Maja Zlatevska / CROPIX
POBJEDE CEDEVITE I ZADRA

Cibona u Skopju na krilima raspucanog Blassingamea okrenula minus 26!

Prvo je ime kod Zagrepčana bio Jerel Blassingame s 32 koša (trice gađao 8-12!), a po 13 su dodali Matt Janning i Darryle Strawberry. Za MZT je 20 ubacio Damjan Stojanovski.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 30. studeni 2013. 20:02

Jerel Blassingame odigrao je sramotnih dvadeset minuta, zapravo, bolje je reći prvih 15 minuta utakmice. Testirao je šut svakom tko se zatekao kraj njega, odveo je svojom indolentnošću Cibonu u velik zaostatak . MZT je imao u 15. minuti 42:16, bušili su Makedonci "pick" igrom kako su željeli obranu Vukova, a sve je izgledao poput ozbiljnije blamaže momčadi, koju je u posljednje vrijeme podigao Slaven Rimac.

Iako je na račune Vukova stigla željena plaća, činilo se da su Cibonini igrači svu energiju u posljednjim danima potrošili samo na priču o financijskim problemima.

I onda je krenulo. Nešto je u napadu pogodio Davor Kus, nešto su Cibonini igrači obranili, a Vladi Vukoičiću, treneru MZT-a, već tada je bilo jasno da može biti problema. Pozvao je minutu odmora...

- Nije gotovo, ima još da se igra.

Međutim, taj kraj prvog dijela, u kojemu su Vukovi u pet minuta spustili prednost na 49:35 s koliko se otišlo na veliki odmor pokazao je gostujućem sastavu da se u Skoplju može igrati. I da nadu.

U nastavku su Vukovi istrčali u posve drukčijem raspoloženju. Drugo poluvrijeme je otvorio Jerel Blassingame tricom, a kad je Matt Janning u 27. minuti opet tricom spustio prednost MZT-a ispod deset poena (62:53), bilo je jasno da se Skopljanci nude. Doduše, uslijedio je sumnjiv faul Žižića, na koji se nalijepila tehnička pogreška gostujućoj klupi, pa je Gečevski s crte vratio MZT.

Međutim, Jerel Blassingame je bio u ludoj noći. Sve što je uništio na početku utakmice, vratio je nemogućom serijom trica, briljantnom napadačkom utakmicom. Što reći uz podatak je američki play šutirao trice 8-12, da je postigao 32 poena...

Nije on bio jedini koji je bio odličan u nastavku, Matt Janning je stavio svojih 13 poena u drugom dijelu, a D.J. Strawberry odigrao je obranu. Usput su Dario Šarić i Darko Planinić zatvorili reket, a MZT je počeo promašivati u serijama u šutu za tri poena.

I Todor Gečevski i Đorđi Čekovski, iako su se odmarali i nisu igrali Eurokup u Haifi ovaj tjedan, ostali su bez snage. Bilo je, naravno, nešto i u psihologiji, koja je sada bila posve na strani Vukova.

Jerel Blassingame stavio je tricu za prvo vodstvo Cibone (63:65) u 32. minuti. Napadački su Vukovi već radili što su željeli, a kad je Darko Planinić stavio za 78:70 pet minuta prije sirene, izgledalo je da Vukovi više ne mogu izgubiti. Uostalom, od 15. do 35. minute Cibona je bila bolja od MZT-a velikih 34 poena razlike!

Ipak, dvije minute do konca Blassingame kod 87:81 baca neshvatljiv "alley-oop" za Strawberryja, a usput ovaj u obrani radi svoj peti faul i to na šutu na tri poena Sinovca. Sinovec stavlja dva penala, ali Žižić promašuje ispod koša, da bi Davis stavio tricu na ulazu u posljednju minutu za 87:86. Šarić gubi, pa uzima loptu, onda je u fauliran te stavlja jedno od dva bacanja, no, u obrani zaustavlja Gečevskog, Kus stavlja dva bacanja za ipak mirniji kraj.

Cibona je tako ostvarila i sedmu pobjedu u deset kola, a s obzirom na to da je u sljedeća dva kola domaćin (Igokea, Široki), čini se da će i ostati među najbolja četiri sastava regionalne lige do Nove godine, što joj nije uspjelo u posljednje četiri sezone.

Preokret u Skoplju, Ciboninih čak 56 poena u nastavku više od svega dokaz je kvalitete Vukova. Baš zbog te kvalitete neprihvatljivo je gubiti 42:16 u 15. minuti i odigrati onakvu obranu kakvu je Cibona igrala u tih 15 minuta. Utakmica poput ove mogla se dobiti na puno lakši način. Ili smo trebali vidjeti svu ludost Jerela Blassingamea. I lošu i dobru stranu?

Ako je to, onda OK.

Prvo je ime kod Zagrepčana bio Jerel Blassingame s 32 koša (trice gađao 8-12!), a po 13 su dodali Matt Janning i Darryle Strawberry. Za MZT je 20 ubacio Damjan Stojanovski.

Cedevita i Zadar zaokružili savršeni hrvatski dan

Deseto kolo regionalne ABA lige bilo je uspješno i za preostale hrvatske klubove. Naime, nakon što je Cibona slavila protiv MZT-a u Skopju, pobjede su ostvarili i Cedevita i Zadar.

Košarkaši Cedevite su u zagrebačkom Domu sportova nadigrali Szolnoki s 98-87. Repešina je momčad većim dijelom utakmice kontrolirala događaje na parketu i na koncu došla do osme pobjede.

Kod Cedevite su najbolji bili Luka Babić s 23 i Jusuf Nurkić s 20 koševa, te Nolan Smith s 13 poena i osam asistencija. Goste iz Mađarske je s 25 koševa predvodio Justin Holiday, inače brat playmakera New Orleansa Jruea Holidaya.

Zadar je dobro odigranim drugim poluvremenom u svome Višnjiku došao do pobjede protiv Širokog (77-69). U našem je klubu najefikasniji s 20 poena bio Marko Šutalo, dok je kod gostiju s 18 koševa i sedam skokova prvo ime bio hrvatski košarkaš Franko Kaštropil. Za Zadrane je ovo četvrta pobjeda sezone.

ABA liga, 10. kolo:

MZT - Cibona 88-93

Cedevita - Szolnoki 98-87

Zadar - Široki 77-69

Krka - Crvena zvezda 69-78

Redoslijed:

1. Crvena zvezda 8-2, 2. Cedevita 8-2, 3. Partizan 7-2 (-1), 4. Cibona 7-3…, 10. Zadar 4-6…

Linker
29. travanj 2024 11:43