, Drežnjak 12p, 3s, 3ol, 5il, Marčinković 12p, 3s, Vuković 4p, 3s, Badžim 6, Babić, Ramljak, Vranković 12p, 6s, Rogić 15p, 3s, 6a, 3ol, Šakić 6p, 3a, Marić 4p, 4s, 3il.

LAS VEGAS - Thomas & Mack Arena. Gledatelja 5.000. Suci: Green, Nagy i Jones.

Kako vrijeme odmiče, Hrvatska igra sve bolje u Las Vegasu, ali do pobjede ne uspijeva doći. Dallas Mavericksi, koje je iz prvog reda kontra Hrvata gledao vlasnik Mark Cuban, ali i glavni trener Rick Carlisle, svladali su Hrvatsku sa 79:71, a bio je to za naše i najteži izazov dosadašnjeg dijela Ljetne lige.

Uostalom, Dallas Mavericksi će izboriti na Ljetnoj ligi nastup među osam najboljih (i Detroit Pistonsi!), pa se može reći da Hrvati nisu imali niti sreće sa ždrijebom. Iako se svaki protivnik s nama namučio.

Dallas je imao 12:4 u petoj minuti i odmah je bilo jasno kako je to momčad koja je uigranija, pa i kompletnija od onih s kojima smo se do sada sudarili. Dobre stvari u našoj igri su, međutim, počele događati nakon ulaska u igru Roka Rogića, koji je povezao naše redove, a i Antonio Vranković je vješto koristio njegove asiste. Hrvatska je imala 19:19 i 12. minuti, no kad se Rogić morao odmoriti, naša je igra nestala. Mavsi su napravili do odmora niz 22:3, stigli na najvećih 41:22 u 20. minuti.

VIDEO: Tvrtko Puljić

No, da ova Mršićeva momčad ima petlju, pa i samopoštovanje dokazao je drugi dio. U njemu je Rogić opet bio sjajan, ali pridružili su mu se i Mateo Drežnjak, svakako i Pavle Marčinković, čija je serija u kojoj je ugradio sedam poena donijela Hrvatskoj minus šest (55:61) na sedam minuta do konca. Imala je Hrvatska i samo minus četiri, kad je Rogić pogodio bacanja za 66:70 na nešto manje od tri minute do sirene, a onda i promašila dva napada. Šakić je pokušao pogoditi s pet metara, a pick Rogića i Vrankovića, očajni su suci okarakterizirali kao faul u napadu našega centra. Iskusni Shayne Whittington, koji je lani igrao za Zenit pogodio je tricu, Šakić ju je vratio, ali uz suradnju s Clevelandom, Whittington je zaključio ovu utakmicu s pobjedom Dallasa.

Roko Rogić, naš najbolji igrač, ovako je sažeo svoje dojmove:

- Uspjeli smo se vraćati nakon deficita od 10, 15 poena razlike, nismo pali, a na koncu su odlučile možda jedna ili dvije greške. Veliki je plus ova utakmica, jer nam se u prve tri utakmice događalo da padamo u zadnjoj četvrtini, a sada smo se tu i te kako držali. Ovo je možda i najbolja momčad s kojom smo odigrali, jer igraju kao da su dugu zajedno, nisu individualci kao što ih je bilo u prethodna tri protivnika. Za mene je sve ovo prekrasno iskustvo, ovo je sam svakog igrača, igrati za reprezentaciju i protiv NBA momčadi. Trener nam cijelo vrijeme govori da ne zaboravimo ovu brzinu, intenzitet, čvrstinu protivnika s kojima se sudaramo i da ta iskustva prenesemo u svoje klubove. Možda sam bio fasciniran sa svime prve dvije utakmice, ali onda sam pronašao svoj ritam.

Veljko Mršić, izbornik naše vrste je dodao:

- Svaka čast momcima, odigrali smo super drugo poluvrijeme, a pokazali smo i karakter. Igrali smo do kraja, namučili odličnog protivnika, a od onih s kojima smo igrali možda i sva tri završe među osam najboljih na Ljetnoj ligi. Ono što smo rekli i kad smo dolazili, cilj je ovdje da dobijemo neke igrače za kvalifikacije, a dobili smo puno više i od naših predviđanja. Ovo je skupina igrača koju samo mogu pohvaliti. Po meni protiv Dallasa smo odigrali i našu najbolju utakmicu.

Hrvatsku do konca boravka u Las Vegasu čeka još jedna utakmica za plasman, kad završe sve utakmice prvog kruga, znat ćemo ime protivnika i da li igramo tu utakmicu u petak ili u subotu. Ovdje se boduju i pobijeđene četvrtine, osim ukupnih pobjeda, a Hrvatska sada ima na tom kontu sedam bodova za sedam pobijeđenih četvrtina (dvije s Pistonsima, jedna s Netsima, pod dvije s Thunderom i Mavsima).

Linker
19. travanj 2024 22:58