Davor Pongracic / CROPIX
EUROPSKO PRVENSTVO U18

JUNIORI NA PREKRETNICI NAKON TRI SUSRETA PUNA OSCILACIJA 'U tri godine dobili su ih samo Amerikanci, ali mislim da nam Francuzi leže'

Europsko prvenstvo košarkaša do 18 godina u Volosu, tamo negdje u Grčkoj na pola puta od Atene do Soluna, stiglo je do završnice.
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 31. srpanj 2019. 13:52

Nakon razigravanja po skupinama u kojem se već nekoliko godina na ovim turnirima mlađih kategorija reprezentacije samo raspoređuju po ždrijebu, odnosno svi imaju priliku izboriti se za ulazak u četvrtfinale ili pak otići u borbu za ostanak, Hrvatska je s jednom pobjedom (Finska na otvaranju) i dva poraza (-35 od Nizozemaca, tijesno sa Španjolcima) kao posljednja otišla na Francuze, favorite za naslov prvaka...

- Prva utakmica bila je negledljiva, druga očajna, a u trećoj smo pokazali karakter - najkraće je dosadašnji nastup ocijenio Mile Karakaš, izbornik naših juniora.

Dosad -23 i -28

- Protiv Finaca smo imali 27 izgubljenih lopti kao i oni, ali trebalo je to dobiti, o Nizozemskoj je suvišno trošiti riječi jer u toj je utakmici baš sve krenulo i išlo krivo, bilo je “ajme majko”, ali na kraju smo protiv jednog od favorita igrali u egalu i s malo pameti trebali dobiti.

Koliko je taj poraz bio skup vidi se po protivniku u osmini finala, jer ovako su nam došli neporaženi Francuzi, dok bi u slučaju pobjede na drugoj strani bila Latvija, koja je prvi krug zaključila bez pobjede.

- Ova Francuska je europski prvak U-16 i svjetski viceprvak U-17, u posljednje tri godine izgubili su samo od Amerikanaca lani u finalu Svjetskog prvenstva. Međutim, koliko god to možda zvučalo bahato, mi ne da smo uvjereni kako možemo s njima igrati, već mislimo i da nam leže. Igrali smo u pripremnom razdoblju, vodili do početka posljednje četvrtine i onda napravili nekoliko grešaka te im dopustili da se odvoje pa imamo i to iskustvo.

U spomenute tri godine se ova naša generacija, a tu mislimo na izlazno 2001. godište, dva puta susretala s Francuskom i upisani su porazi od 23 i 28 razlike, Karakaš u Volosu nema trojicu najboljih (Roko Prkačin, Ivan Perasović, Boris Tišma) ulaznog godišta, s kojima je lani osvojio europsko zlato U-16, ali sve to ga ne obeshrabruje prije današnje (15.45) utakmice osmine finala.

- Tradicionalno za njih, radi se o reprezentaciji protiv koje će ključno biti zaustaviti napadački skok i obrambenu tranziciju, centri su im loši šuteri, a i bekovi su do sada upisivali niske postotke u šutu. Recept se, dakle, zna...

Gnjidić je upitan

Napuni reket i pusti šut. Pogotovo kad s druge strane imaš Francusku koja na ovom turniru gađa 48,3 posto za dva poena, dok su “iza luka” na tragičnih 20,3 posto kao momčad.

- Treba tu biti i oprezan jer Cazalon i Thirouard-Samson inače nisu loši šuteri - napominje Karakaš.

S druge strane, u našem napadu će puno toga ovisiti o dva Mateja - Rudanu i Bošnjaku te Sandru Rašiću, koji je eksplodirao protiv Španjolske sa 34 poena i šest pogođenih trica iz devet pokušaja. Problem je ozljeda zgloba Lovre Gnjidića, čiji nastup je pod upitnikom, a kako Filip Paponja na ovom turniru igra puno manje nego prošle godine na U-16, pati organizacija igre...
- Tu su još Lukačić i Škarica, koji nije primarno playmaker, ali je to dobro odradio u prošloj utakmici. Nadam se da će na kraju i Gnjidić moći igrati pa tako da ne mislim kako bismo tu trebali imati problema - zaključio je Mile Karakaš.

Linker
01. svibanj 2024 15:28