ARIS MESSINIS Afp
VELIKI OBRAČUN

Dončić je možda i najbolji na svijetu, ali ključni igrač spektakularnog polufinala je jedan Francuz!

Može li Slovenija postati najmanja država na svijetu s olimpijskom ili svjetskom medaljom u košarci?
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 04. kolovoz 2021. 17:02

Niti tri milijuna Litavaca još uvijek, barem do četvrtka popodne po hrvatskom vremenu, može se dičiti kako su najmanja država na svijetu koja se dosad okitila medaljama na interkontinentalnim natjecanjima u košarci. Imaju Litavci tri bronce s Igara i jednu sa SP-a, tamo je uostalom, znate to već, košarka prvi sport.

Međutim, država u kojoj košarka nije prvi sport, država koja ima jedva preko dva milijuna stanovnika prema posljednjem popisu stanovništva, susjedna nam Slovenija, može ispisati povijest. Imaju Luka Dončić i prijatelji imaju dvije šanse za medalju. Naravno, najbolja je šansa ona prva. Imaju polufinale protiv Francuske, u četvrtak od 13 sati, veliku utakmicu za medalju i olimpijsko finale. Kad budu odigrali već znati tko će ih čekati u meču za zlato ili broncu, SAD li Australija.

Luka Dončić je trenutačno na skoru 17-0 otkako igra za Sloveniju. Jedna od tih 17 pobjeda stigla je baš nad Francuzima. Igrali su međusobno uvodnu skupinu u Helsinkiju na Eurobasketu 2017. godine i Slovenija je tada slavila prilično glatko, sa 95:78. Od tih momčadi danas je u sastavu Slovenaca sedam ljudi (Dončić, Prepelič, Blažič, Čančar, Dimec, Nikolić i Murić) te četiri Francuza (De Colo, Fournier, Heurtel i Poirier), no ova će utakmica biti posve različita od te posljednje u uvodnoj skupini u Helsinkiju...

- I dalje se držimo načela da ja svaka sljedeća utakmica najvažnija. Sada smo u šansi za medalju i za nju ćemo se boriti - kazao je uoči meča za finale Igara Aleksandar Sekulić, izbornik koji je posve neočekivano završio na naslovnim stranicama.

Podsjetimo, do ovoga ljeta Sekulić je bio pomoćni trener, kako u češkom Nymburku, tako i u slovenskoj vrsti. U tamošnjem Savezu su sve poduzeli ne bi li na klupi reprezentacije postavili neko veliko strano ime. Pregovori s Dimitrisom Itoudisom su i te kako odmakli, ali kad je zapelo, praktički pred dogovorom bilo je imenovanje Xavija Pascuala na poziciju slovenskog izbornika. Kad to nije prihvatio niti Pascual, u slovenskom Savezu su odlučili ovo ljeto provesti s Aleksandrom Sekulićem. Nije on bio niti prvi, niti drugi izbor. Tko zna je li bio i treći...

- Francuska će za nas biti najveći mogući izazov. Važna će biti naša momčadska obrana. I svaki igrač mora znati u svakom trenutku svoju zadaću. Tu su Fournier, De Colo, iskusni Batum, zatim Gobert, koji spada među najbolje centre u NBA ligi. Trebat će nam jako puno energije - podvlači Sekulić.

Zna on i da će Francuzi spremati taktiku za Luku Dončića. Svi je spremaju, dosad nikome nije uspjelo.

- Luka će ponovno biti glavna meta. Odigrali smo dosad četiri utakmice na ovom turniru i on se pri tome suočio s četiri različite obrambene strategije protiv sebe. I pronašao je uvijek odgovor, a mi smo iskoristili sve što se pruža u takvoj igri, jer su prostor dobili ostali igrači - zaključio je Sekulić.

image
THOMAS COEX Afp

Za razliku od Sekulića koji je slučajno ostao na klupi Slovenaca, Vincent Collet vodi Francuze već 12 godina. I sada ima priliku stići do prve medalje na Igrama. Jedino na Igrama Collet nije osvajao medalje, sve ostalo ima. Doduše, imaju Francuzi dva srebra s Igara, posljednje 2000. iz Sydneyja, ali tada u ovoj reprezentaciji nije bilo niti Colleta, a naravno niti jednog od igrača.

- Mi smo zadovoljni dosadašnjim dijelom turnira. Lagao bih kad bih rekao da smo u četvrtfinalu protiv Talijana očekivali lagan posao, jer to je reprezentacija koja je izbacila Srbiju s Igara, i to usred Beograda. No, ponosan sam na svoje momke i na način na koji smo preuzeli kontrolu nad utakmicom u drugom poluvremenu. Ali, stiglo je i upozorenje da se igrati mora do kraja - rekao je Collet.

Tvrdi francuski izbornik da njegova momčad, iako je sredila SAD na startu turnira, premda ima čistih 4-0, još uvijek nije onakva kakvu bi on volio vidjeti.

- Imamo jako puno rezervi u našoj igri. Obrana nam je dobra, ali muči me velik broj izgubljenih lopti. I one se ne događaju zbog neke taktičke pripreme protivnika, nego zbog pomanjkanja fokusa kod nas. Izgubljene lopte mogu lako odlučiti o pobjedniku.

Naravno, morao je Collet reći pokoju i o Luki Dončiću. Svi moraju ovih dana.

- Naravno da ne bi bilo dobro da nam Luka Dončič stavi 50 poena. I problem za nas bi bio da mislimo samo o jednom igraču uoči ove utakmice. Gledao sam Sloveniju protiv Španjolske, vidio kako se Luka vrlo brzo našao u problemu s osobnim pogreškama. Ali, suigrači su mu dali ruku. Slovenija je reprezentacija s fantastičnim liderom i odlično uigranim orkestrom sa strane. Odlično se poznaju, vjeruju si međusobno i čekaju da dobiju loptu od Luke. Pravi su natjecatelji. Da, bit će nam jako teško. Ali, mi imamo i neka svoja oružja - zaključio je Collet, koji je jedino svoje zlato na klupi Francuske osvojio baš u Sloveniji, na Eurobasketu 2015. godine kad je briljirao Tony Parker.

Tada je igrao i Nicolas Batum, koji je sada kapetan i pokušati će doći do onoga što nema niti Parker. Olimpijske medalje...

- Znate, Slovenija nije bez razloga europski prvak. Luka Dončić, koliko znam, još uvijek nema poraz u reprezentativnom dresu. Ima 17 pobjeda. On je sjajan igrač. Možda i najbolji na svijetu. Ali, slovenska igra počiva i na njegovim suigračima. Uostalom, pogledajte samo kakvu je utakmicu s Njemačkom odigrao Zoran Dragić, a svima je jasno kakvo je pojačanje za Sloveniju Mike Tobey. Jasno, Luka je tu prva zvijezda, ali kažem, ne smijemo zaboraviti na ostale.

image
THOMAS COEX Afp

Batum je igrao za Clipperse, koji su izbacili Dončićev Dallas u NBA doigravanju.

- Pokušali smo tada sve. I on je usprkos toga zabijao. Međutim, ovo će biti drugačija utakmica od tih u NBA doigravanju - za kraj će Batum.

Netko će u finale. Slovenci sanjaju svoj san, ali nemojte misliti da nije isti slučaj s Francuzima. Odlučit će prilagodba. Ili će Rudy Gobert biti prevaga, središnja figura obrane Francuza, najbolji defanzivac NBA lige, čovjek koji će zatvoriti reket, spustiti roletu na svijetlo slovenskog napada.

Ili će Luka Dončić baš iskoristiti visinu Goberta, nešto sporije noge, igrati preko njega pick i tu raditi razliku. Također, Slovenci će imati veliki problem da u reketu zaustave 217 cm visokog centra, kojega će se tražiti u francuskom napadu kao metu. Luka Dončić, jasno je to, može baš sve. Ključ bi, međutim, ove utakmice mogao biti u - Gobertu.

Linker
10. svibanj 2024 08:53