DAVID MDZINARISHVILI Anadolu Agency Via Afp
PROBLEMI NA SVE STRANE

Cirkus na Eurobasketu! Gruzijci se htjeli mlatiti, Turci prijete odlaskom, Litvi ukradeno slobodno bacanje...

Na europskoj smotri nakon prva tri kola uvjerljivo su najlošiji suci, koji su debelo ispod kvalitete turnira
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 05. rujan 2022. 22:37

Velika priča posljednjeg Eurobasketa, barem dok se nisu počele igrati utakmice po skupinama, ali i kasnije u završnici u Istanbulu, bili su suci. Bilo je to prvo natjecanje na kojemu nisu sudili najbolji europski suci, jer oni su u raskolu FIBA-e i Eurolige, ostali na strani Eurolige, gdje su bili kud i kamo bolje plaćeni za svoje usluge. Čitav ešalon neiskusnih sudaca, ili onih s godinama, ali bez osobite karijere iza sebe, tako je dobilo šansu suditi utakmice najveće razine.

I jako su griješili, ali sve te greške bile su prihvatljive, jer se u niti jednoj utakmici Eurobasketa prije pet godina nije primijetila tendencija. I to je bilo dobro. Za razliku od nekih ranijih Eurobasketa, i ne samo Eurobasketa koji su sudili ponajbolji suci, a tendencija se mogla fizički osjetiti, sjetite se samo Luigija Lamonice...

U pet godina između dva Eurobasketa, FIBA-ini suci su dobili na samopouzdanju, jer iza njih je sve bolja Liga prvaka, iza njih je i SP u Kini, ali i Igre u Tokiju. I, valjda su pomisli, da znaju...

A i dalje oni nisu najbolji suci, jer najboljih sudaca ovdje nema. Sudački šef je Hrvat Davorin Nakić, nekadašnji sudac, ali se i Hrvatska i te kako bunila na kriterij koji je imala kontra Grčke i zaštite koju je uživao Giannis Antetokounmpo. I nije to bila jedina sumnjiva utakmica dosadašnjeg dijela prvenstva, a odigrana su samo tri kola.

image
DAVID MDZINARISHVILI Anadolu Agency Via Afp

Suci su svojom odlukom definitivno odlučili utakmicu Turske i Crne Gore, kad se na minus jedan iz perspektive Crne Gore izmislio faul u napadu Marka Simonovića. I nije to bila jedina utakmica izvan obrazaca kakvi su bili 2017. godine...

Sve je eskaliralo u nedjelju. Litva i Njemačka su odigrale utakmicu u dva produžetka nakon kojih je Njemačka, domaćin u Kölnu, dobila i treću utakmicu na turniru, a Litva upisala treći poraz. Na toj utakmici se, pak, dogodila najgora moguća stvar. Manuel Mazzoni, talijanski sudac odsvirao je u posljednjoj četvrtini tehničku pogrešku njemačkom izborniku Gordieju Herbertu, međutim, Litavci nisu poslani na crtu za slobodna bacanja. Utakmica je, podsjetimo, kasnije otišla u produžetak. I tu je riječ o materijalnoj povredi pravila. Problem je što litavska klupa nije reagirala, ali se poslije utakmice Litva službeno žalila.

Što će biti s tom utakmicom, još uvijek se ne zna. Termina da se ona ponovi nema, vjerojatno će suci biti odstranjeni iz daljnjeg natjecanja, a Litva će, po staroj navadi, imati zbog ove situacija poguranac u sljedeće dvije utakmice, one s Mađarima i BiH. Tako smo to barem mogli naučiti kroz povijest.

Drugi veliki incident dogodio se u Gruziji, gdje je domaćin nakon produžetka svladao Tursku. Tu je bilo svega i svačega, pa je vrijeme curilo dok su na terenu koškali Furkan Korkmaz i Duda Sanadze, nestalo je dvadesetak sekundi. Ok, to je greška stola i sudaca, kasnije su Turci bjesnili na sudački kriterij (podsjetimo, darovana im je pobjeda protiv Crne Gore, a sada je Gruzija imala poguranac jer je kao domaćin bila na 0-2), isključen je i Ergin Ataman, da bi nakon utakmice, njegov pomoćnik Hakan Demir objavio da su tri gruzijska igrača u tunelu ispred svlačionice na koncu utakmice fizički napali Korkmaza. Kako se kasnije otkrilo, bila je riječ o Toki Šengeliji (koji ionako ne igra zbog ozljede), ali bili su tu i dva aktualna igrača, Goga Bitadze i Duda Sanadze, s kojim se, pak, Korkmaz sukobio i za vrijeme utakmice.

Potpredsjednik turskog Saveza Omer Onan kazao je nakon svega da Turci traže snimke sigurnosnih kamera kako bi se na osnovu tih snimki kaznili gruzijski igrači, a ako ih ne dobiju, onda je Turska spremna i napustiti Eurobasket!

Nekako se čini da neće. Ali će ovom intervencijom pokušati zaraditi još na nekoj od utakmica koje slijedi - poguranac.

Nije počelo dobro, baš nije i FIBA je na potezu. Bila bi grozna šteta da se ovakvo prvenstvo pretvori u lakrdiju zbog onih koji bi na njemu trebali biti samo servis. Jer suci nisu niti više, niti manje od toga...

Grozno je kad pomisle da jesu.

Linker
19. svibanj 2024 02:31