NATALIA KOLESNIKOVA Afp
ČEKA SE PRESUDA

Dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje ponovno pred ruskim sudom, dogovara se razmjena zatvorenika

Američki državni tajnik Antony Blinken izjavio je da su SAD dale ‘značajnu ponudu‘ Rusiji
Piše: HinaObjavljeno: 02. kolovoz 2022. 12:34

Američka košarkašica Brittney Griner vratila se u utorak pred ruski sud jer su SAD pokušale ishoditi njezino oslobađanje razmjenom zatvorenika kako bi joj pomogle da izbjegne do deset godina zatvora zbog optužbi za transport droge.

Griner, dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje s reprezentacijom SAD-a i zvijezda Ženske nacionalne košarkaške asocijacije (WNBA), zadržana je u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo 17. veljače sa spremnicima za vape koji su sadržavali ulje hašiša u njezinoj prtljazi.

Američki državni tajnik Antony Blinken izjavio je u srijedu da su SAD dale "značajnu ponudu" Rusiji za oslobađanje američkih državljana zatočenih u Rusiji, uključujući Griner i bivšeg marinca Paula Whelana.

Izvor je rekao da je službeni Washington voljan razmijeniti osuđenog trgovca oružjem Viktora Bouta, poznatog kao "Trgovac smrti".

image
EVGENIA NOVOZHENINA Afp

Rusija je rekla da još nije postignut dogovor, a Griner vjerojatno neće biti razmijenjena dok ne bude donesena presuda, što bi moglo biti sredinom kolovoza.

Griner (31) je priznala krivnju za optužbe protiv nje, ali je zanijekala da je namjeravala prekršiti ruski zakon.

Dvostruka olimpijska pobjednica posvjedočila je prošlog tjedna da ne može razumjeti kako su patrone za vape završile u njezinoj prtljazi, nagađajući da ih je vjerojatno nenamjerno spakirala dok se žurila otići.

Griner se žurila pridružiti svojoj ruskoj ekipi UMMC Ekaterinburg za doigravanje nakon što je neko vrijeme provela kod kuće u Sjedinjenim Državama.

Linker
02. kolovoz 2022 12:35