Kevin Wayne Durant u akciji
 THOMAS COEX Afp
PROIGRALI PRVI FAVORITI

Dream Team se brutalno osvetio, Francuzi impresivno prošli dalje, Srbija osvojila medalju u basketu

Znali smo biti čak i previše nesebični. Sada su momci bili superagresivni, rekao je Kevin Durant
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 28. srpanj 2021. 17:40

Iran je platio ceh. Amerikanci su izašli gladni na parket nakon startnog poraza od Francuza i zamrznuli Iran na minus 54, završilo je 120:66.

- Izašli smo na teren s upaljenom sirenom. Energija je bila viša, igrali smo brže. Bili smo mnogo agresivniji i odigrali kako možemo. Nismo izašli na teren s pristupom kako će se nešto dogoditi, nego smo mi utjecali na to da se dogodi i to je jedini način na koji možemo biti uspješni na Igrama - kazao je Damian Lillard, koji je Irancima stavio 21 uz pet podijeljenih asista.

Dodao je nešto i o tome kako su se skupljali nakon poraza od Francuza.

- Mislim da je pomogla komunikacija unutar naše skupine, Zajedno smo u hotelu, zajedno večeramo, tijekom šuterskog treninga stalno razgovaramo i osjećam da smo se skupili nakon tog poraza od Francuza.

I zbog te komunikacije i još uvijek na vrijeme stignu izgledati kao Amerika. Kevin Durant je također rekao pokoju o tome kako je to kontra Irana bila drugačija momčad

- Znali smo biti, rekao bih, čak i previše nesebični. Sada su momci izašli na teren i bili smo superagresivni, uzimali svaki šut koji se nudio, ali isto tako smo nastojali da svi budu uključeni. Damian je počeo, mi smo se samo priključili.

Sada su mirniji. Uostalom, za sigurno četvrtfinale treba im pobjeda protiv Čeha, a njih je sredila i ona nešto lošija Amerika na SP-u u Kini u obračunu za sedmo mjesto.

A Francuzi bi mogli savršenog skora među osam. Jer nakon SAD-a, pala je i Češka i slijedi Iran. Ovoga puta bilo je 97:77. Francuzi su s prva dva nastupa na Igrama dobili puno toga. Prije svega na samopouzdanju. A Česi u svojim premijernim Igrama prilično zakomplicirali put među osam najboljih, jer u drugom dijelu su se sasvim raspali protiv Francuza, pa je minus 20 previše, a čeka ih još ogled sa SAD-om. Onih plus šest s Iranom iz prvog kola, neće im puno pomoći ako dobiju porciju od Amera, jer imaju najveće šanse za biti najslabiji treći...

U skupini B je Australija upisala drugi trijumf, već je u četvrtfinalu, iako su Talijani cijelo vrijeme bili blizu, no u završnom obračunu Patty Mills vs. Nico Mannion, presudio je iskusni australski play i Boomersi su slavili sa 86:83.

Kao što je presudila, nešto ranije, odluka Briana Goorjiana da što manje na terenu drži Aarona Baynesa. Naime, iako je jedina prava petica Boomersa stavila 14 poena i skupila sedam skokova za samo 14 minuta igre, bilo je to točno ono što je željela Italija. Naime, dok je bio Baynes u igri, Italija je imala plus osam, jer je radila s Baynesom isto ono što je radila s nepokretnim srpskim centrima. Kad su pozicije ispod koša kod Australaca držali Landale i Key, Italija je imala manje opcija s preuzimanjima.

- Ključna je bila naša obrana, kao i u drugom dijelu utakmice s Nigerijom. Igrali smo odlično obranu u drugom dijelu - podvukao je Goorjian. Meo Sacchetti, izbornik Talijana, tvrdi da su ih sasjekli napadački skokovi Australije, ali je i dodao: - Igrali smo na svom maksimumu, a to nije bilo dovoljno za Australiju.

Nijemci su upisali prvu pobjedu, svladali su Nigeriju sa 99:92 i pri tome preživjeli čak 17 ubačaja za tri poena afričke reprezentacije. Na koncu se ukazao i Daniel Barthel koji je bio ključan faktor za Nijemce koji će sada u posljednjem kolu skupine kontra Australije tražiti pobjedu za četvrtfinale. Australci su, praktički, već u osam najboljih, Australci imaju misiju. Prvu medalju...

Rezultati, skupina A:

SAD - Iran 120:66 (Lillard 21p, 5a, Booker 16p, 4s, 3ol, Tatum 14p, 4s, Lavine 13p, 4s, 8a, Durant 10p, 5s, 5a, 3bl, Middleton 10/Haddadi 14p, 7s, 4il, Jamshidijafarabadi 14p, 3a, 3il, Razaeifar 13)

Francuska - Češka 97:77 (Fournier 21p, 3a, De Colo 17p, 8a, 4il, Poirier 14p, 5s, Heurtel 11p, 7a, 4il/Vesely 19p, 5s, 3a, 4ol, 4il, Balvin 18p, 8s, 3bl, 3il, Auda 14p, 3il, Satoransky 14p, 3s, 9a, 4il).

Poredak: Francuska 2-0, SAD 1-1, Češka 1-1, Iran 0-2.

Skupina B:

Nigerija - Njemačka 92:99 (Nwora 33p, 7s, Oni 15p, 3il/Voigtmann 19p, 7s, 3il, Wagner 17p, 3s, 3ol, Barthel 14, Lo 13p, 9a, 9il, Obst 12)

Italija - Australija 83:86 (Fontecchio 22p, 4s, Mannion 21p, 3s, 7a, Polonara 12p, 7s, 3il/Landale 18p, 7s, Mills 16p, 6s, 5a, Ingles 14p, 4s, 5a, Baynes 14p, 7s).

Poredak: Australija 2-0, Italija 1-1, Njemačka 1-1, Nigerija 0-2.

image
Srpska momčad u 3 X 3 košarci koja je uzela broncu
JAVIER SORIANO Afp

U novom sportu zlato za Latvijce i Amerikanke, bronca Srbiji

Karlis Lasnis pogodio je tricu za Latviju na 28 sekundi do isteka vremena premijernog finala košarke 3x3 na Igrama i tako se njegova reprezentacija domogla 21. poena i zlatne medalje u finalnom meču protiv selekcije Rusije.

Bio je to epilog košarke 3x3 na Igrama, novog sporta, koji će se već do Pariza, s velikim prilijevom novaca od tehničkih sponzora, street industrije velikih robnih marki, promovirati u puno veći događaj nego je bio na ovim Igrama.

Kako bilo, Latvija je prvi olimpijski prvak, a Rusi se imaju čime ponositi, jer su u polufinalu, prilično uvjerljivo (21:10), skinuli jednog od glavnih favorita, Srbiju, predvođenu Dušanom Domovićem Bulutom, za kojega se tvrdi da je najbolji igrač ovog mladog sporta.

Naime, Srbija i Rusija su igrali i u uvodnoj skupini (a tamo je Srbija ostvarila svih sedam pobjeda) i tada su Srbi prilično glatko slavili (21:10)... Srbija se na koncu dokopala bronce, jer su Bulut i prijatelji lako svladali Belgiju sa 21:10 u okršaju za treće mjesto.

Kod košarkašica je slavio SAD (kod muškaraca se nisu dokopali borbe za odličja), a u svom sastavu SAD imaju i WNBA igračice. Za zlato su Amerikanke bile bolje od Ruskinja (18:15), a u borbi za broncu Kineskinje su bile bolje od Francuskinja (16:14).

Linker
17. travanj 2024 01:50