LUKA GERLANC Cropix
PRVA VIOLINA

‘Čovjek iz sjene‘ proigrao je baš kada ga je klub najviše trebao: ‘Danas je to drugačija priča, nebo i zemlja‘

‘Kao i u svakom novom klubu treba proći određeno vrijeme za prilagodbu. Nekad to bude malo kraće, nekad duže‘
Piše: Val KraljevićObjavljeno: 03. veljača 2024. 14:48

Zadar sjajno plovi ABA ligom. Trenutno su na šestom mjestu s deset pobjeda i osam poraza. Svakako je to uspjeh kojem se malo tko nadao početkom sezone. U obzir treba uzeti neke nespretne poraze koje su se dogodile momčadi Danijela Jusupa pa je Zadar čak mogao biti još koju poziciju više u ABA ligi. Zasigurno peto mjesto nije nedohvatljivo, pogotovo ako Luka Božić i družina nastave s ovakvim izvedbama na terenu.

No, prije mjesec dana tmurni oblaci su se nadvili nad Višnjik. Prvo se u porazu protiv Budućnosti ozlijedio kapetan Marko Ramljak, da bi se nešto kasnije - protiv Mornara u Baru - identična ozljeda dogodila Luki Božiću. I najoptimističniji navijači Zadra očekivali su pad u igri bez Ramljaka i Božića, no Jusup je na klupi imao “čovjeka iz sjene” Lovru Mazalina, koji je već nosio dres Zadra (sezona 2016/17), no u sasvim drugim okolnostima i s totalno drugom ulogom. Iako mu je trebalo određeno vrijeme da se prilagodi na novi sustav i suigrače, Mazalin je formu uhvatio baš kada je trebalo. U trenucima kada je Zadar ostao bez prve napadačke i prve obrambene violine.

Trebalo vrijeme za prilagodbu

Mazalin je bio najbolji igrač Zadra u pobjedama protiv Studentskog centra i Krke, odlično je odigrao i u pobjedi protiv svog bivšeg kluba, Cibone. Sjajna je to vijest za navijače Zadra, jer bliži se završnica Kupa Krešimir Ćosić. Božić se oporavio, Ramljak je sasvim blizu, Drežnjak je standardno “vruć”, sada je tu i Lovro Mazalin kojem je sigurno trebalo neko vrijeme adaptacije na sustav trenera Danijela Jusupa...

- Kao i u svakom novom klubu treba proći određeno vrijeme za prilagodbu. Nekad to bude malo kraće, nekad duže. Posljednje vrijeme sam zadovoljan svojim izvedbama, uz to imamo dobre rezultate i pobjeđujemo - kaže Lovro ili Maza, kako ga zovu suigrači.

image
NENAD DUGI/CROPIX Cropix

U Zadru vas je dočekao nekadašnji suigrač iz mladih reprezentacija, Luka Božić. Iznenađuju li vas njegove igre?

- Više me uopće ne iznenađuje, ha-ha. I prošle godine je dominirao, mislim da se ove sezone još nadogradio, igra još bolje. Ima toliko odličnih utakmica iza sebe i ljudi sad to smatraju normalnim, ali ne znaju kako je to zapravo teško. Stvarno mu svaka čast i nadam se da će nastaviti u ovome ritmu, ako ne i još bolje.

Koja je razlika između vašeg prvog boravka u Zadru i ovoga sada?

- Razlika je nebo i zemlja. Tada sam bio “klinac” i to mi je bila prva sezona u kojoj sam igrao ozbiljnu košarku. Te smo se sezone jedva izborili za ostanak u ABA ligi. Bili su lošiji rezultati i samim time velika nervoza i loša atmosfera. Sve suprotno nego sada.

Nisam zaboravio šutirati

Tada, u prvom zadarskom mandatu bili ste čisto krilo, “trojka”, moderan “point forward”. Sada igrate praktički poziciju čiste “petice”. Kako se dogodio taj preobražaj?

- Brzo nakon te sezone u Zadru sam počeo igrati na poziciji “četvorke” i pomirio se s time da mi to najviše odgovara, ta unutarnja pozicija. I sad se trenutno u Zadru samo dodatno nadograđujem. Kod trenera Jusupa imam takvu ulogu i mislim da je dobro odrađujem i nemam problema s time je li se to zove “četvorka” ili “petica”, bitno mi je da igram.

Što je sa šutom za tri poena? Kada smo već dotaknuli prvi mandat u Zadru, tada ste trice pogađali sa sasvim solidnim postotkom. Ove sezone uopće ne uzimate šuteve za tri poena.

- Nisam ja to zaboravio raditi, šutirati, ali u ovom sistemu igre nam to ne treba, niti trener to traži od mene, tako da ni ja na tome trenutno ne inzistiram. Ali sigurno mi u budućnosti to može biti dodatan plus u igri.

Bliži se napokon bitka za prvi trofej, Kup Krešimir Ćosić, u Splitu. Kakva su očekivanja?

- Znamo da nam je prva, četvrtfinalna, utakmica najteža moguća, protiv Splita na njihovom terenu. Bit će to strašno teška utakmica. Mi trebamo ići kao i svaku utakmicu te doslovno dati 150 posto od sebe i da se svi “bacamo za loptu”, pogotovo jer se radi o Kupu. Najbitnije je da budemo svi zdravi, da budemo u kompletnom sastavu. Od toga treba krenuti i onda se nadati najboljem mogućem rezultatu - zaključio je Lovro Mazalin.

Mazalinova profesionalna karijera

> S 15 godina debitirao za prvu momčad Cibone u siječnju 2013.

> Nakon dvostruke krune s Cibonom na ljeto 2013. preselio u Cedevitu

> Sa 17 godina debitirao u Euroligi u listopadu 2014.

> U sezoni 2016/17. posuđen Zadru, upisivao 9,8 poena, 4,4 skokova i 2,6 asista u ABA ligi

> Na ljeto 2017. potpisao za Zaragozu, odigrao 15 utakmica u ACB ligi, uz 1,1 poena i 0,5 skokova

> Iz sarajevskog Sparsa 2018. preselio u Goricu, gdje je sljedeće dvije i pol godine bio jedan od stožernih igrača

> U sezoni 2021/22. igrao za Poitiers u francuskoj Trećoj ligi

> Prošle godine s Cibonom osvojio svoj peti Kup Krešimir Ćosić, uz četiri naslova prvaka Hrvatske

Linker
01. svibanj 2024 22:06