Brittney Griner

 KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/PROFIMEDIA Kirill Kudryavtsev/afp/profimedia
DONESENA JE ODLUKA

Američka zvijezda bit će prebačena u rusku kažnjeničku koloniju, a sve zbog - krijumčarenja droge

U SAD-u se pokušava osigurati njezino oslobađanje, ali diplomatski napori nisu urodili plodom
Piše: HinaObjavljeno: 09. studeni 2022. 10:07

Američka košarkaška zvijezda Brittney Griner, koja je u ruskom Himkiju osuđena na devet godina zatvora zbog krijumčarenja droge služit će kaznu u kažnjeničkoj koloniji u Rusiji, potvrdili su danas njezini pravni zastupnici.

Košarkašica je proglašena krivom za neovlašteno pribavljanje, držanje ili prenošenje droge te krijumčarenje veće količine droge. Uhićena je u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo pod sumnjom da je pokušala prokrijumčariti drogu u Rusiju. Glumica je priznala krivnju, ali je rekla da je ulje hašiša stavila u svoju prtljagu kada se pakirala u žurbi i da nije imala namjeru krijumčariti ilegalnu drogu.

"Sada je na putu u zatvorsku koloniju", rekli su odvjetnici Marija Blagovolina i Aleksander Bojkov u izjavi. Dvojica odvjetnika tvrde da Rusija uglavnom šalje obavijesti o zatvorenicima na izdržavanje kazne poštom, što traje i do dva tjedna.

"Nemamo informacija o njezinoj trenutnoj lokaciji ili konačnom odredištu", rekli su.

U SAD-u se pokušava osigurati njezino oslobađanje, ali diplomatski napori nisu urodili plodom, također zbog porasta napetosti između Washingtona i Kremlja zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre ponovila je da su SAD dale "značajnu ponudu" Rusiji da riješi svoj slučaj.

"Svaka minuta koju Brittney Griner mora provesti u nezakonitom pritvoru u Rusiji je minuta preduga", rekla je glasnogovornica Bijele kuće. Prema njezinim riječima, američki predsjednik Joe Biden zahtijeva poboljšanje njezinog tretmana i uvjeta koje će možda morati izdržati u kaznenoj koloniji.

Dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje 2016. i 2021. te WNBA lige 2014. s Phoenix Mercuryjem bila je u Rusiji, gdje je planirala igrati za profesionalni tim Ekaterinburga. Međutim, vlasti su je uhitile zbog posjedovanja smole konoplje u ulošcima za e-cigarete.

Ona ih navodno koristi za liječenje bolova od sportskih ozljeda, ali Rusija ne dopušta upotrebu medicinske marihuane.

Linker
04. listopad 2023 05:22