Luka Gerlanc / CROPIX
DEBAKL U ZADRU

HRVATSKA SE ŠOKANTNIM PORAZOM GOTOVO SIGURNO OPROSTILA OD SVJETSKOG PRVENSTVA Potpuni autsajder u dramatičnoj završnici šokirao tribine Višnjika

Hrvatska je upisala i treći poraz u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Nakon Nizozemske u gostima i Italije u Zagrebu, Hrvatsku je u Zadru pobijedila i Rumunjska (56:58).
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 23. veljača 2018. 20:04

HRVATSKA - RUMUNJSKA 56:58 (16:16, 12:5, 10:16, 18:21)

HRVATSKA: Uljarević 6, Perić 19p, 12s, Mavra 3s, Krušlin 6p, 3s, 3a, 3il, Delaš, Pilepić 4, Žorić 11p, 5s, Planinić, Bilan 7s, Buva 8p, 8s, Babić 2, Šakić.

RUMUNJSKA: Watson 4p, 5il, Mandache 5p, 6s, 5a, Dragoste, Orbeanu 3s, Paliciuc 3p, 3s, Nicolescu 7p, 6s, Olah 2, Nicoara 8p, 3s, Cate 13p, 14s, 5b, Casale, Kuti 16p, 4s, 3a, Darwiche.

Nakon ovoga odlazak u Kinu 2019. izgleda kao sanak pusti. Na kraju je u Krešinu domu Krušlin gađao tricu za pobjedu, ali ta lopta je iscururila kao i naše šanse za Svjetsko prvenstvo...

Ono čemu su se svi nadali, dogodilo se jer je Krešina dvorana u petak predvečer bila puna, odnosno napunila se kad je utakmica već počela s obzirom da su Zadrani, očito, na utakmice naviknuli dolaziti u posljednji trenutak. Uglavnom, prvi preduvjet za lijepu košarkašku večer bio je ispunjen. Ostatak su morali odraditi hrvatski košarkaši, a na početku, zapravo kroz veći dio prvog poluvremena, osjetilo se da imperativ pobjede itekako utječe na izabranike Ivice Skelina.

Hrvatska je u utakmicu protiv Rumunjske krenula s petorkom u kojoj su bili Dominik Mavra, Filip Krušlin, Hrvoje Perić, Ivan Buva i kapetan Luka Žorić, a to je pokazalo izbornikovu orijentaciju. Na visokoj postavi je Skelin i ustrajao jer je Perića na "trici" mijenjao Željko Šakić, makar obojica već godina u klubovima pune "četvorku". Taj recept četvrtinu i pol nije djelovao kao uspješan s obzirom da je u jednom dijelu prvog poluvremena Rumunjska osam i pol minuta bila bez ubačaja iz igre (obrambeno je naša reprezentacija funkcionirala), a Hrvatska je vodila samo tri razlike. O tome kakva se košarka igrala u tom razdoblju najbolje pokazuje rumunjskih 1:0 (!) u prve tri i pol minute druge četvrtine.

Dugo je na Višnjiku koš bio tek misaona imenica, ali nakon što je Fran Pilepić zabio šut za 18:17, a na to se nadovezao Perić, razbudili su se i gledatelji pa nas je Žorić dobrom rolom u završnici prvog poluvremena odveo na pristojnih sedam razlike. Doduše, hrvatskih 28 poena nakon 20 minuta košarke bilo je sve samo ne pristojno...

Kad je drugo poluvrijeme otvoreno Perićevim zakucavanjem na koje su se nadovezali ubačaji mladog (19) debitanta Karla Uljarevića i Buve, izgledalo je kako stvari kreću na bolje za Hrvatsku koja je u 23. minuti povela 34:22. Ali opet je stalo jer smo na sljedeći poen čekali punih pet minuta dok Žorić bacanjem nije prekinuo gostujuću seriju 11-0. Tako smo nakon ranih +12 u posljednjih 10 minuta ušli s prednošću od samo "pola koša" i tu prednost izgubili nakon prvog napada u posljednjoj četvrtini.

Ulaskom u "opasnu zonu", neizvjesnu završnicu, uz činjenicu da je do 35. minute Hrvatska trice gađala jedan od 21 (!), dovela je do toga da su Rumunji poveli 48:44. I dalje obrana nije bila problem jer se ni protivnici nisu pretrgnuli od zabijanja koševa, ali pet nerealiziranih napada (zabio samo Perić) dodatno je zavezalo ruke pa je tako na 46:51 Fran Pilepić promašio oba slobodna bacanja, a Andrei Mandache tricom za osam razlike nešto više od dvije minute prije kraja nagovijestio senzaciju na Višnjiku. Nada se ukazala nakon što je Uljarević tricom postavio 51:54, ali kaotična posljednja minuta (na obje srane se skakalo u napadu nakon promašenih bacanja) nije donijela željeni epilog...

---------------------------------------------------------------

SKUPINA D, POREDAK:

1. Italija 2-0

2. Rumunjska 2-1

3. Nizozemska 1-1

4. Hrvatska 0-3

---------------------------------------------------------------

Linker
05. svibanj 2024 10:51