Trener Furnira Vladimir Krstić
 NIKSA STIPANICEV/CROPIX
GROZNA SITUACIJA

Apsurdna situacija: Igračima hrvatskog prvoligaša zbog korone prijeti pola godine karantene!

Već sada imaju četiri tjedna karantene u prvih mjesec i pol dana sezone iako su gotovo svi zdravi
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 26. listopad 2020. 22:10

Rekapitulacija posljednjeg košarkaškog tjedna zvuči ovako. Od devet predviđenih utakmica Eurolige odigrano je njih šest, od 12 utakmica Eurokupa odigralo se njih 11, od osam utakmica Lige prvaka igrane su njih četiri, od šest utakmica ABA igrat će se (još su danas dvije na programu) njih pet, a od šest utakmica HT Premijer lige odigrana je tek jedna.

Znalo se da je zbog slučajeva zaraze u momčadima (Gorica, Škrljevo, Zabok) te samoizolacije (Sonik Puntamika) kolo koje se trebalo igrati ovoga vikenda ostalo na dvije utakmice domaćeg prvenstva, ali je u subotu navečer stopiran odlazak Splita prema Zagrebu, jer se u momčadi Furnira pojavio novi slučaj. I automatski je Furnir morao odgoditi utakmicu.

Furnir je tako postao prvi slučaj u Hrvatskoj u kojoj će momčad u mjesec i pol dana provesti čak četiri tjedna u izolaciji. Naime, Furnir je uoči početka sezone odigrao pokus sa Cibonom, a ispostavilo se da je nakon te utakmice praktički cijela Cibonina momčad izuzev dva igrača testirana kao pozitivna. U isto je vrijeme Furnir morao u samoizolaciju. Nakon što se u subotu pojavio slučaj zaraze baš u njihovoj momčadi, slijede im nova dva tjedna stanke.

Lokalni stožeri

I taj slučaj najbolje će oslikati lutanje u mjerama koje je HZJZ, njegov glavni stožer prepustio nižim, gradskim ili županijskim stožerima, a tamo sve ovisi kod kakvog ćete epidemiologa stići i kakve će on mjere propisati.

Recimo, još danas, u ova crna vremena, a tu je humor uvijek zahvalan, neće se zaboraviti slučaj iz Splita, kad je utvrđeno da neki igrači Žutih imaju pozitivne nalaze. Tamošnji epidemiolog je propisao za ostatak momčadi karantenu, koja je, pazite sad, uključivala korištenje dvorane na Gripama u jutarnjim satima.

Vratimo se na Furnir. Dakle, oni već sada imaju četiri tjedna u prvih mjesec i pol dana sezone karantene, netreniranja, iako je gotovo cijela momčad i prvi puta, pa i sada posve zdrava. Može se, ako se nastavi ovakva praksa dogoditi da svaka dva tjedna jedan igrač Furnira pokupi virus, pa bi slijedom toga, čim bi momčad izašla iz samoizolacije ponovno morala u nju. Što bi značilo, recimo, jer ima 12 igrača, kako bi preostalih 11 igrača, ako se budu zaražavali u intervalu od svaka dva tjedna natjerali momčad na samoizolaciju dugu pet i pol mjeseci!

Ili, možemo malo i o Gorici. Tamo su igrači zaraženi, no Josip Sesar imao je na raspolaganju devet zdravih igrača, s negativnim testovima i želio je bez zaraženih odigrati utakmicu protiv Šibenke. Nije mogao, jer je nadležni epidemiolog cijelu momčad poslao u dvotjednu karanetnu.

Iako je HKS donio protokol po kojemu momčad koja ima osam zdravih igrača može igrati, iznad te odluke pojavio se lokalni stožer sa svojom odlukom.

Da bi apsurd bio veći, u isto su se vrijeme se nakon nogometne Lige nacija pojavila tri slučaja zaraze među našim reprezentativcima. Kako je nogomet davno donio odluku u suradnji s HZJZ-om, koja je, očito je, drugačija za taj sport od ostalih, Dinamo je testirao tri svoja reprezentativca, koja su unutar 48 sati bili u istoj svlačionici za zaraženim Vatrenima, a kad se pokazalo da su im testovi negativni, i Dominik Livaković, i Bruno Petković i Mislav Oršić bili su odmah tog vikenda na terenu, u akciji, baš kontra nogometaša Gorice.

Obaveze se gomilaju

Može li ovu zbrku popraviti najavljeni epidemiolog za sport, teško je reći, jer u vremenu kad se iz dana u dan ruše rekordi novozaraženih u nas, pitanje je ima li tko vremena sjesti i promisliti te donijeti univerzalni protokol za sport u vrijeme pandemije.

Ili, možete to i ovako postaviti. U najboljem položaju, od ukupnog hrvatskog sporta trenutačno je Cibona, čijih se 11 igrača i četiri člana stožera zarazilo uoči sezone. I trenutačno imaju antitijela, koliko dugo, ne zna se, ali oni u miru mogu trenirati bez pritiska da im se jedan novi slučaj može odraziti na to da sljedeća dva tjedna neće biti zajedničkih treninga.

S druge strane gomilaju se obveze, recimo, košarkaši Gorice kad izađu iz samoizolacije, moraju igrati odgode, pa i balon ABA 2 lige. Možda i 10 do 12 utakmica u 15 dana. Nakon što su 15 dana morali biti zatvoreni u kući...

Linker
11. svibanj 2024 05:33