Danijel Jusup

 CROPIX
PET PITANJA PETKOM

Danijel Jusup: Ulažem u sebe, učim i sazrijevam. Upaljač u glavu? Imao sam samo jednu misao

"Doigravanje ABA lige bio bi doista odličan rezultat, zaslužili smo ga, ali pričekao bih zadnje kolo"
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 14. travanj 2023. 14:47

Danijel Jusup doveo je Zadar na prag doigravanja u ABA lige. U ponedjeljak bi se ta pozicija trebala potvrditi (Zadar će ugostiti Partizan, Split ide na noge Zvezdi), a 62-godišnji Zadrov trener gost je rubrike "Pet pitanja petkom".

O sezoni, o Luki Božiću, o tome koliko se kao trener promijenio te kako reagira na publiku, Jusup odgovara za SN.


1. Zadar se prvi okupio, još tamo krajem srpnja. Kad ste kretali, jeste li mogli zamisliti da ćete biti u ovoj poziciji u završnici sezone, s praktički osiguranim doigravanjem u ABA lige i u vrhu HT Premijer lige?

- Nisam tako daleko gledao, jer u pravilu ne razmišljam tako. Kad sam slagao momčad, imao sam u glavi viziju kako bi naša igra trebala izgledati. Cilj je bio da igramo na način na koji godinama unazad želim da moje momčadi igraju. Želio sam da brzinu pretpostavimo snazi, da trčimo, da se igrači međusobno dodaju i da se ti principi poštuju. Tražio sam profil igrača, sukladno proračunu, koji su mogli trčati i koji su mogli dodavati. Želio sam imati u momčadi altruiste.

2. Ova sezona raščistila je sve upitnike vezene oko Luke Božića, čija je karijera povezana s vama. Vodili ste ga još u Zagrebu, lani ga u Širokom vratili u košarku, sada bi trebao biti MVP ABA lige?

- Naš odnos datira iz vremena dok sam vodio Zagreb. Odmah sam procijenio kako je riječ o jako dobrom dečku s čistom dušom. Naravno, svaki mladi čovjek traži kroz godine neku svoju doradu, kako košarkašku, tako i ljudsku. U pristupu prema njemu mene je vodila esencija njegova poštenja i dobrote, a u takve sam uvijek bio spreman ulagati. Dalje je bilo sve na njemu, on se dizao, a ja sam ga samo usmjeravao. Jesam li ga spasio da se vrati u košarku, to morate njega pitati, ne znam. Definitivno je uoči dolaska u Široki lani bio u poziciji da ne igra godinu dana, trenirao je na vanjskim terenima u Bjelovaru i svašta se u tom vremenu moglo motati po glavi. Međutim, mislim da je njegova odluka da dođe u Široki bila pravi potez. Sada nemam pravo glasati za svog igrača u izboru za MVP-ja sezone u ABA ligi, ali kad bih mogao, sigurno bih glasao za Luku Božića.

image

Luka Božić

LUKA GERLANC/Cropix

3. U ponedjeljak na Višnjik stiže Partizan. Zadar je praktički u doigravanju ABA lige, moguće i da će u play-offu opet na Partizan koji, pak, cilja i na vrh Eurolige. Velika bi motivacija bila zaigrati u Beogradu play-off utakmicu pred 20.000 navijača?

- Pričekao bih još to zadnje kolo, jer mi tu igramo s Partizanom, ali ovisi sve o tome i kako će odigrati Split u Beogradu protiv Zvezde. Ukoliko bi se poklopilo po nas, bilo bi to sjajno, bio bi to doista odličan rezultat. I mi smo to zaslužili, a da je bilo koja druga hrvatska momčad, govorim tu o Ciboni i Splitu, ušla među osam, bilo bi to posve zasluženo nakon ovakvih sezona. Imali smo malo i sreće, ali i nesreće tijekom sezone. Dugo sam godinama u ABA ligi i znam kako nije niti malo lako doći do doigravanja.

4. Koliko ste se promijenili kao trener? Danas djelujete puno staloženije, mirnije, demokratičnije na minutama odmora, a ne može vas iz takta izbaciti niti kad vas pogodi upaljač u glavu, namijenjen, doduše, sucima, ali stradate u "prijateljskoj vatri"...

- Nisam se ja promijenio ove godine. Čovjek evoluira, trebalo bi to biti tako dok ne završi svoj životni vijek. Poraz je ako proces evolucije završi ranije. Recimo, ponašam se isto kao što sam se ponašao lani dok sam vodio Široki, moglo se to ispratiti. Dođu neke godine, pa i čovjek sazrije. Poklopi se to i s ulaganjem u sebe, sa svakodnevnim procesom. Čitam, učim, obrazujem se, ponašam se onako kako bi se svatko u svom poslu trebao ponašati. I napredovati. A što se tiče onog upaljača, kad vodim utakmicu meni je prva i osnovna misao kako da tu utakmicu dobijem. Pri tome ne zamjećujem što se zbiva na tribinama, neću reći da se ne obazirem, ali moj je fokus na tome kako dovesti momčad do pobjede. I na to sam koncentriran, ne zanima me je li me netko pljunuo ili što se događa sa strane, samo kako doći do pobjede. Tu smo utakmicu, doduše, izgubili od Igokee...

image

Trenutak kad je Jusup u utakmici protiv Igokee pogođen upaljačem

JURE MIŠKOVIĆ/Cropix

5. Prije nego zaigrate u ponedjeljak utakmicu posljednjeg kola ABA lige protiv Partizana, već u subotu vas na Gripama čeka domaći derbi sa Splitom. U situaciji kad je Cibona odnijela pobjedu na Gripama, ovaj se sraz čini iznimno važnim u lovu za što bolju startnu poziciju uoči doigravanja za naslov hrvatskog prvaka?

- Split nas je ove sezone tri puta svladao na Višnjiku, dva puta u hrvatskom prvenstvu, jednom u ABA ligi i to je dokaz koliko su oni za nas neugodni. Pripremamo se za to utakmicu normalno, iako je jasno da je to važna utakmica i za nas i za njih. Taj će značaj utakmice učiniti to da će biti više žara. Do konca Lige za prvaka mi ćemo gostovati u pet posljednjih utakmica, jer je naša dvorana u tom periodu zauzeta, a mi nismo željeli igrati u Jazinama. Hvala klubovima koji su nam izašli ususret u promjeni domaćinstva. A što se tiče toga igramo li doma ili u gostima, tu ne radim razliku. OK, lakše je doma, ali to nije presudno.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 22:38