Boris Kovačev/Cropix
ODLAZAK ‘OCA‘ CIBONE

‘Da je Tuđman poživio samo dva mjeseca dulje, imali bismo završen maksimirski stadion‘

Obnova Maksimira trebala je biti životno djelo Mirka Novosela
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 20. srpanj 2023. 14:43

Mirko Novosel u sportskoj je terminologiji isključivo – košarkaški pojam. "Otac Cibone" i jedan od najzaslužnijih neimara što je Zagreb dobio košarkašku dvoranu (danas KC Dražena Petrovića), dio je karijere proveo i u nogometnom sportu. Godine 1997. imenovan je glavnim direktorom NK Croatia.

Dolazak košarkaškog trenera u Maksimir izazvao je "čuđenje u svijetu". Detalje tog "neprirodnog" i neočekivanog transfera javnost je doznala tijekom višegodišnjeg sudskog procesa okončanog u travnju 2012. Na optuženičkoj su se klupi našli Tomislav Horvatinčić, Mirko Novosel i Damir Vrbanović, trojica inokosnih organa maksimirskog kluba u razdoblju od 1996 – 2000. Novosel je imao status prvooptuženog budući da je u inkriminiranom razdoblju i najduže obnašao direktorsku funkciju.

Točke optužnice teretile su spomenuti tercet dužnosnika za utaju 80 milijuna kuna poreza, te nezakonitu zaradu u visini 40 milijuna kuna na povratu poreza, tijekom gradnje sjeverne tribine maksimirskog stadiona.

U završnoj riječi obrane Novosel je konstatirao:

- Tijekom postupka smo dokazali da nismo imali ovlasti niti mehanizme kojima bismo počinili djela koja nam se stavljaju na teret.

A prema navodima optužnice direktorski je trojac navedeni iznos novca namaknuo fiktivnim ugovorima, nenamjenskim zajmovima i drugim zlouporabama položaja i ovlasti. Novosel je također istaknuo kako se nije bavio financijama i računovodstvom, jer mu to nije bila zadaća. Kazao je pred sudskim vijećem kako mu je 1997. bilo naređeno da dođe u Croatiju, s ciljem sudjelovanja u obnovi derutnog maksimirskog stadiona. Poentirao je izjavom:

- Sve su odluke donosili pokojni Franjo Tuđman, tadašnja gradonačelnica Marina Matulović-Dropulić i predsjednik kluba Zlatko Canjuga.

Proces protiv Novosela, Horvatinčića i Vrbanovića, optuženih za financijske malverzacije, okončan je na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu – oslobađajućom presudom! Financijskim je vještačenjem utvrđeno da je gotovo 90% spornih zajmova doista vraćeno. A indikativna je i jedna rečenica koju je izrekla sutkinja Ana Kovačević u obrazloženju presude:

- Nije se zadiralo u prave probleme, nego su se odabrali pojedinci koji su u određenom trenutku bili na istaknutim funkcijama!

Dolaskom Mirka Novosela da direktorsku poziciju u NK Croatia doista je započela obnova maksimirskog stadiona, prema projektu arhitekata Branka Kincla i Nikole Filipovića. Stadion je trebao imati 60.000 mjesta, a novac za izgradnju predviđen je iz gradskog proračuna.

Radovi su krenuli koncem 1997. a u prvoj su fazi postavljena sjedala na istočnoj i južnoj tribini. Sljedeće je godine srušena sjeverna tribina i prema projektnim planovima stadion je do sredine 2000. trebao biti – u funkciji. Međutim, kako su radovi napredovali tako je i troškovnik bivao sve obimniji.

Krajem 1999. bilo je predviđeno rušenje južne tribine maksimirskog kolosa. No, smrću predsjednika Tuđmana, "operacija stadion" trenutačno je stornirana. Time je zaustavljen i kapitalni poduhvat Mirka Novosela. Do trenutka njegovog odlaska (u lipnju 2000.) dovršene su sjeverna i zapadna tribina, uz investiciju od 360 milijuna kuna.

Pri završetku maksimirske misije Novosel je izjavio:

- Da je Franjo Tuđman poživio samo dva mjeseca dulje, imali bismo završen maksimirski stadion za 60 tisuća gledatelja. Trebalo nam je još samo trideset radnih dana da se u funkciju stave poslovni prostori ispod sjeverne tribine.

Izgradnja maksimirskog stadiona sporadično je nastavljena. U svakoj kampanji zagrebački je gradonačelnik Milan Bandić spominjao dovršetak izgradnje. U svakom su godišnjem proračunu bila predviđena "prigodna sredstva". I (prvo) obećanje:"kraj svih radova predviđen je u lipnju 2003.". Pa onda:"do kraja 2005. stadion mora biti gotov"! Slijedi znamenita izjava:"kao predsjednik Povjerenstva za izgradnju stadiona jamčim vam da će isti biti gotov do konca 2006. U protivnom mi možete pljunuti u lice"! Nadovezale su se i ideje o izgradnji stadiona u sklopu kandidature za Europsko prvenstvo 2012. (zajedno s Mađarskom), pa ingeniozna zamisao o desetogodišnjem konzerviranju Maksimira... Neke aproksimativne procjene govore da se u sve spomenute "projekte" investiralo oko 900 milijuna kuna.

Nažalost, Mirko Novosel otvaranje novoizgrađenog stadiona nije doživio. Vjerojatno neće niti mnogi od nas...

Linker
26. travanj 2024 02:59