Ricky Rubio

 SARAH STIER Afp
POVRATAK VELIKANA

Čudo od djeteta nakon depresije na novom početku u 34. godini: To što je napravio Hrvatskoj i danas se pamti

Veliki španjolski košarkaš se nakon odlaska iz NBA lige i borbe s depresijom priključuje treninzima Barcelone
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 30. siječanj 2024. 19:04

Kad se Ricky Rubio pojavio u inkubatoru Joventuta, kad je sa samo 14 godina debitirao u ACB ligi, sa samo 16 u Euroligi, kad je na Igrama u Pekingu sa samo 18 godina bio dio reprezentacije Španjolske koja je držala na konopcima SAD s Kobeom Bryantom i LeBronom Jamesom u finalu, bilo je jasno da se sprema jedna spektakularna karijera.

Ricky Rubio je, recimo, vlasnik jednog neobičnog dosega, kojeg je i u poplavi rekorda u posljednje vrijeme, gotovo nemoguće ponoviti, barem ne u ozbiljnijim natjecanjima. Naime, u tim mladim danima dok je igrao za kadetsku reprezentaciju Španjolske, Rubio je na utakmici, baš protiv Hrvatske, ostvario quadrouple-double; upisao je 19 poena, skupio deset skokova, podijelio je 13 asista i oteo iz ruku Hrvata 11 lopti.

Teško se sjetiti ikada iti jednog beka koji se pojavio - barem u Europi - a koji je imao brže ruke od Rickyja Rubija.

Naravno, nije to bila jedina kvaliteta ovog igrača koji je ubrzo Joventut zamijenio Barcelonom, dok je u NBA otišao s 21 godinom. Prije toga je - poput Luke Dončića nešto kasnije - u Europi osvojio sve: bio je prvak Europe, osvojio je Eurokup i EuroChallenge, bio španjolski prvak i dvostruki pobjednik Kupa Kralja.

image

Kobe Bryant i Ricky Rubio

STRINGER Imaginechina Via Afp

U NBA je bio sljedećih 13 godina, najduže u Minnesoti, igrao je i za Jazz, Sunse te Cavse. Tu se i ozlijedio, stradalo je koljeno, da bi Rubio prije nekih tri tjedna objavio da mu je otkupljen ugovor i da odlazi iz NBA lige, te da se u nju više nema vratiti.
Naime, još proteklog ljeta pojavile su se priče o problemima s mentalnim zdravljem španjolskog playa, koji je za Player Tribune nakon smrti majke 2016. godine napisao jedan od najboljih tekstova koji je ikada izašao iz ruku nekog sportaša.

Završna faza oporavka

Do tada je Ricky Rubio osvojio sedam velikih medalja sa Španjolskom. Ima srebro iz Pekinga i broncu iz Rija, bio je svjetski prvak 2019. godine, dok je s eurobasketa donio kući dva zlata i dvije bronce. Usput je te 2019. godine kad su se Španjolci okitili zlatom u Kini, Rubio bio i MVP Svjetskog prvenstva.

Otkako je objavljena odluka da Rubio definitivno napušta NBA ligu, počelo se spekulirati s njegovim povratkom u Barcelonu, gdje je trener Roger Grimau, nekadašnji mu suigrač u Blaugrani. Nije samo Grimau u Barceloni trenutačno, jer tu je još jedan suigrač, današnji pomoćni trener Victor Sada, dok ulogu menadžera obnaša Juan Carlos Navarro. Prevedeno, za čovjeka koji je priznao da se teško nosi s problemima, koji se muči s depresijom, okruženje u Barceloni je svakako ugodno.

Uostalom, Ricky Rubio kojem su danas 34 godine, ne tvrdeći kako će i zaigrati za Barcelonu, u ponedjeljak je objavio na društvenim mrežama:

“Stiglo je vrijeme za završnu fazu mog oporavka. Razmišljao sam o tome tjednima i nakon što sam dugo radio na tijelu i umu, osjetio sam snažnu želju da vidim kako ću reagirati s loptom u rukama. Sljedeći korak mi je bio upitati Barcelonu da li bez ikakvih obveza i bez promjene sezonskih planova postoji mogućnost da treniram s klubom. Unaprijed hvala za razumijevanju. Želio bih se zahvaliti i svim ljudima koji su mi ukazali poštovanje i pružili podršku tijekom ovog procesa i hvala što su poštivali moju privatnost na ovom putu.”

Iniesta, Love, Phelps, Hansen...

Naravno, Rubio nije prvi sportaš niti posljednji sportaš koji se muči s depresijom, a sve je više onih koji o tome javno govore. Podsjetimo samo kako je najbolja gimnastičarka svijeta Simone Biles tijekom Igara u Tokiju napustila natjecanje, s obrazloženjem kako “osjeća svu težinu svijeta na svojim ramenima”. Tenisačica Naomi Osaka je više puta uzimala pauzu tijekom svoje karijere, a s depresijom su se borili i nogometaš Andres Iniesta, košarkaši Kevin Love i Alex Abrines, plivači Michael Phelps i Ian Thorpe, rukometaš Mikkel Hansen...

I još tko zna koliko onih za koje ne znamo.

Dva desetljeća profesionalizma

2005.

debitirao je Rubio za Joventut u ACB ligi, imao je samo 14 godina i 11 mjeseci

2008.

s nepunih 18 godina je sa Španjolskom osvojio olimpijsko srebro u Pekingu

2009.

izabran je na NBA draftu, uzeli su ga Minnesota Timberwolvesi petim pickom

2010.

bio je prvak Europe s Barcelonom i najbolji mladi igrač Eurolige

2011.

potpisao za Minnesotu u kojoj je proveo prvih šest NBA sezona

2017.

prešao u Utah Jazz i već prve sezone konačno osjetio čari NBA doigravanja

2019.

vodio Španjolsku do svjetskog zlata u Pekingu, bio MVP turnira

2023.

za Cleveland odigrao posljednju NBA utakmicu, 23. travnja protiv Knicksa u prvom krugu doigravanja

Linker
27. travanj 2024 04:12