Dennis Schroder

 OLIVER BEHRENDT Afp
NIJEMCI U TRANSU

Autor spektakularne pobjede: ‘Ja svojim igračima ne mogu dati moju kreditnu karticu, razveo sam se tri puta...‘

Na klupi Njemačke je 63-godišnji Gordie Hebert, figura koja uz teren ulijeva sigurnost, ali je i vražićak...
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 14. rujan 2022. 17:45

Dennis Schröder je na kraju dok se Mercedes Arena praznila, imao svoj privatni show. Doduše, izgledalo je to dobrim dijelom utakmice tako, ali sada je odlučio biti tu, na parketu, samo sa svojom djecom.

Njemačka je torpedirala Grke, uvalila im 197 poena i pogodila 17 trica, otvorila je nastavak sa serijom 20-1 i nije stala. Na koncu su prisilili i velikog Giannisa Antetokounmpa na isključenje i natjerali da da još barem jednom svrati na Eurobasket, jer to je teže osvojiti nego NBA ligu.

- Njemačka košarka ovako što odavno nije doživjela, bila je ovo posebno večer. I dalje nam nije jasno što se dogodilo, sve je prohujalo pored nas - kazivao je Andreas Obst koji je Grcima strpao pet trica i 19 poena.

Savršena večer

Još je pet trica i 19 poena dodao Franz Wagner, “bila je ovo savršena večer”, nova velika zvijezda ne samo njemačke košarke, momak kojemu je 21 godina i koji će biti Nowitzki nakon Nowitzkog. Da je barem takvog uza sebe imao Dirk (ili Schrödera, Thiesa...), vjerojatno bi osvojio i neko zlato, osim što ima srebro s Eurobasketa i broncu sa SP-a. Da, nema zlato, ali ga Nijemci imaju, i to kad su 1993. bili domaćini. Dogodilo se to, doduše, u čudnim okolnostima, odmah nakon pogibije Dražena Petrovića, na klupi im je sjedio tada Svetislav Pešić...

image

Gordie Herbert

ANGELIKA WARMUTH Dpa Picture-alliance Via Afp

Sada je na klupi čovjek od 63 godine. Kanađanin Gordie Herbert, dugi niz godina trener u Njemačkoj, figura koja uz teren ulijeva sigurnost. Iako, vražićak je taj Herbert...

- Sasvim je sigurno da ja poput talijanskog izbornika svojim igračima ne mogu dati moju kreditnu karticu da se zabave večeras. Razveo sam tri puta, ne bi se igračima dopao limit koji imam na kartici.

Jedna od te tri supruge, bivše gospođe Herbert, bila je Finkinja, pa Herbert ima i finsko državljanstvo, osim kanadskog. Gdje god kreneš, neki Finci...

I Balkanci su u drami. Nakon Hrvatske i Srbije, prije toga BiH, Crne Gore i Bugarske, na red su došli i Grci. Na red za pakirati stvari za doma. OK, ostala je bila Slovenija, ali geografski ona je samo manjim dijelom dio Balkana koji više od svega određuju mentaliteti...

image

Gordie Herbert sa svojim igračima

JURGEN FROMME Dpa Picture-alliance Via Afp

Izvući pouke

Grci su željeli zlato. Nakon 2005., prvo za njih...

- Nijemci su zaslužili pobjedu. Mi smo ih lovili, ali su imali sjajan šut. Wagner i Obst su kombinirali deset od 17 trica Njemačke. Borili smo se kao lavovi, ali nismo uspjeli. Upropastila nas je treća četvrtina, a u zadnjoj nismo ništa mogli i zbog njemačke obrane. Mi moramo iz ovoga izvući pouke, jer ova samo početak puta. Svaku kritiku preuzimam na sebe i želim reći da smo uživali zajedno i želio tako i dalje trajati - rekao je Dimitris Itoudis, znakovito poručujući da ovo svakako nije njegov kraj na klupi Grčke.

A nije niti kraj Giannisa Antetokounmpa. Svjetsko je godinu dana, Igre su za dvije godine, sljedeći Eurobasket za tri. Grci se imaju čemu nadati.

Barem da se ne ukaže netko eliminacijskoj utakmici poput Nijemaca. S onom igrom od utorka navečer nitko ne bi imao šanse.

Da, bila je to i ljepotica turnira, barem za sada. Iako je konkurencija paklena. Kao nikada do sada... (tp)

Linker
04. svibanj 2024 07:17