KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
DUGO JE VAGALA

Američka zvijezda priznala krivnju za krijumčarenje droge, hoće li je Biden zamijeniti za ruskog trgovca oružjem?

Da bi došlo do postupka razmjene, košarkašica prvo mora dobiti kaznu, a zatim podnijeti zahtjev za pomilovanje predsjedniku Rusije
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 08. srpanj 2022. 14:42

Američka košarkašica Brittney Griner priznala je na suđenju krivnju zbog krijumčarenja droge - ulja kanabisa - u Rusiju. Mnogi su vjerovali da je ovo tek početak dugog suđenja, ali dvostruka olimpijska prvakinja je, čini se, odlučila ne odugovlačiti,spremno priznavši krivnju: "Gospođa Griner izjavljuje da priznaje svoju krivnju", rekao je prevoditelj na sudu. "Nije imala namjeru nositi prtljagu s drogom, nije imala namjeru počiniti zločin, jer je išla u žurbi. Punu izjavu sastavila bih kasnije jer trebam vremena za pripremu."

Novo saslušanje održat će se 14. srpnja.

Na suđenju su se okupili brojni ruski i strani novinari. Odvjetnica Brittney Griner, partner odvjetničke tvrtke Rybalkin, Gortsunyan, Dyakin i partneri Maria Blagovolina, objasnila im je neke pojedinosti.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Brittney je dugo razmišljala o ovoj odluci, vagala sve za i protiv, konzultirala se s nama i na kraju rekla da je spremna priznati svoju krivnju. Sudski spor je u tijeku.

Što očekujete u ovom slučaju?

- Nadamo se blagosti suda. Priznanje krivnje svakako treba uzeti u obzir.

Hoće li ona moći razgovarati sa svojom obitelji?

- Dopuštenje za poziv je dobiveno, ali zasad to tehnički nije moguće organizirati. Nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti riješiti sve logističke probleme.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Zamjenica šefa američke diplomatske misije u Moskvi Elizabeth Rud, koja je također došla na sudsko ročište, rekla je da je nesretnoj košarkašici predala pismo američkog predsjednika Joea Bidena. U srijedu, 6. srpnja, objavljeno je priopćenje Bijele kuće u kojem stoji da su Biden i potpredsjednica Kamala Harris telefonski razgovarali s obitelji Brittney, te da će joj pomoći.

Greiner bi, pišu Rusi, mogla biti razmijenjena za ruskog poduzetnika (trgovca oružjem) Viktora Bouta, koji je 2008. uhićen na Tajlandu i potom izručen Sjedinjenim Državama. Mogućnost razmjene košarkašice za Bouta već je dopustio zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Da bi došlo do postupka razmjene, košarkašica prvo mora dobiti kaznu, a zatim podnijeti zahtjev za pomilovanje predsjedniku Rusije.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

No, postoji i jedan problem u cijeloj priči. Još jedan američki državljanin, Paul Whelan, služi kaznu u ruskom zatvoru. Sredinom lipnja 2020. godine osuđen je na 16 godina zatvora zbog špijunaže. Ako Griner prva bude razmijenjena, tada će američke vlasti mnogi pitati zašto su zaobišli ​​čovjeka koji je puno više vremena proveo u ruskim zatvorima. Ako Whelan bude pušten, povratak kući Brittney Griner biti odgođen na tko zna koliko vremena.

Izjave podrške Brittney dali su LeBron James, Stephen Curry, Carmelo Anthony, Kyrie Irving i brojne druge NBA zvijezde. Također, sedmerostruki prvak Formule 1 Lewis Hamilton pozvao je na povratak zvijezde ženske košarke u domovinu.

Linker
25. travanj 2024 12:09