Guerschon Yabusele suplex

 Screenshot
KOŠARKAŠKI SUPLEX

Jedan je hrvač zbog sličnog zahvata umro: To što je doživio igrač Partizana rijetko se viđa i u UFC-u

Potez Realovog košarkaša obilježio je tučnjavu na parketu madridskog WiZink centra
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 28. travanj 2023. 15:23

Svijet su u četvrtak navečer obišle snimke brutalne tučnjave između igrača Real Madrida i Partizana u drugoj utakmici četvrtfinala Eurolige. Minutu i 40 sekundi prije kraja Sergio Lull napravio je nepotreban prekršaj nad Kevinom Punterom i tako izazvao svojevrsni domino efekt koji je rezultirao općom makljažom igrača.

U nastalom kaosu i naguravanju sijevali su udarci s obje strane, ali jedan je potez ipak obilježio "brawl" na parketu madridskog WiZink centra, a to je onaj Guerschona Yabuselea. Realov, 123 kilograma težak, krilni centar, naime, prišao je s leđa gotovo 30 kilograma lakšem Partizanovom beku Danteu Exumu, obuhvatio ga objema rukama i prebacio preko sebe zakucavši ga u pod.

Ono što je Yabusele napravio Exumu, iz borilačke perspektive, donekle podsjeća na "suplex" - hrvačko bacanje koje se, u raznim varijacijama, koristi u amaterskom i profesionalnom hrvanju. Suplex je sastavni dio hrvanja grčko-rimskim stilom, dok je ilegalan u hrvanju narodnim stilom ("folkystyle") zbog potencijalnih fatalnih ozljeda, kao što su lom vrata ili kralježnice, a koje mogu nastupiti uslijed nepravilnog izvođenja ovog opasnog "takedowna".

O koliko se opasnom bacanju radi govori i podatak da je sredinom lipnja 2009. japanski hrvač Mitsuhari Misawa preminuo nakon što njegov protivnik Akitoshi Salto izveo suplex na njemu tijekom borbe u Hiroshima Green Areni. Misawa je ostao nepomično ležati nakon grubog prizemljenja, prevezen je u obližnju bolnicu, gdje su liječnici konstatirali da je pretrpio odvajanje prvog i drugog vratnog kralješka, kao i srčani zastoj koji je, na koncu, doveo do njegove smrti.

Exum, nasreću, nije završio kao Misawa, ali je iz Madrida otišao na štakama, s teškim ozljedama, uljučujući i puknutu tetivu. Da je 27-godišnji Australac mogao puno gore proći svjestan je i Partizanov liječnik Moma Jakovljević, koji je ga je prvi pregledao nakon Yabuseleovog "takedowna".

- Moglo je biti i gore, mogao mu je ozlijediti kralježnicu - rekao je Jakovljević nakon utakmice, pa dodao:

- Nikad nisam vidio ovako nešto.

I doista, teško se sjettiti bilo čega sličnog na košarkaškim, nogometnim ili rukometnim terenima. "Suplex" se rijetko viđa čak i u UFC-u. Jedan od najpoznatijih "suplexa" u povijesti MMA sporta onaj je koji je Kevin Randleman izveo protiv Fedora Emilianenka 2004. godine tijekom četvrtfinalne borbe PRIDE-ovog Grand Prixa u teškoj kategoriji.

Kako je to izgledati možete pogledati OVDJE, na prvoj minuti videozapisa.

Ruski borac, u to vrijeme neprikosnoven među svjetskim teškašima, "preživio" je Randlemanovo rušenje i na koncu ga, pola minute kasnije, pobijedio polugom (kimurom).

Što se pak Yabuselea tiče, zanimljivo je da je, uoči NBA-ovog drafta 2016. godine, robusni 27-godišnji Francuz novinarima rekao da se tijekom odrastanja bavio boksom. Nama se čini da je tom prilikom zaboravio spomenuti da se bavio i - hrvanjem.

Linker
19. travanj 2024 15:42