CROPIX
RIJEČ STRUKE

KOMENTAR MIRKA NOVOSELA Sjajna petorka Hrvatske, ali nikad više neće igrati zajedno. Čudno mi je što je Cedevita škartirala Buvu

Piše: Mirko NovoselObjavljeno: 08. rujan 2017. 17:38

Uvijek je najteže igrati utakmice koje ne odlučuju ni o čemu. Sjajan je početak s petorkom, koja više nikad vjerojatno neće igrati zajedno. No, treba reći da su Bender, Buva, Krušlin, Ukić i Ramljak igrali jako dobro u sprečavanju šuta, a to je u situaciji kada je Češka oslabljena neigranjem Veselog i još nekih igrača bio ključ utakmice.

Imali smo izvanredan kontakt, osam njihovih promašaja to je pokazalo, a mi smo ih uspjeli kazniti i dobro otvoriti utakmicu.

Kada je kasnije na terenu bila naša najbolja petorka, taj trud u sprečavanju čeških šutova je splasnuo pa smo primili i pet trica, ali smo zato to obilato nadoknadili napadački. Tu smo izgledali superiorno, sigurno, posebno se isticao Bogdanović i 14 razlike na poluvremenu bilo je samo nagovještaj visoke razlike na kraju utakmice.

Prepao me pad Bogdanovića krajem treće četvrtine, vjerujem da se iz toga neće stvoriti neki problem. Nije Aco koristio ni njega, ni Šarića do kraja, ali su svi drugi iskoristili svoju priliku na najbolji mogući način. Po meni su svi odigrali jako dobro. Buva je pokazao određeni potencijal. Čudno mi je, recimo, što ga je Cedevita, gledajući njegove predispozicije, škartirala. Njegove su mogućnosti veće i ne bih to dalje to komentirao.

Imam zamjerke na slobodna bacanja, dosta smo ih promašili u prvom dijelu. Malo i sigurno vodstvo utjecalo je zbog pada koncentracije na to. No, treba se toga paziti.

Bilo je dosta izgubljenih lopti, nismo se spustili ispod deset i to je još uvijek rezerva koju možemo iskoristiti u utakmicama koje dolaze.

Vrlo pametno je od Ace bilo sačuvati Tomasa i Žorića, koji su protiv Španjolaca odigrali jaku utakmicu i to vrlo dobro. Oni će nam biti jako važni za osminu finala.

Sada se u Istanbulu treba dobro adaptirati na ambijent i dvoranu. I onda proći dalje jer bi sve drugo realno bilo ispod naše razine. A dalje...

Odlično smo odigrali skupinu. Česima smo se revanširali za poraz koji nas je eliminirao s EP-a prije dvije godine. Bio sam zadovoljan s kontakt-igrom, pokazali smo da možemo, diže se i obrambeni skok, koji nam je u startu bio problem. Pokazao je Bender talent, makar bih osobno volio još jednog mladog centra jer bismo bili još efikasniji u mnogo stvari.

Bogdanović je dominantan u šutu, počeo je turnir s malim stupnjem nervoze, no, ona je nestala s vremenom. Iz utakmice u utakmicu je sve bolji.

Šarić ima silnu želju, ambiciju, mora shvatiti da je imao dugu stanku od NBA do početka priprema. To ostavlja traga, ne može se preskočiti. Moj mentor Aco Nikolić u disertaciji na tu temu rekao je da vrhunski košarkaš ne smije imati dulju pauzu od dva tjedna. Kod Darija je bila znatno dulja i zato mora biti strpljiv. On je vrlo samokritičan, no, popravlja se, posebno bacanja, šut, a u skoku je i tako dominantan.

Simon je oslonac reprezentacije, koji puta je malo indiferentan u obrani, ali napadački je vrlo kreativan. Ukić je odigrao s puno driblinga, manje proigravanja, a bilo bi bolje da je obrnuto. Popović koristan, u nekim utakmicama naš najbolji igrač, što dokazuje pametnu odluku da ga se vrati u reprezentaciju.

Svi ostali imali su dobre role i moramo biti zadovoljni jer u Cluju je napravljeno sve što je planirano. A sada je odlučujuća utakmica, biti ili ne biti... Proći među osam je svakako cilj, ova reprezentacija toga je nedvojbeno vrijedna.

Linker
28. travanj 2024 01:42