ARIS MESSINIS Afp
NAJVEĆA SENZACIJA

Dream Team u golemim problemima: Dobila ih momčad koja nije ni u TOP 5 u Tokiju, a tek igra Duranta...

Amerikancima su ‘odrubili glavu‘ igrači koji su u pripremama za OI izgubili od - Japana!
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 25. srpanj 2021. 17:09

Kad netko bude u budućnosti gledao košarkaške rezultate na prijelazu iz drugog u treće desetljeće 21. stoljeća, mogao bi uočiti zanimljivost. Nakon velike dominacije SAD-a, koja je nastupila nakon što su Ateni 2004. ostali bez svoje omiljene igračke, olimpijskog zlata, jer su ih sredili Argentinci u polufinalu, pa se na to nadovezao i poraz na SP-u u Japanu 2006 u polufinalu od Grka, SAD se uozbiljio.

Posebno na Igrama, na koje su odlazili najbolji ili oni ljudi koji su odmah do najboljih. Nešto je manje bilo zvijezda u sastavima za SP, pa se tako dogodila i 2019. godina. Kada je Gregg Popovich, na koncu karijere, valjda zato i toliko dugo ona traje, sjeo na klupu Amerikanca nakon Mikea Krzyzewskog, želeći u penziju sa zlatima. U Kini se nije dogodilo, jer su se u četvrtfinalu pokazali boljima Francuzi. Isti ti Francuzi bili su kobni za puno jači Popovichev tim kojega je doveo u Tokio. Netko će zaključiti da su čudo bili ti Francuzi na prijelazu drugog u treće desetljeće. Ali, to baš i nije do kraja točno.

Dobra je vijest za Amere da je tek prvo kolo, pa tih 74:81 iz njihove perspektive s uvoda tokijskog turnira ne mora puno značiti na kraju. Osim činjenice da je jedan Kevin Durant izgubio prvu utakmicu u dresu SAD-a. Nešto što se nije nikada dogodilo Michaelu Jordanu ili Kobeu Bryantu. LeBronu Jamesu (Atena 2004. i Tokio, opet Tokio 2006.) jest, doduše. Kevin Durant se smatra tim biranim društvom.

Međutim, isti taj Durant je muku mučio s prilagodbom na FIBA košarkom na startu Igara, imao je već do odmora tri faula, brzo zaradio i četvrti, a na koncu nije niti izdržao do kraja u utakmici. Dok je igrao bilo je to daleko od izdanja u Rija u kojemu bi, kad bi stisnuo gas, Amerikanci odmah poletjeli. Durant je sada ostao na samo deset poena uz šut 4-12.

Uostalom, SAD je imao svog najboljeg čovjeka u J'rueu Holidayu, koji je tek u subotu (zajedno s Khrisom Middletonom i Devinom Bookerom) stigao u Tokio, čovjeku koji je obukao dres reprezentacije nakon što je napustio paradu za NBA prvaka, zajedno s Middeltonom. Igrao je i Zach LaVine, čak i u petorci, koji je iz samoizolacije izašao u četvrtak.

Sve to nije pomoglo. Francuzi su bili, usprkos ponekom divljanju Evana Fourniera i Thomasa Heurtela ili promašenim penalima Rudyja Goberta, disciplinirani. Znali su ostati mirni i nakon što su prvom dijelu dopustili Amerikancima da pobjegnu na preko deset poena viška, jer su im dopustili otvoreni teren. Na koncu treće dionice su stavili su rezultat pod kontrolu, imali 62:56 na ulasku u posljednjih deset minuta, pa opet morali izdržati nalet J'ruea Holidaya. I onda napokon odrubili glavu najvećima. Okrenuli su nakon trice Batuma, teškog šuta Fourniera, jedne ničije lopte koju je ludo spasio Yabusele, a Fournier pogodio tricu iz iste akcije.

image
ARIS MESSINIS Afp

Amerikanci su ostali bez šuta na kraju, bez akcija, posve blijedi i nesigurni. Baš onakvi kakvi su bili u Kini. Sada, doduše, s nešto boljim ljudima u sastavu.

Jest, možemo ovaj poraz staviti pod uhodavanje i dalje prvog favorita Igara, ali nešto tu debelo ne štima. Francuzi nisu u prvom redu reprezentacija koje su trebale ugroziti SAD u Tokiju. Francuzi su, po svim prognozama, tek iza Španjolske, Australije, Slovenije ili Nigerije. Uostalom, Francuzi su igrali samo tri pokusa uoči Igara i sva tri su izgubili, dvaput od Španjolske i jednom, zamislite, od Japana.

Pa su sredili Amere. Što nas tek čeka?

Ono što je bilo primjetno tijekom svih 40 minuta ove utakmice jest kako Francuzi u niti jednom trenutku ove utakmice nisu bili impresionirani Amerikancima, ovo nije bila utakmica u kojoj se vidio respekt prema SAD-u kakav je bio uočljiv još samo prije pet godina na Igrama u Riju. Ovo je bila utakmica u kojoj su Francuzi željeli uhvatiti SAD na krivoj nozi i to im je uspjelo. Nisu ušli u utakmicu kao da igraju najveću najnevažniju utakmicu na svijetu, jer prvo kolo bilo kojeg turnira je uvijek tako.

Oni su igrali mirno. Na dva boda. I bilo ih je briga što je na kontra strani ona momčad koja je tu jedina mogla izgubiti. Ugled, poštovanje, respekt drugih prije svega. I koja će sljedećih dana, zapravo sve tamo do 8. kolovoza, ukoliko se na koncu ne domognu zlata, trpjeti lavinu kritika.

image
ARIS MESSINIS Afp

Prilično su si Gregg Popovich i njegovi igrači zakomplicirali sljedeća dva tjedna. Pobjeđivali ili ne, svatko će sada razmisliti o onome što je bio do ove utakmice fakat. Oni, SAD je najbolji na svijetu. ​Je li to baš tako?

​Rezultati, skupina A:

Francuska - SAD 81:74

(Fournier 28p, 4s, 5il, Gobert 14p, 9s, DeColo 13p, 5s, 5a, 3il/Holiday 18p, 7s, 4a, Adebayo 12p, 10s, Lillard 11p, 3s, 3a, 4il, Durant 10),

Iran - Češka 78:84

(Yakhchailidehkordi 23p, 3s, 4a, Jamshidijafarabadi 16p, 7a, 7il, Hadadi 15p, 10s, 4a, 4il/Auda 16p, 6s, 3il, Schilb 14p, 4s, 5a, Cesely 11p, 7s, 3a, 3il, Satoransky 6p, 8s, 8a, 5ol, 6il)

'Australski Bogdanović' sredio Nigerijce

Nigerija je u Las Vegasu sredila SAD, Mike Brown je na klupi, a osam NBA igrača u rosteru, pa su neki otišli toliko daleko da su Nigerijce portretirali poput mogućih osvajača medalje u Tokiju.

Dobro, Australija je bila na suprotnoj strani, Australija kojoj je dosta četvrtih mjesta, koja je četvrta bila i u Riju i na SP-u u Kini i sada želi do postolja. I ima Pattyja Millsa. A taj kad obuče dres Australije izgleda poput Bojana Bogdanovića u hrvatskom dresu.

Mills je uništio Nigeriju sa 25 poena, četiri skoka, šest asista i tri oduzete lopte. Australija je na koncu slavila sa 84;67 i sada je na Mikeu Brownu da jednu momčad zbrda-zdola sasatvljenu od Amerikanaca nigerijskih korijena uvjeri da je ovo dug turnir.

Nijemci su imali sve do zadnje četvrtine kontra Italije. Onda je krenulo, Talijani su imali sjajnog Simonea Fontecchija, imali su i Stefana Tonuta, Danila Gallinarija, Nicu Mellia i Niko Manniona, svakako i Alessandra Pajolu, u zadnje četiri minute Talijani su napravili niz od 12-0 i upisali prvu pobjedu od 92:82. Na mjestu Nijemaca, znate već, trebali smo biti mi. Ali...

I da, Maodo Lo je bio najbolji kod Nijemaca, ubacio je 24, trice šutirao 6-9, nije mu to dogodilo samo protiv nas...

Dodajmo još kako su Česi upisali prvu pobjedu na Igrama, iako ih je Iran namučio, no momčad koju vodi Ronen Ginzburg slavila je na koncu sa 84:78.

Rezultati, skupina B:

Australija - Nigerija 84:67

(Mills 25p, 4s, 6a, 4ol, 3il, Kay 12p, 8s, 3a, Exum 11p, 5s, 3a, 5il, Ingles 11p, 4s, 3a, 3il/Emegano 12p, 3il, Okogie 11p, 3a, 3il, Achiuwa 10p, 6s, 3ol, 5il, Nwora 10p, 3s, 4ol, 4il)

Njemačka - Italija 82:92

(Lo, 24p, 4s, 4a, 3il, Bonga 13p, 3s, 4a, Wagner 12p, 4s, Obst 12/Fontecchio 20p, 4s, 3ol, Tonut 18p, 3s, 3ol, Gallinari 18, Melli 13p, 9s, Mannion 10p, 7a)

Linker
26. travanj 2024 15:34