FRANKO COLORI/CROPIX Cropix
TRIJUMF U DVORANI ZAMET

Cibona pobjednik Kupa Krešimira Ćosića nakon dugih devet godina! Kapetan Vukova junak rastrganog finala

Lider zagrebačke momčadi Danko Branković dobio nagradu i za MVP-a i za najboljeg strijelca finala
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 19. veljača 2022. 21:33

CIBONA - CEDEVITA JUNIOR 67:65 (16:13, 16:15, 14:16, 21:21)

CIBONA: Popić, Radovčić 9p, 3a, Gegić 6p, 6s, 3a, Vildoza 12, Majcunić, Novačić, Gnjidić 4a, Branković 13p, 4s, 3bl, Drežnjak 8p, 5s, Krajnović, Reuvers 10p, 8s, Nakić 9p, 4s.

CEDEVITA JUNIOR: Ogrizović, Radović 5p, 6s, Kučić 11, Filipović 7p, 3a, Bundović 8p, 4s, 3a, Miličević 11p, 7s, Šabić 3, Bošnjak 8p, 4s, Planinić 4s, Batinić 12p, 6s.

RIJEKA Centar Zamet. Gledatelja 800. Suci: T. Hordov, Kardum i Jurčević.


Bilo je to finale na jednu loptu. Bila je to utakmica u kojima je većini igrača, ma faktički svima bilo prvi puta da mogu osvojiti. I moralo je sve otići do zadnje minute, do zadnjih posjeda. A tu je Cibona bila jača, čvršća, tu je Cibona imala MVP-ija ove završnice Danka Brankovića. Imala je Cedevita Junior napad kod 64:65, a Filip Bundović ga je pokušao leđnom tehnikom protiv Danka Brankovića pretvoriti u možda i pobjednosni poen. Međutim, tu ga je dočekala blokada, treća na utakmici Danka Brankovića. I ne samo to, Branković je istrčao u kontru nakon te blokade i zakucao je za 67:64 na asist Amara Gegića. I tu nije bio kraj, jer je Josip Batinić šutirao na četiri sekunde do sirene šutirao bacanja, prvo je stavio, drugo namjerno promašio, ali je na skoku opet najviši i najčvršći bio Branković te je Cibona stigla do naslova.

image

Danko Branković

FRANKO COLORI/CROPIX Cropix

Nakon devet godina Kup je ponovno pod Tornjem, nakon tri godine i naslova 2019. godine Cibona opet ima trofej. I sve se to dogodlilo u utakmici u kojoj su Vukovi patili na skoku (43:37 za Cedevitu Junior), ali i na šutu za tri poena (8-29), iako je Cedevita Junior skupljala i većina od tih promašaja bile su otvorene trice. Konačno, promašila je Cibona i devet penala (13-22), ali je izdržala.

Cedevita Junior je dopustila uvodnu kontrolu rezultata Ciboni nakon što je Krešo Radovčić odvojio od lopte Gorana Filipovića. Obje momčadi su silno nervozno otvorile utakmicu i premda je Cibona u 13. minuti otišla na 20:13, vrlo brzo se momčad s Velesajma vratila. I tu je opet fino odigrao mali Vito Kučić.

Nastavak nije bio drugačiji, Filip Bundović je svoje prve poene ubacio tek u 25. minuti, a Cibona je osim na njemu odličnu obranu odigrala i na Gorana Filipoviću, ali i na Emiru Šabiću, koje je Gašper Okorn izdvojio kao najopasnije ljude Cibone. I Damir Mulaoemrović je zakočio Amara Gegića, pa i Matea Drežnjaka.

image
FRANKO COLORI/CROPIX Cropix

No, kad se ukazao Jose Vildoza, kad je ušao u seriju poena, Cibona je na osam minuta do sirene povela s 58:48. Međutim, Argentinac je, nakon što je Cibonu odveo na plus deset bio i najzaslužniji za niz Cedevite Junior od 13:1 s kojim je ona povela 61:59 na četiri minute do sirene. Da je nakon toga Filip Bundović pogodio samo jednu od tri otvorene trice, vjerojatno bi se slavilo na Velesajmu, a ne pod Tornjem. No, na koncu je Bundović promašivao, a Branković je odigrao ludu obranu. I Okronova kocka s Vildozom na parketu, iako je bezglavo griješio, nije Cibonu stajala trofeja.

Cibona je na pola sezone stigla tamo gdje je nije bilo godinama. Ona je trenutačno najbolja momčad u Hrvata; najbolje stoji u ABA ligi, sada ima prvi trofej, pobjedu je daleko od vrha HT Premijer lige. Prije nepunih mjesec dana Cibona je stajala možda i najslabije od hrvatske konkurencije. Ali, onda napokon raskinuto s Vladimirom Jovanovićem i stigao je Gašper Okron. I stiglo je devet uzastopnih pobjeda. I prvi trofej nakon tri godine, prvi Kup nakon devet godina...

Linker
22. travanj 2024 23:44