Dražen je poginuo prije 30 godina u Njemačkoj

 Dpa Picture-alliance Via Afp
SJEĆANJE NA VELIKANA

Cijela Europa piše o Draženu, citira se Michael Jordan: ‘Žao mi je što su naše bitke kratko trajale‘

O tužnoj obljetnici, 30 godina smrti Dražena Petrovića pišu mediji diljem Europe
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 07. lipanj 2023. 12:35

Na današnji dan prije točno 30 godina Hrvatska je izgubila jednog od svojih najvećih sportaša svih vremena, Dražena Petrovića. Košarkaški Mozart je poginuo u automobilskoj nesreći u Njemačkoj, a na ovu tužnu obljetnicu Petrovića su se sjetili mnogi svjetski mediji.

Španjolski El Mundo donosi veliku priču o Draženu s naslovom ‘Nedovršeni mit: Nikad neće biti nikoga poput njega‘. U tekstu se opisuje Petrovićeva pogibija te piše o detaljima njegovog boravka u Madridu. Tako se pažnja posvećuje činjenici kako je Dražen od čelnika Reala tražio ključeve dvorane kako bi mogao trenirati i u slobodno vrijeme.

- Prije svakog solo treninga bi na ulici angažirao ljude kojima bi platio 100 pezeta kako bi mu dodavali lopte na tim treninzima - prisjetio se tadašnji trener Reala Lolo Sainz.

Ugledni L‘Equipe Draženu je posvetio iznimno bogatu fotogaleriju iz cijele njegove karijere pod naslovom ‘Nedovršena karijera‘. Španjolska Marca se, pak, prisjetila cijele njegove karijere s najvećim uspjesima i najboljim potezima.

image

L‘Equipe o Draženu

SCREENSHOT L‘EQUIPE

Talijanski Varese News donosi zanimljiv tekst u kojem se pojedini talijanski košarkaški djelatnici prisjećaju Dražena. Među njima je i Sandro De Pol koji je Dražena prvi put gledao na jednom turniru u Trstu.

- Ono što je on radio s loptom je bilo nevjerojatno. Oko njega su se okupili mladi košarkaši i upijali svaki njegov potez, a on je radio čuda s jednom ili dvije lopte. Potpuni fenomen - rekao je De Pol.

Ni poznati košarkaški portal Sportando nije propustio napisati tekst o tužnoj godišnjici koji završava upečatljivom rečenicom: ‘Dražen je umro, ali je legenda o njemu i dalje živa‘.

Pod naslovom ‘Bilo je nemoguće ne primijetiti Dražena‘ talijanski portal Linkiesta donosi priču o njegovim šibenskim danima izvučenu iz knjige ‘Dražen Petrović, prvi čovjek na mjesecu‘ koju je napisao Lorenzo Iervolino.

Njemački Tagesspiegel pod naslovom ‘Kako je Hrvatska izgubila svojeg heroja‘ donosi veliku priču o Draženu u kojoj je izjave dao Matej Mamić koji je u Njemačkoj ostvario veliku karijeru.

- On je bio razlog zbog kojeg sam počeo igrati košarku. Moj je san bio da se jednom sretnem s njim na parketu i bilo mi je jako teško kada se taj san rasplinuo - prisjetio se Mamić.

image

Tagesspiegel o Draženu

SCREENSHOT: TAGESSPIEGEL

O Draženu piše i mađarski Telex koji donosi tekst s naslovom ‘Košarkaški Mozart koji je postigao 112 poena na jednoj utakmici‘. Opširan tekst o njegovoj karijeri završavaju citatom Michaela Jordana.

- Bilo je uzbudljivo igrati protiv Dražena. Svaki put kada bismo igrali jedan protiv drugoga bio je jako agresivan. Nije nimalo bio nervozan, napadao me je jako kao što sam ja napadao njega. Imali smo odlične bitke i žao mi je što su kratko trajale - ispričao je svojedobno Jordan.

Grčki portal OneMan donosi tekst pod naslovom ‘NBA ga je podcijenila, ali se na kraju naklonila veličini Dražena Petrovića‘. Oni podsjećaju kako ga je Portland na draftu izabrao tek 60. pickom te mu nije dao pravu šansu, ali je na kraju pokazao što može u New Jersey Netsima. ‘Dražen Petrović, zauvijek‘, naslov je teksta na još jednom grčkom portalu, Esquire.

Belgijski portal Sporza o Draženu piše kao ‘fenomenu‘, a izjavu je dao bivši košarkaš Ronny Bayer koji je u dresu Mechelena dva puta igrao protiv Petrovića.

- Mislim da ga je čuvao baš svak iz naše momčadi, ali nitko ga nije mogao zaustaviti. On je igrač koji je mogao zatvorenih očiju pogoditi tricu s devet metara. Bio je košarkaški Mozart, a ono što je mogao raditi s loptom je bilo apsolutno fenomenalno - istaknuo je Bayer.

Slovački SportNet u naslovu svojeg teksta ističe kako i Luka Dončić i Nikola Jokić ističu Dražena kao jednog od najvećih europskih košarkaša.

- Od njegove igre bih uzeo gotovo sve, posebno dalekometni šut - rekao je svojedobno Slovenac.

image

SportNet o Draženu

SCREENSHOT: SPORTNET

O ovoj tužnoj obljetnici pišu i mediji iz cijele regije. Nema portala u Srbiji koji Draženu nije posvetio veliki tekst. Blicov Sportal se prisjetio utakmice protiv Slovenije, njegove posljednje u karijeri. ‘Ta utakmica je trebala biti kao i svaka druga, ali nije bila‘, ističe se u naslovu.

Kurir, pak, objašnjava zbog čega je Dražen prekinuo komunikaciju s Vladom Divcem. ‘Kada je Šibenik pao pod opsadu Srba, Dražen je prelomio‘, stoji u naslovu. U svojem senzacionalističkom tonu donosi i priču o Draženovoj tadašnjoj djevojci Klari Szalantzy koja je vozila automobil u trenutku nesreće. ‘Draženova majka je zove monstrum‘, pišu na Kuriru.

Bosanski portal Novi svoj tekst donosi pod naslovom: ‘Najtužniji trenutak balkanske košarke: Dan kada je stradao Dražen Petrović‘.

Linker
24. travanj 2024 08:23