Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
MATE VUCIĆ

IZ DRUGE LIGE U POLA SEZONE STIGAO DO CIBONE 'Kad jednog dana zaigraš za seniore, onda je sve ono što je bilo u mlađim kategorijama posve nevažno'

U samo 24 sata Vukovi će u ABA ligi dočekati FMP u petak (18 sati), a u subotu (17 sati) i Split u HT Premijer ligi
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 18. listopad 2019. 13:05

Mate Vucić došao je na mala vrata pod Toranj ovoga ljeta. Možda je isprva za njega bila previđena i mogućnost posudbe, no ovaj centar iz Rijeke, kojemu su 22 godine, imao je drugačije planove.

Od početka 2019. godine za Matu Vucića se mnogo toga promijenilo. Do tada je bio igrač Kvarnera u Prvoj ligi, onda ga je na pola sezone doveo Bosco, a tu je već pokazao da se radi o vrlo zanimljivom igraču, dobre atletike i fizički sasvim pristojnog stanja. Dovoljno za pozivnicu pod Toranj.

Došao sam spreman

I tu je u pripremama dočekao svojih pet minuta. Nominalno, prvi centar Cibone Filip Bundović bio je tri tjedna zbog ozljede aut, a u ta tri tjedna je Mate Vucić natjerao Ivana Velića da mu vjeruje. I Mate Vucić je igrao u prva dva kola ABA lige prosječno 22 minute, ubacivao je 12,5 poena, skupljao 6,5 skokova i dijelio jedan asist po utakmici.

Mate Vucić se predstavio svima, ne samo konačnim fanaticima ovoga sporta koji su ga ionako do sada znali.

Ono što morate znati o Mati Vuciću jest da je on centar i da je 1997. godište. A upravo je to godište kad je, što je u Hrvata rijetko, rođeno toliko talenata. Možda i nikad više. Uostalom, pazite, svi su oni odreda visoki igrači, od tog godišta trenutačno su u NBA ligi Ivica Zubac, Ante Žižić i Dragan Bender. Trebali su biti tamo, po talentu svakako, i Lovro Mazalin i Nik Slavica. I onda Vucić.

- Ja nikada nisam bio niti u jednoj mlađoj selekciji reprezentacije, ali ne bih se na to vadio ili u tome tražio razloge svojeg puta. Mogu i ovako, na ovaj svoj način imati jako dobru karijeru. Kad jednog dana zaigraš za seniore, onda je sve ono što je bilo u mlađim kategorijama posve nevažno. Imam svoj put, ovaj koji imam, i ja u njega vjerujem.

Kao što je vjerovao u svoju šansu u Ciboni.

- Došao sam na početak priprema posve spreman i kao takav sam odmah bio u stanju parirati na treninzima. Vjerujem u trening i dok sam god u treningu, pravom treningu, imat ću šanse pokazati koliko vrijedim. Moj put je bio čudan, iz druge lige sam u pola sezone stigao do Cibone, ali, evo, snalazim se...

Ovo je razina više

Koja je najveća razlika između igranja u nižoj ligi i sada u ABA ligi?

- Pa, do sada se nisam susreo niti s jednim problemom. OK, fizički je ova razina košarke zahtjevnija, taktički je sve puno drugačije, kompletnije, puno se više setova ima za usvojiti. Ali, to je normalno, jer ovo je razina više.

Već danas će Mate Vucić morati na visoku liniju FMP-a u kojoj se nalaze Tejić, Reath, Đorđević, Šešlija u okviru ABA lige, a u subotu će i u derbiju HT Premijer lige igrati sa Splitom, gdje ga čekaju Rikić, Bajo, Kedžo...

- Nisam igrao previše u utakmici protiv Dubrave u utorak, tek nešto kratko, da se rastrčim. I u obje utakmice koje nam slijede, u petak i subotu, očekujem pobjede. Morat ćemo bolje zatvarati skok nego što smo to radili u zadnje vrijeme, a trebamo biti i agresivni. Onakvi kakvi smo bili protiv Zadra u HT Premijer lige, kad smo njihove bekove pomakli s trice na devet metara od koša. Nadam se da će nam otvoriti i vanjski šut koji nam je falio.

Tvrdi Mate Vucić da bi to dvoje moglo biti dovoljno za dvije pobjede. On se do sada sasvim fino uklopio, a kako vrijeme bude odmicalo, bit će tu i sve više finesa. Mate Vucić nije imao razvojni put kao neki drugi. Ali, to ne znači da njegov put nije bio pravi.

Linker
04. svibanj 2024 14:08