Mural posvećen Kobeu u Los Angelesu
 APU GOMES Afp
TUŽNA OBLJETNICA

Godinu dana bez Crne mambe: Na današnji dan poginuo je jedan od najvećih sportaša svih vremena

U stravičnoj nesreći poginulo je devet osoba, među njima i veličanstveni košarkaš te njegova kćer
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 26. siječanj 2021. 08:18

Bila je nedjelja, kod nas je kretala večer. Tamo, gdje se sve dogodilo, bilo je jutro. U Los Angelesu je zakazana utakmica djevojčica, a jedna od njih bila je Gianna Bryant, koja se spremala igrati. U helikopteru, koji je otisnuo u zrak iznad imanja u kojemu je nedaleko od Los Angelesa živio Kobe Bryant, bio je tada 42-godišnji bivši košarkaš, koji je želio pogledati kako mu igra kćer. I njezin trener, frendice, roditelji, ukupno njih devetoro, uključujući pilota. Kod mjestašca Calabasas, u nekom maglovitom jutru, helikopter se srušio, a svijet je u trenutku stao.

Nije još proglašena pandemija, bio je to još uvijek samo kineski virus, taman su Španjolci postajali europski prvaci u rukometu pobjeđujući Hrvate, ali je sve to u istom trenutku prestalo biti važno. Jer poginuo je jedan od najboljih ljudi koji se ikada bavio sportom, jedan od najvećih košarkaša svih vremena, čovjek koji je još za vrijeme svoje karijere, a ona je okončana tri i pol godine prije tog nedjeljnog jutra, postao legenda.

I vjerojatno svatko od vas, barem ako ste na neki način verzirani na sport, ne samo za košarku, sasvim pouzdano zna gdje je bio u trenutku kad je saznao za tragediju u Kaliforniji.

Kobe Bryant bio je puno više od igre, on je bio cijeli paket. Od briljantnosti na parketu, koja se začinila s osvajanjem pet naslova NBA prvaka, dva olimpijska zlata, jednom ukupnom MVP nagradom, dvije MVP nagrade za finala ili dvostrukom titulom najboljeg strijelca NBA lige. Čovjek koji je jednom zabio 81. Čovjek koji je u posljednjoj utakmici karijere, 13. travnja 2016., ubacio okruglih 60.

Prozvao se Black Mambom, jer je taj mentalitet koji se trudio graditi tijekom svoje karijere bila njegova misao vodilja, njegova ostavština za neka buduća vremena. U njemu su se spojile dvije osobine, koje, kad se preklope, onda svijet ugleda superstara. Kobe Bryant je bio tehnički čudesno talentiran. Mogao je letjeti gotovo poput Michaela Jordana, kad se pojavio u NBA ligi, nitko nije driblao brže od njega, a repertoar njegovih rješenja u traženju poena bio je naprosto čudesan. I da, mogao je trenirati do besvijesti, trudeći se i u poznijim igračkim godinama raditi kontinuirani napredak u nekim segmentima igre. Bio je to pakleni pakt.

Uza sve to, Kobe Bryant bio je ozbiljan poslovni čovjek. Njegova linija u Nikeu rušila je sve rekorde, on je ulagao i imao interese u raznim sferama. Uostalom, pred kraj karijere, praktički, svi oni koji su bili vezani za košarku postali su mu pomalo dosadni. Tada se družio s ljudima iz biznisa, ali i filmske industrije, bilo je to u ono vrijeme kad je dolazio helikopterom na treninge, a i često trenirao odvojeno od suigrača, u čemu su i on i suigrači nalazili mnogo toga dobroga, jer bio je težak tip, najblaže rečeno. Ti razni interesi mimo košarke rezultirali su kasnije dobivanjem Oscara za kratki crtani film 2018. godine.

U godini iza nas, u kojoj se NBA na razne načine opraštala od Kobea Bryanta; od početka svih utakmica u kojima se nije igralo prve 24 sekunde, jer je taj broj nosio na dresu, od prvih izjava LeBrona Jamesa u kojima je odmah naznačio da mu je jedan od zadataka kao novom Lakeru raditi na Bryantovoj ostavštini, preko odluke Adama Silvera da MVP nagrada na All Star utakmicama od sada ima ime Kobe Bryant (sam je četiri puta za vrijeme karijere bio MVP All Stara), pa sve do odluke Lakersa da na završnici lanjske sezone imaju posebno dizajniran, baš od Bryanta, Black Mamba dres, uključujući onu tricu Anthonyja Daviesa za pobjedu nad Denverom u finalu Zapadu, kad je pogađajući Davis vikao "Kobe!!!"...

image
Mural za Kobea i Giannu Bryant u Brooklynu
MIKE LAWRIE Afp

U ovih godinu dana koliko ga nema među nama, malo je tko, međutim, otvarao teške teme vezane za Bryanta. Po pričama suigrača, iz igračkih vremena, barem onih hrabrijih, Bryant je bio sebičan, bez imalo empatije, arogantan, zapravo. Tretirao je suigrače, napisat će ovih dana Jeff Pearlman iz USA Todaya, "poput odbačenih komada starog namještaja". Posebno su mu na meti bili rookieji, neki od njih su ga portretirali okrutnim, neki su govorili čak o sadizmu koji su doživjeli od superstara Lakersa.

Priče suigrača, barem u posljednjih godinu dana, nisu više bile važne, Kobe Bryant je u smrti postavio svoje ime, čini se, baš tamo gdje ga je želio vidjeti. Svakako ne tako brzo, svakako je taj mladi život prekinut na pola, ali, čini se kako će zauvijek biti tu. Ostavština Kobea Bryanta bit će zauvijek nešto posebno. Ono o čemu ćemo pričati. Svi mi koji smo živjeli to vrijeme onima koji ga nisu imali prilike doživjeti.

Linker
16. travanj 2024 05:37