Ronald Gorsic / CROPIX
DONESENA ODLUKA

Cibona dobiva gradskih 14 milijuna kuna i igra Euroligu sljedeće sezone

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 01. lipanj 2014. 17:20

Po hitnom postupku točka o nagodbi grada Zagreba i Cibone uvrštena je na sjednicu Gradske skupštine, baš na dan kad je prijestolnica Hrvata slavila svoj rođendan.

Milan Bandić donio je na sjednicu materijal težak 300 stranica i ostavio ga na klupama gradskih zastupnika, koji su pak zatražili kratku stanku uoči glasanja hoće li točku dnevnog reda o Ciboni uopće uvrstiti na sjednicu. Kad je predlagao da se ova točka uvrsti po hitnom postupku na dnevni red, Milan Bandić je kazao:

- Cibona je ispunila sve preduvjete, hajdemo to riješiti! - pozvao je gradonačelnik.

promjena statuta

Ti preduvjeti, jasno je to, rezultatski su. Da Cibona nije osvojila ABA ligu, pitanje je što bi od svega bilo, ovako je izbjegnuta mogućnost da Cibona ode u stečaj, jer bi Grad nagodbom koja je predložena postao vlasnik ukupnih nekretnina Cibone koje su procijenjene na puno više od kredita koji je ranije preuzeo Grad teškog 23,5 milijuna kuna. I neke od nekretnina, ne i sve, bile su slijedom tog kredita pod hipotekom. U odnosu na razliku između kredita i procijenjene cijene ukupnih nekretnina, Cibona će sada ostati bez svojega vlasništva, ono će sada biti ukupno gradsko, ali bi s novcem koji će sjesti na račun mogla izaći iz dugova i minusa. Odnosno Cibona bi dobila 14 milijuna kuna od Grada, jer je kredit koji je u međuvremenu platio Grad narastao na 29 milijuna kuna. Ukupno je riječ o 43 milijuna kuna. Ali je dobar dio tog novca, eto, već pojeo kredit.

Usput je pod Tornjem promijenjen statut kluba, prema kojemu se sada može osnovati upravni odbor, a to znači da bi do kluba mogao stići i privatni kapital, dok bi se gradskom odlukom konačno Cibona sanirala. Sve što bi u budućnosti bilo s Cibonom, bit će do nje same, odnosno do njezine umješnosti opstanka na tržištu.

Također, ova odluka znači i da će Cibona svakako zaigrati u Euroligi najesen, a klub treba hitno novac kako bi se zatvorila tekuća sezona i kako bi se platila blokada na FIBA-i.

Rasprava je međutim bila duga, trajala je čak sat vremena, a onda je u predvečerje klub zastupnika SDP-a zatražio stanku radi daljnjih konzultacija, jer je tema bila preopširna.

ispunjeno obećanje

No nakon povratka s pauze, nakon još nekoliko diskusija, pristupilo se glasanju. I nagodba Grada s Cibonom je, očekivano, prošla. “Za” je bilo 29, a “protiv” ove odluke 11 gradskih zastupnika. Cibona je dobila novi život, nema više ništa u svojem vlasništvu, dobit će 14 milijuna kuna za razliku u cijeni nekretnina, njima će platiti ovu sezonu i blokadu na FIBA-i te se početi pripremati za Euroligu, a Milan Bandić ostvario je ono što je obećao kad je preuzimao klub prije tri i pol godine. Sanirao je Cibonu i vratio je u Euroligu.

Linker
27. svibanj 2024 19:08