Kukoč u zagrljaju s Jordanom
 MADDIE MEYER Afp
VELIKE POHVALE

‘Da je došao u bilo koji drugi klub, Toni Kukoč bi briljirao. Bio bi ono što je danas Luka Dončić!‘

Hrvatska prestigla Srbiju, konstatirali su srpski mediji. Nije baš uobičajeno kad je o košarci riječ
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 12. rujan 2021. 17:31

Inauguracija Tonija Kukoča u Hall of Fame izazvala je mnoštvo reakcija, u kojima se, posebno oni neamerički mediji slažu s tvrdnjom kako Kukoč nije trebao čekati 15 godina od svog umirovljenja kako bi dospio u Hall of Fame.

Tako ugledni grčki Eurohoops navodi...

- Kukočev utjecaj kao pionira europskih igrača u NBA ligi ne može biti zanemaren i on je napokon našao svoje mjesto u Hall of Fameu, 15 godina nakon što je odigrao zadnju utakmicu u NBA ligi i usprkos činjenica da je riječ najdominantnijem europskom igraču u ranim devedesetima. Stigao je u NBA kad su Europljani u toj ligi bili rijetkost - kazuje Eurohoops.

Sam Smith, legendarni kroničar Chicago Bullsa, govorio je nešto na tu temu, a sve su prenijeli i sami Bullsi...

- Mi govorimo o jednom od najboljih igrača u povijesti europske košarke. Pogledajte samo gdje smo danas. Prvak NBA je dečko iz Grčke (Antetokounmpo, op. a.), MVP lige je momak iz istočne Europe (Jokić, op. p.). A tko je igrač kojega je najbolje gledati? Luka Dončić, još jedan igrač iz Europe. To nam govori da u NBA danas dominiraju igrači iz Europe. I da je Toni u ono vrijeme stigao u NBA u neki drugi klub, a da to nisu bili Bullsi, on bi briljirao. Bio bi ono što je Luka Dončić danas. I ne bi bio kandidat iz međunarodnog odjela, nego NBA kandidat. Kandidat za MVP-a.

Inače, Bullsi su na društvenim mrežama često isticali citat: Toni Kukoč pokazao je da možeš biti sjajan igrač, bez obzira na to odakle si došao. Mnogi mediji, poput španjolske Marce ističu kako je Kukoča uveo u Hall of Fame Michael Jordan, a sama ta činjenica govori o tome koliko je ulazak Tonija Kukoča važan.

- Želim zahvaliti Scottieju Pippenu i Michaelu Jordanu što su me dobro nagazili na Igrama u Barceloni i motivirali da radim još više kako bih postao važan član Bullsa, stoga nema bolje osobe od Jordana koja bi večeras bila uz mene. Michael je na sve moguće način utjecao na moj život - podvlači Marca Kukočevu izjavu.

La Gazzeta Dello Sport nije zaboravila spomenuti kako se Toni Kukoč u svom govoru osvrnuo i na godine provedene u talijanskom Benettonu, ta kako je odao zahvalnost svom menadžeru, Talijanu Lucianu Capicchioniju.

Mediji iz regije inauguraciji Tonija Kukoča posvetili su veliki prostor. Tako je srpski B92 odmah donio tekst u kojemu u naslovu stoji "Hrvatska prestigla Srbiju". Nije baš uobičajeno u košarci, ali B92 spominje kako je uvrštenjem Tonija Kukoča Hrvatska dobila i petog člana Hall of Famea, iza Krešimira Ćosića, Dražena Petrovića, Mirka Novosela i Dina Rađe i da trenutačno samo SAD ima više svojih državljana u Hall of Fame od Hrvatske.

- Srbija je ostala na četiri člana, Borislava Stankovića, Aleksandra Nikolića, Dražena Dalipagića i Vladu Divca. Iza Srbije su Rusija, Italija i Brazil, koje imaju po tri predstavnika - navodi B92.

Slovenski mediji vijest o ulasku Tonija Kukoča u Kuću slavnih stavljaju tijekom nedjeljnog jutra u glavnu košarkašku vijest, pa tako SIOL Sportal pod naslovom "Legendarni Splićanin primljen u hram slavnih", donosi i ovo zapažanje...

- Nekadašnji odlični hrvatski košarkaš Toni Kukoč, koji je bio član pobjedničke dinastije Chicago Bullsa između 1996. i 1998. godine, primljen je Kuću slavnih - ne zaboravljajući primijetiti kako ga je njegov prezenter bio Michael Jordan i kako je Kukoč peti hrvatski član Hall of Famea u Springfiledu.

Linker
20. travanj 2024 00:34