CROPIX
ABA LIGA

PRVA POBJEDA U SEZONI Cedevita napokon proigrala, Makedonci teško stradali u Zagrebu

Košarkaši hrvatskog prvaka Cedevite u 3. su kolu regionalne ABA lige upisali prvu pobjedu svladavši u Domu sportova MZT iz Skoplja sa 82-61 (25-18, 13-14, 18-16, 26-13).
Piše: HinaObjavljeno: 06. listopad 2016. 21:35

Cedevita je u 3. kolu ABA lige došla do prve pobjede. U Domu sportova je pao MZT, a zagrebačka momčad je konačno i izgledala tako. Kao momčad. Za kreaciju je bio zadužen Luka Babić (podijelio sedam asistencija), za realizaciju Scotty Hopson i Miro Bilan (kombiniranih 38 poena, uz iznad 50 posto šuta iz igre - 15 od 29), a Karlo Žganec je s 12 poena, 9 skokova (sedam u napadu!), pet asistencija i tri ukradene lopte odigrao jednu od svojih najboljih utakmica u dresu Cedevite. Više nego dovoljno protiv skromne momčadi iz Skoplja...

Veljko Mršić je za treću utakmicu sezone promijenio startnu petorku, odnosno jednog čovjeka u njoj. Umjesto Marka Arapovića na “četvorci” je startao Žganec, što se može protumačiti kao želja trenera da uz Luku Babića dobije još jednog čovjeka sposobnog odigrati čvršću obranu s obzirom da Stocktonu, Hopsonu i Bilanu to ni u kojem slučaju nije jača strana.

Bilan dva puta 2+1

I na startu je to funkcioniralo jer je Cedevita dobro branila postavljene gostujuće napade. Probleme je MZT stvarao u tranziciji jer je tako došao do 11 od prvih 15 poena. Tri trice i jedno polaganje u kontranapadima dovelo je do toga da domaćin u prvih osam minuta nije uspio izgraditi iole osjetniju prednost. Iako je na drugoj strani Miro Bilan dva puta stavio koš-faul, David Stockton pogodio s poludistance, a Žganec uz vrhunski obrambeni učinak ubacio i četiri poena. Međutim, do kraja prve četvrtine prednost je stvorio Scotty Hopson, koji je nanizao šest poena za ukupno devet na prvom “malom odmoru” ili tri više no što je kombinirano ubacio u prve dvije utakmice ABA lige.

Do 11. minute je trener Mršić izrotirao cijelu petorku dao bi u 13. s Bilanom, koji je u prvoj četvrtini (pre)brzo izašao nakon što je ubacio ranih sedam poena, počeo na parket vraćati startere. U međuvremenu rezultat nije padao, u 17. minuti upisana je i prva dvoznamenkasta prednost (35:25), a MZT je “na životu” tricama održavao Marko Simonovski. Pogodio ih je četiri u prvom poluvremenu. Iz sedam pokušaja. Nakon što je u prva dva kola imao 1-8. I tako se Simonovski pobrinuo da se u svlačionice ode sa samo +6 za Cedevitu.

Pad koncentracije

Međutim, kad je Mršić na početku prvog poluvremena u igru vratio Žganeca, Cedevita je počela lomiti društvo iz Skoplja. U samo pet minuta je Žganec zabio s poludistance, pet puta skočio u napadu, asistirao za ubačaj Hopsona i sredinom treće četvrtine upisano je najvećih 50:34 prije no što je Simonovski pogodio svoju petu tricu. Dodao je potom još jednu Charlon Kloof, a serija pogrešaka Tonija Katića (dvije izgubljene lopte u trećoj četvrtini i faul na trici početkom posljednje) vratila je MZT u utakmicu (56:50). Gostujućih 16-6 je tricom presjekao Filip Krušlin, osam minuta prije kraja bila je Cedevita na 61:52 i opet ostavila čovjeka, ovaj put Thomasa, samog na trici. Šest minuta prije kraja u Dvojci je neizvjesnot vladala samo zato jer Mršićeva momčad nije imala dovoljno koncentracije. Jer u suprotnom bi ova utakmica bila odlučena puno, puno prije.

Linker
16. svibanj 2024 12:19