HKS
KADETSKO EP KOŠARKAŠA

HRVATSKI KADETI U LOVU NA SP Wembanyama nam je zatvorio reket, a Grci su najgore što smo mogli dobiti

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 16. kolovoz 2019. 12:15

Bilo je teško prihvatiti činjenicu da ništa od boja za medalju naših kadeta, a na Mladenu Erjavcu, izborniku naših klinaca, bilo je da nakon dramatičnog poraza u produžetku (80:78, 72:72) naše klince skupi, jer čeka ih još jedan veliki cilj. Da bi dospjeli na SP za igrače do 17 godina sljedeće godine, naši klinci moraju u sljedeća dva dana svladati najprije Grke (danas u 16.30), a onda i boljeg iz ogleda Srbije i Turske u subotu.

Nije gotovo, iako je u srijedu navečer našim kadetima sve moralo izgledati kao kraj svijeta.

- Pustio sam ih malo, neka budu sami sa svojim mislima. U četvrtak popodne, na slobodan dan, gledat ćemo video. Nakon utakmice, nakon večere u srijedu, odmah smo održali sastanak i pokušao sam ih smiriti. Sve je to, na koncu, dio sporta.

Naravno, Erjavec je analizirao uzroke poraza od Francuza.

- Mislim da nam je najveći problem bio to što nismo vjerovali, jer od mog uvjeravanja da smo u stanju srediti te Francuze trebalo je proći 15-ak minuta igre da se to shvati. U tom su trenutku Francuzi imali već 11 poena viška, ali uspjeli smo igrati što smo željeli i tada smo se vratili, imali smo i veliku šansu za pobjedu.

Međutim?

- Mislim da su nas polufinala koštala slobodna bacanja, na koncu smo ih promašili čak polovicu, šutirali smo 16-32 s crte, od čega smo tri promašili u produžetku, na egalu. Sve je to normalno, to je dio odrastanja, iako je točno da smo imali veliku šansu. I nadam se da su naši kadeti shvatili da imaju kvalitetu, da vrijede puno više od mjesta na kojemu će ostati na koncu ovog natjecanja. Naravno, budu li radili koliko trebaju raditi.

Jako utrenirani

Prva prepreka na putu do tog petog mjesta i plasmana na SP jesu Grci. Koji su u srijedu izgubili od Talijana u četvrtfinalu, tijesno, sa 64:63.

- Mislim da su nam Grci najgori mogući ždrijeb. Njihova vanjska linija zna igrati, fizički su jaki i oni su vrlo raznovrsna momčad. Po talentu nisu ništa posebno, ali su jako utrenirani, koriste različite oblike zonske obrane, znaju što žele u svakom trenutku na utakmici i Grci, ako su dosad i gubili, gubili su vrlo tijesno. No kad se boriš za odlazak na SP, svi su nezgodni.

Nešto o tome reći će i ishodi četvrtfinala. Sve četiri utakmice zaključene su kombiniranom koš-razlikom od sedam poena. Usput su Španjolci svladali Srbe, a Francuzi Hrvate tek nakon produžetka. Najuvjerljiviji su bili Rusi (koje smo mi svladali na startu EP-a) jer su Turke svladali s tri poena više.

- Iz naše uvodne skupine u polufinalu su dvije reprezentacije, Talijani i Rusi, a mi smo bili jednu loptu daleko od plasmana u četiri najbolja. Ovaj je EP dosta izjednačen, ima tu dosta kvalitete i riječ je natjecateljski vrlo zanimljivom prvenstvu.

U kojemu Hrvati neće biti na postolju. Između ostalog i zbog Victora Wembanyame, Francuza koji ima tek 15 godina, koji je 2004. godište, koji je potegao službeno do 218 cm, ali tvrde da je od tog mjerenja već narastao tri centimetra. Taj Victor Wembanyama uvalio nam je 12 poena, ali je skupio čak 21 skok i opalio našim igračima osam blokada.

Pomalo naivni

- Bili smo i pomalo naivni, iako je dio naše taktike bio u tome da su naši bekovi trebali izbacivati otvorena dodavanja na braću Ivišić, koji bi onda šutirali s vanjskih pozicija. No naši su igrači mislili da do poena mogu i onako kako su ih postizali do ove utakmice, na prodoru. Victor Wembanyama nije baš tako mislio. Pazite, Ivišići imaju 212 cm, ogromni su, a ovaj je od njih veći pola glave. Zatvorio nam je reket...

Francuzi, očito je, imaju novog Rudyja Goberta...

Linker
01. svibanj 2024 01:30