Jonas Jerebko (desno) je zažalio što je potpisao za CSKA

 Alexey Filippov/sputnik/profimedia
SAD MU JE ŽAO

Bivši NBA igrač dobio zabranu igranja za reprezentaciju: ‘Pusti isprike, kakav si ti klaun!‘

Jonas Jerebko uzalud traži klub, a nacionalni savez ne dopušta mu igranje za reprezentaciju
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 14. srpanj 2023. 10:51

Najbolji švedski košarkaš Jonas Jerebko požalio je za ruskom fazom karijere. U moskovski CSKA prešao je prošlog ljeta, proveo je tamo samo tri mjeseca, no ta mu je suradnja okrenula naglavačke cijeli život i karijeru. Kod kuće je igrača osudio vlastiti savez, a sunarodnjaci su ga “razapeli” na društvenim mrežama. Blokiran mu je ulazak u reprezentaciju, a kako bi donekle popravio situaciju, Švedski košarkaški savez zahtijevao je da se Jonas ispriča zbog igranja u Rusiji.

I Jerebko jednostavno nije imao izbora. Šveđanin je kazao da u vrijeme prijelaza u CSKA nije imao drugih mogućnosti za nastavak karijere. Ali da je Jonas znao posljedice ove odluke, postupio bi drugačije. Pa se sada javno ispričao. Iako isprike izgledaju dosta čudno.

- Želim se ispričati. Sve je pošlo po zlu, ali ne mogu kriviti nikoga osim sebe. Ono što želim reći Šveđanima je da mi je žao. Napravio sam potpuno pogrešan izbor, razmišljajući samo o košarci, i to se pokazalo pogrešnim. Prihvatio sam posljedice i sada želim razgovarati o tome - kazao je nesretni Jeberko naglašavajući

- Od samog početka imao sam sumnje je li trebam otići u Moskvu ili ne. Ali nisam igrao godinu i pol dana. Samo sam htio igrati košarku. Sada shvaćam koliko je to bilo pogrešno. Nikada to ne bih ponovio, naravno da žalim. Želio sam se vratiti u NBA i to mi je bila jedina šansa. Odlučio sam iskoristiti ovu priliku, ali da takvu priliku opet dobijem, ne bih je iskoristio- rekao je Jerebko.

Tužan položaj

Položaj zvijezde švedskog košarkaša trenutno je stvarno tužan. Ne može si pronaći novi klub i nastavlja vegetirati kao slobodan igrač. O reprezentaciji ovdje ne treba sanjati - put do tamo je odavno zatvoren. I kao suprug i otac troje djece, Jerebko se trudi za najbolje za svoju obitelj.

Situaciju pogoršava i veliki politički pritisak. Šveđanina maltretiraju njegovi sunarodnjaci i optužuju ga da više voli novac nego načela, te da je zbog toga prešao u ruski klub. Čak ni Jonasova isprika nije popravila situaciju, kritičari nastavljaju sipati ružne komentare na društvenim mrežama. Ovo su neki od njih:

‘Kakav si ti klaun! Isprike ne znače ništa, ti si samo kreten.‘

‘Dobro je da ti je žao. Sljedeći korak je donirati novac koji ste tamo zaradili, ako ste tamo bili samo zbog košarke.‘

‘Teško da ćete nadahnuti nekoga tko ima i trunku morala...‘

image

Jerebko ne može igrati za švedsku reprezentaciju

Jeppe Gustafsson/shutterstock Editorial/profimedia

Naravno, sada Jerebko čeka akciju nacionalnog saveza, ali zasad se Švedskom košarkaškom savezu (SBL) ne žuri išta mijenjati, premda je u pitanju njihov najbolji igrač. Osim toga, Savez čeka da Jonas sam stupi u kontakt – a ne preko medija.

- Ova izjava razlikuje se od onoga što nam je rekao kada je počeo njegov ugovor s CSKA. I kada je Jerebko obaviješten o implikacijama ove odluke i na sastanku koji je imao s našim predsjedavajućim u ožujku 2023.- rekao je glavni tajnik SBL-a Fredrik Julamo Reutersu.

Neka se javi

- Osim toga, s Jonasom nećemo komunicirati putem medija. On zna kako s nama stupiti u kontakt, a mi ćemo rado razgovarati s njim - kao što smo činili i tijekom cijelog ovog procesa - dodao je dužnosnik.

Tako je u ovom trenutku budućnost najboljeg švedskog košarkaša još nejasna. U rodnoj zemlji, sudeći prema reakcijama javnosti na društvenim mrežama, košarkaške budućnosti teško će za njega biti.

Podsjetimo, ranije se sa sličnim maltretiranjem suočila poljska odbojkašica Malvina Smarzek, koja je prošle godine igrala za kalinjingradski Lokomotiv. Pritom ni Smarzhek ni Jerebko nisu prekršili nikakva pravila, već su jednostavno radili svoj posao. No, u trenutnoj situaciji njihovim navijačima i sugrađanima izuzetno je teško prihvatiti status političke neutralnosti u odnosu na svoje idole...

Linker
30. travanj 2024 14:29