PORAZ ZADRA

Cibona nakon produžetka: Blassingame srušio Mega Vizuru sa zvukom sirene

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 09. studeni 2013. 22:31

Iako je Mega Vizura zaigrala bez jednog od dva srpska reprezentativca u sastavu (Nemanje Krstića), odmah se vidjelo da je mlada momčad koja dolazi iz Smedareva (iako je iz Beograda) stigla u Zagreb napraviti najveću senzaciju.

Ideja Dejana Milojevića, gostujućeg trenera, bila je napasti Andriju Žižiću, očito ocijenjenog kao najopasnijeg Cibonina košarkaša, i to je sjajno radio cijelo prvo poluvrijeme Ratko Varda. Štoviše, dvije su “petice” Mega Vizure, iskusni Varda i daroviti Nikola Jokić, uništili Cibonu u prvih dvadeset minuta. Varda je ubacio 26 poena, a Jokić deset.

I ne samo to, obje su domaće “petice” Andrija Žižić i Darko Planinić zaključile prvo poluvrijeme s četiri penala, pa se šteta doimala velika.

Mega Vizura je tu prednost u igri visokih igrača dobila kroz sjajni “pick”, koji je igrao Vasilije Micić, prvi igrač ove momčadi. Cibona je, kao uostalom i u dosadašnjem dijelu sezone, “pick” igru loše branila. Ni napad u Vukova nije bio raskošan, što su Vukovi zabili, zabili su iz kontri, manje iz postavljenog napada, pa je i logično da je prvi strijelac Cibone bio Marin Rozić.

Nakon što su Vukovi ispraćeni salvom zvižduka u svlačionicu sa 43:54, nastavak je Neven Spahija otvorio s Markom Jagodićem Kuridžom na “petici”. Iako je Mega u uvodnoj akciji (“alley-oop” Micića za Dangubića) povela s najviših 56:43, Cibona je zaigrala znatno agresivnije u obrani sa Šarićem i Jagodićem u reketu. Ta je igra otvorila još kontranapada, na štih je uz Rozića stigao i Šarić, kasnije i Janning, pa se prednost gosta sve više topila.

Matt Janning šest minuta do sirene pogodio je tricu za 71:71 i time je ova utakmica ušla u potpunu neizvjesnost, a Vukovi su imali i vjetar u leđa, jer Megini klinci su sve češće griješili shvaćajući kakvu su šansu imali. I Ratko Varda se doimao sve umorniji, do 36. minute, znači za 14 minuta nastavka nije ništa zabio.

Međutim, bila je to zamka. Varda se odmarao za završnicu jer je od 36. do 38. minute iskusni centar ubacio novih sedam poena, a kako za njega nije bilo obrane, Žižić i Planinić već su ispali s pet penala, Spahija je naredio zonu. Jerel Blassingame pogodio je samo jedno bacanje za 79:80 na ulazu u posljednju minutu. Micić je šutirao tricu, no, Vukovi nisu zagradili, Radović je skočio i položio za 79:82 36 sekundi do kraja.

Janning je fauliran, no pogodio je jedno bacanje za 80:82, a Varda nije uspio izvesti aut za pet sekundi i Cibona je dobila novu šansu. Nju je upropastio Janning brzom tricom, no, Dangubić promašuje dva bacanja. Blassingame je povukao napad, loše dodao Šariću, ovaj jedva spasio loptu, pa je Blassingame šutirao tricu s osam metara, koja je iscurila, a Šarić skočio i pogodio za - produžetak!

U dodatnih pet minuta Jerel Blassingame pogodio je dvije trice, otvorio jednu za Janningu, šut za Rozića, ali i primio poene od Nenada Miljenovića. No, i pogodio za pobjedu. Prodro je kod 96:96 i položio sa sirenom kroz pun reket za četvrtu regionalnu pobjedu Vukova ove sezone.

ABA liga, 7. kolo:

Cibona - Mega Vizura 98-96, produžetak

Zadar - Igokea 79-80

Szolnoki - Union Olimpija 62-71

MZT Skopje - Krka (kasnije)

Redoslijed: 1. Partizan 5-1 (-1), 2. Cedevita 5-1 (-1), 3. Crvena zvezda 4-2 (-1), 4. Budućnost 4-2 (-1), 5. Igokea 4-3, 6. Cibona 4-3...13. Zadar 2-5...

Linker
20. svibanj 2024 04:39