ARIS MESSINIS Afp
DURANT IZJEDNAČIO CARMELA

Amerikanci slavili s najmanjom razlikom u finalima, a Popovich se vjerojatno oprašta sa zlatom

SAD je osvojio četvrto uzastopno olimpijsko zlato, nakon što je u finalu svladao Francusku 87:82
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 07. kolovoz 2021. 06:47

To je ujedno i najmanja prednost koju je SAD ostvario u finalima otkako na Igrama nastupaju NBA igrači.

Doduše, treba tu odmah dodati da su Amerikanci 2004. ostali tek brončani u Ateni, ali u svim drugim finalima bili su prilično uvjerljivi, najbliži su im bili Španjolci 2008. i 2012. godine, možda i bliži nego Francuzi što bi končani rezultat ovog finala mogao sugerirati.

Francuska je šokirala SAD na startu turnira, ali ovoga puta nije mogla više od ozbiljne prijetnje. Tko zna što bi bilo od ove utakmice da Damian Lillard nije smirio Amerikance kad je Frank Ntilikina pogodio tricu za 70:73 na ulazu u posljednjih šest minuta, tko zna što bi bilo da Francuzi nisu promašili 11 slobodnih bacanja, jer niti je SAD briljirao u ovom finalu, niti je Francuska odigrala svoju najbolju moguću utakmicu, a takva im je trebala za veliko olimpijsko zlato. Francuska je stigla do minus tri i u posljednjoj minuti, ali SD je držao kontrolu završnice u svojim rukama.

image
THOMAS COEX Afp

Kevin Durant je ubacio 29 poena, uz šest skokova i tri asista, Jayson Tatum je dodao 19 poena i sedam skokova, dok je Jrue Holiday, uz poslovično granitnu obranu dodao 11 poena, pet skokova i tri osvojene lopte. Kod Francuza je Rudy Gobert ubacio 16 poena i skupio osam skokova, Evan Fournier je ubacio 16 poena, ali uz šut 5-15, dok je Nando de Colo kombinirao 12 poena, pet skokova i sedam asista.

image
ARIS MESSINIS Afp

S ovim zlatom Amerikanaca s pozicije direktora US Basketballa odlazi Jerry Colangelo, njegov ansljednik je Grant Hill, a on će i skocirati novu viziju SAD za SP 2023. i Igre u Parizu. Vjerojatno odlazi i s klupe Gregg Popovich, koji je napokon sa SAD-om osvojio zlato.

Kevin Durant, najbolji Amerikanac u Tokiju, osvojio je svoje treće olimpijsko zlato, s čime došao uz bok Carmelu Anthonyju, koji uz tri zlata ima i broncu iz Atene. Michael Jordan i Kobe Bryant imaju po dva olimpijska zlata, LeBron James dva zlata i jednu broncu.

Linker
17. svibanj 2024 08:00