DAMIR KRAJAC/CROPIX
DEBELI MINUS

Cibonin dug oko tri milijuna eura, novi čelnici iduće ljeto žele dovesti izbornika reprezentacije Belgije

Gradonačelniku Tomaševiću dostavljena revizija po kojoj je klub dužan gotovo 32 milijuna kuna
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 12. siječanj 2022. 20:09

Burno razdoblje živi Cibona. Rezultatski kolaps u kojemu se unutar mjesec dana, između ostalih posrtaja, uspjelo izgubiti od Alkara i Zaboka, rezultiralo je smjenom trenera Vladimira Jovanovića, a u isto vrijeme je klub čekao nalaze revizije kako bi se konačno ustanovilo koliko je Cibona i kome sve dužna.

S papirima provedene revizije na sastanak s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem uputili su se novi čelnici kluba, predsjednik Cibone Mario Petrović, direktor Mauro Lukić i član UO-a Ivan Mastelić. Na papiru su bile dubioze teške gotovo 32 milijuna kuna, ali i prijedlog za koji je klupska trojka uvjerena kako će Cibonu izvući iz gliba. Spominje se u toj financijskoj injekciji jedan inozemni sponzor, kao i jedna velika hrvatska tvrtka, spominje se puno toga, sve do najava kako bi Vukovi već od jeseni trebali ponovno zaigrati u europskim natjecanjima, ali ne samo to, već da bi u nekom srednjoročnom razdoblju mogli biti ozbiljan klub i u europskim okvirima, što, realno, nisu barem desetak godina.

Deset milijuna manje

Je li to popis lijepih želja ili realnost, saznat će se vrlo skoro. Za sada je nova garnitura na čelu kluba osigurala redovno servisiranje klupskih plaća. I to je prvi korak, sljedeći bi trebala biti jasnija sportska politika, jer unatoč financijskih trauma, ovo je ipak sportski klub, a po tom pitanju puno se lutalo u posljednje vrijeme.

- Ovo je realni dug po dokumentima, a isti se nadamo smanjiti i za deset milijuna. Jer, tu treba odvojiti ono što je doista realni, a što je fiktivni dug, jer ima naznaka i da se o tome radi. Mislim da bismo u konačnici mogli razgovarati o tri, tri i pol milijuna eura duga - kaže Mauro Lukić, direktor kluba.

U klupskom priopćenju je istaknuto kako su uz spomenuta dugovanja utvrđene i određene nepravilnosti u prethodnom vođenju klupskog poslovanja i financija, te da su pronađene nepravilnosti proslijeđene i prijavljene nadležnim državnim institucijama. Jesu li DORH-u prijavljena konkretna imena bivše garniture koja je vodila klub?

- Poslali smo na nadležna mjesta dokumentaciju uz revizijsko izvješće. Međutim, mi nismo stručnjaci u tom dijelu, željeli smo biti samo transparentni i obaviti svoju građansku dužnost.

Isplaćene plaće

Lukić nije želio otkriti tko se krije iza spomenutih sponzora, a ovaj dio odgovora na to pitanje spomenut je u priopćenju kojega je odaslao klub u srijedu ujutro.

- Od dolaska nove Uprave i predsjednika na čelo KK Cibona uspjeli smo podmiriti sve zaostale plaće radnom kolektivu te gotove sve zaostatke prema igračima i stručnom stožeru, a ne radi se o malom iznosu. Aktivno razgovaramo sa značajnim poslovnim subjektima koji su spremni uložiti financijska sredstva u Klub i svojim sponzorstvom podržati osiguravanje likvidnosti do kraja tekuće sezone, ali i sustavno sanirati postojeća dugovanja. U ovoj situaciji moramo biti realni i zato naglašavam kako je naš cilj graditi projekt europskog i snažnog Kluba za narednih 5 do 10 godina. U tom smislu pozivam ljubitelje zagrebačke košarke na strpljenje jer izazova je doista mnogo. Uz to pozivam i sve navijače Kluba na snažnu podršku našoj mladoj te iznimno talentiranoj momčadi u utakmicama koje su pred nama.

image

Navijači Cibone

DAMIR KRAJAC/CROPIX

Za sve te lijepe želje treba riješiti i pitanje trenera. Ono što se trenutačno zna jest da bi Bariša Krasić sasvim sigurno trebao voditi momčad na sljedeće tri utakmice. Onoj protiv Zadra u petak (ako se ista ne odgodi zbog Covida u momčadi Zadra), utakmici HT Premijer lige kontra Škrljeva u nedjelju te gostovanju kod Partizana u idući petak.

- Naš je cilj pronaći trenera na četiri godine, a plan je da takvog imenujemo na ljeto. Za sada je na klupi Bariša Krasić, možda on ostane i do ljeta, ili ćemo tražiti neko rješenje koje bi zadovoljilo naše ciljeve do konca sezone.

Čeka se Dario Gjergja

Prema onome što se može načuti, iako Lukić nije govorio o imenima, prva ideja novog vodstva kluba je da na ljeto trener postane Dario Gjergja, sadašnji trener Oostendea i izbornik belgijske reprezentacije. Međutim, Gjergja bi za tako što trebao što prije donijeti jasnu odluku, jer ako to nije Gjergja, klub će morati tražiti novu ideju. Gjergja ovoga ljeta ima i velike obveze s belgijskom reprezentacijom, pa bi praktički bio onemogućen provesti klupske pripreme za novu sezonu i tu okolnost treba uzeti u obzir.

Štoviše, ako to ne bude Gjergja, odnosno ukoliko za nešto slično klub neće imati sigurna jamstva, za sportske ambicije puno je razumnije odmah tražiti trajno rješenje na klupi. Čovjeka koji bi već do konca ove sezone mogao i nešto napraviti od aktualne sezone, ali i krenuti stvarati opcije i za ono što slijedi.

Prioritet sportske politike je svakako i definiranje statusa Danka Brankovića, kojemu istječe ugovor na ljeto.

Linker
12. siječanj 2022 20:12